Monday, May 31, 2010

My E-Day Budget

Yes2 I know I promise to upload my E-Day pics on my previous entry. (Ok ni statement budget famous!) But chop chop chop. Ayu nk update psl budget utk E-Day Ayu dulu okies? First, let me list down my entire sponsor list and also I would like to say THANKS A BUNCH!
  1. Mak & Ayah - Klu duit yg Ayu kasi utk wat kenduri terkurang and mak ayah halal kn. Terima kasih byk2.
  2. Along & Kak Sarah - Sponsor tepak sireh, tapai and tolong masak2.
  3. Azim (second brother & Kak Fareeza) - Sponsor roti jala, fresh flowers for tepak sireh and hand bouquet, tempat letak jam utk hantaran and tolong masak2.
  4. Mak teh - Sponsor mini pelamin walaupun murah tp pelamin tu la pilihan Ayu.
  5. Mak chu - Sponsor baju
  6. Wanie - Sponsor shawl and make up. She’s using Channel make up.
  7. Kak Ita - Sponsor dulang hantaran
For those yg Ayu lupa nk senaraikn dlm list ni, sorry sgt2 klu Ayu terlupa and utk yg Ayu terlupa nk list ape2 yg org2 di atas ni sponsor, maaf jgk dr Ayu.

Secondly, I will list down my budget for my E-Day (ni x termasuk yg org2 kt atas ni dh sponsor)
  1. Base alas dulang warna cream - RM 25++ (after discount) Ayu ambik 9 helai. 2 extra utk letak dlm bakul buah and tempat letak jam.
  2. Alas dulang warna shinning white - RM 70. Ayu ambil 7 helai.
  3. Bunga hiasan. Ayu wat warna pink purple so Ayu ambik dua bunga yg berlainan. Utk bunga purple - RM 40++ (4 bungkus. Itu pun still ada lebih)
  4. Bunga pink - RM 30 (2 bungkus. Still ada lebih)
  5. Reben. Ayu ambik dua colours jgk. Cream and pink. Utk cream - RM 12++ (Ayu ambik 2 rolls. X abis guna pun)
  6. Reben warna pink - RM 7.00 (Ambik 2 rolls and still ada lebih)
  7. Korset - RM 60++ (First time pki korset ni. Beli yg murah sudah la)
  8. Veil - RM 100++ (Jakel)
  9. Barang hantaran - RM 800++ (Kira all in la ni eh. Ha x smpi RM 1 k pun. Good2. Ni sbb Ayu dh budget 1 dulang RM 100 je tp ada je 1 dulang yg lebih RM 100. Contohnye utk hantaran jam. Tp duit jam yg lebih tu boleh cover ngan dulang lain yg less than RM 100. Contoh cam dulang sejadah, buah, kek etc.)
  10. Khemah - RM 250 (Normal tent plus scallop with my choice of colours)
  11. Mkn & minuman. Kteotg wat minum ptg so x mkn byk pun. Masak pun sedara mara yg tolong. Roughly dlm RM 300. (Ini utk 100 org mkn klu x silap. X yah la beria ajak ramai2. Tunang je pun. Klu yg budget besar x pelah. Masing2 punya rezeki.)
  12. Other things like fake eyelash, gam uhu, jarum peniti etc - RM 75++
So total = RM 1.8k++ ~ 2K la senang eh? Ni from my side jela. From his side lebih ckit sbb 5rz kasi cincin lg. So senang cite utk tunang ni x payah la nk wat grand2 sgt. Utk budget cam Ayu, Ayu puas hati ngan E-Day Ayu. Tp klu org lain yg ada budget besar ape salahnya nk wat grand2. Sendiri punya duit maa~~

{From Ayu with ♥}

Wednesday, May 26, 2010

On My E-Day Itself | Part 2

Rombongan smpi dlm pkl 1545 la klu x silap. Ayu kt atas ngan kwn2 Ayu duk pk cara nk duduk atas pelamin. B4 that ada try just x sempat nk try with the baju itself. Well baju Ayu agak ketat. Correction! Not my baju ok. My makchu’s and yes I’m fatter than my mak chu yg dh ada 3 org ank. Huhu. Ayu nervous la sbb x tau mcm mane nk duduk atas pelamin ngan kain ketat cam tu. Tiba2 nk ke toilet plak. B4 g toilet tu sempat la smbg borak2 utk hilangkn nervous. (Padahal x hilang pun nervous tu). Then bila Ayu nk otw g toilet, tiba2 kwn Ayu, Niza yg ada kt bwh pggl. Dia ckp suruh turun skrg. Diaorg semua dh abis bncg. Huh? Cepat gle Ayu rasa. Ayu yg nk g toilet ni x kn nk suruh rombongan tggu ckp Ayu kt toilet plak kn? So turun jela walaupun x jd nk g toilet. Huhu. Langkah demi langkah nk turun tangga. Dup dap dup dap!

Ni otw Ayu nk turun utk sarung cincin. Huhu tgk la mulut den x abis2 nk membebel. Ayu pun x tau ape yg Ayu bebel time ni. 

Oh I feel like a celeb la where flash of the camera is everywhere and I’m pretty sure semua mata tgk kt Ayu (ceh perasan cantik! Well Wanie, ur make-up mmg cantik ok. Ayu x tipu. You make me different that day. Thanks) Smpi je kt pelamin, Allah x selesanya Ayu duduk ats bantal tu. Badan Ayu rasa cam nk terjatuh duk atas bantal pelamin tu. Pastu terpaksa la tahan supaya x jatuh. Utk tahan badan supaya x jatuh tu, Ayu rasa lengguh2 sgt kaki and pinggang. Nk x nk kena tahan la jgk. Klu x malu den malu! Then bila Ayu dh kt pelamin tiba2 ayah Ayu ckp mcm ni : 

“Ha nila anak perempuan saya. Nor Ayuni. Betul x Fairuz nk yg ni?” sambil ayah mencari-cari 5rz duduk dekat mane. Time tu Ayu dh segan gle okies? But still tercari-cari mane 5rz duduk. Rupa-rupanya dia duk kt celah2 pintu masuk. Then bila ayah dh jmpa kedudukan 5rz, 5rz pun angguk kn kepala smbl senyum2 simpul gitu. Hahaha. Oh time tu br la Ayu jmpa di mana buah hati saya sedang duduk. Huhu. (Ok time ni perasaan marah dh hilang sbb rasa sayang sgt kt dia. Remember previous entry where we fight for our last time b4 we got engage)

Tgk betapa x selesanya Ayu atas pelamin tu. Tp nk x nk kena la cover gak.

After that, sesi sarung cincin pun dimulakan. Ayu x pasti utk tunang kena kasi tangan mana but I guess better kasi tangan kanan coz nk kasi tangan ke bakal mak mentua kn. X kn nk kasi tgn kiri plak. Alhamdulillah. Ayu selamat bergelar tunangan 5rz tepat 4.04 pm. Oh oh ada bukti ok.

Itulah bakal mak mertua Ayu.
 
Then after that x de pape sgt. Sesi salam bersalaman ngan family 5rz. Sesi snap2 gmbr. Last skali sesi mkn. Ayu mkn last skali ok. Tggu semua tetamu dh blk br mkn. Hmm yela sbb takut nmpk bj ketat nnti x lawa. Hahaha. Orait I guess dh abis la kot cite my E-Day ni. More pics coming up!

{From Ayu with ♥}

Friday, May 21, 2010

On My E-Day Itself | Part 1

The night b4 my E-Day, everybody mmg bz. Ptg tu dh siap pasang mini pelamin. Ayu jd ambik mini pelamin dr kakak yg Ayu pnah cite dulu. Pelamin simple je. RM 70 punya mini pelamin. Mlm tu Ayu, nenek, mak and kakak ipar sibuk wat sireh junjung. Sireh junjung yg Ayu akn kasi kt 5rz lain ckit. Dia saiz comel je.

Fresh flowers plak Ayu x beli2 lg. Esk pg2 kakak ipar dh volunteer nk pg beli dekat Petaling Street. So mlm tu semua hantaran dh siap digubah kecuali kek, coklat and sireh junjung. Kek ngan coklat sbb takut cair so nk x nk kena tggu tgh hr esk br boleh gubah. N sireh junjung plak tggu nk cucuk fresh flowers je tgh hr esk. Buah2an plak tggu nk letak je dlm bakul. Dh siap lap2 buah ngan minyak zaiton semua. Bakul buah kakak ipar dh siap balut lawa2 mlm tu.

On 130310 morning, I woke up like usual. After prayer igt nk smbg tdo (boleh lg pk nk tdo tu!) Baring2 rilex2 jap. Then turun bwh tgk kt dapur. Huhu tp x mkn pape pun sbb takut nnti nk pki bj x muat. Hahaha. Mcm biasa persiapan terakhir tlg2 family ape yg patut. Ptg dlm pkl 1 nk dekat kul 2 mostly mmg brg hantaran semua dh siap. Oh lps tu boleh plak bergaduh ngan 5rz for the last time b4 getting engage eh? Tp mmg silap Ayu sgt2 la. Actually dulu Ayu ckp bertunang nk wat lps Asar. But family Ayu tukar time ke lps Zohor. Bkn tukar last min cuma Ayu ni yg x igt2 nk inform kt 5rz. Sudahnya 5rz marah2 la. Yela sbb 5rz pun dh janji ngan family and sedara mara 5rz. So mmg la x elok kn. Ayu pun x tau mcm mane Ayu boleh lupa. *sigh* Nk tukar time ke lps Asar, family Ayu rasa lmbt plak sbb mlm nnti mak and ayah ada wat gathering South African (Dulu kteorg pnah bermastautin di sana selama 3 thn setengah) Well pergaduhan antara Ayu ngan 5rz mmg Ayu aggp besar la gak. Paling sedih Ayu la. Ayu salah ngan 5rz and ngan mak ayah Ayu. Tp Ayu lupa sgt2. Smpi air mata Ayu mengalir depan mak ayah Ayu. Kakak ipar Ayu naik bilik pujuk2 Ayu. Mak pun siap ckp lagi

“Suka hatila Ayu. Kau yg nk tunang. Klu x nk ckp x nk”

Huwaaaa mak ckp mcm tu sbb Ayu dh sakit hati sgt ngan 5rz. Ayu tau mmg salah Ayu tp masalahnya 5rz x nk try lnsg bncg ngan family dia sama ada boleh tukar time ke x. Tu la yg Ayu kesal sgt. *sob*sob*

Hmmm last2 5rz call ckp dia akan try dtg lps Zohor tp paling awal pun kul 1530 rombongan akan smpi. Bila dh discuss ngan family Ayu, diaorg pun kate ok. So Alhamdulillah… Tp kn dlm hati Ayu smpi ada pasang niat x nk jmpa lnsg dia time mkn2 nnti. Ayu kecik hati ngan 5rz! Huh!

Then Ayu siap2 mandi kul 1. Tggu bakal kakak ipar my friend (Lina) dtg utk make-up kn Ayu. Smbl tggu dia dtg, Ayu buat la ape yg patut. Pki lens (actually Ayu x nk pki lens sbb Ayu x nk nmpk semua org. Lg wat Ayu nervous. Even time blaja dulu everytime Ayu ada presentation, Ayu x kn pki cermin mata. Less nervous sbb Ayu x nmpk mata audience pndg mana. Hehehe. Tp on my E-Day, nk cantik punya psl, pki la jgk. Huhu) Bila Lina dh smpi, kwn2 Ayu yg lain pun smpi satu persatu. Actually ada je Ayu ajk kwn2 skolah la mostly tp ramai yg x dpt dtg. Tgglnya, brape ketul jela yg dtg. So abis make up semua, pki baju, selendang, veil bagai dlm pkl 1530 kot. Then ada msg kt hp Ayu. 5rz msg kate rombongan laki dh otw. Oh tiba2 dup dap dup dap ye hati ini. X pnah rasa mcm ni kn. Nervous gle ok. Ok la bg la tnjk 1 gmbr sebelum Ayu bergelar tunangan 5rz.

This is my cousin. Azureen Adila. She's taking SPM this year and yes I know I'm shotter than her.

{From Ayu with ♥}

Wednesday, May 19, 2010

Engagement Preparations Part 4 (Final one)

Ok so on 7 March 2010, we went out for the last time b4 we both getting engage. But we not out for dating2 ke ape. I mean part of it mmg dating la skali coz dpt spent time ngan 5rz kn? Ok so the night b4 that day, I listed down the things that I haven’t prepared yet. So pk punya pk, I guess better g KLCC cr brg2 hantaran especially from me to him la. So KLCC destinasi kami. 5rz ckp cincin pun x settle2 lg x kn nk cr brg dia kn? Well from me, actually guna cincin risik pun ok je. I mean cincin risik kasi blk b4 the E-day and nnti kira cincin risik tu jugala jd cincin tunang. At first 5rz ok. My family pun ok je but last2 5rz ni kate x sedap plak nk guna cincin yg sama. Duh…………..

Then smpi je KLCC mmg settle kn brg hantaran 5rz dulu. Mostly x de ape pun just cr jam tangan utk 5rz. So dia jmpa 1 jam ni and dia kenan even Ayu pun sgt kenan ngan jam tu. Unik pun unik sbb jam see through. And that watch x guna battery just guna nadi kte je. Wah sggh unik! I loike!

Then dh sdh beli jam, g Habib cr cincin. Oh kteorg jmpa satu kakak ni sgt la best ok. I recommend kt b2b (bride-to-be) di luar sana klu nk g cr cincin, g la Habib KLCC. Kakak yg Ayu jmpa mmg best gle. She gave us an opinion yg mcm best and nmpk dia sgt berpengalaman. Mula2 Ayu tgk kakak ni mesti dh keja lama kt situ. Yela idea2 dia ngan opinion dia semua msk akal. Tp last2 Ayu ada nmpk name tag dia tulis ‘trainer’. Mcm x caya je tau kakak tu trainer. Oh and Ayu dilayan seperti puteri di sana. Ape je yg Ayu nk tgk semua kakak tu keluarkn. Bila Ayu argue cincin ni x lawa la ape la dia pndi bodek2 Ayu blk. Ayu mmg recommend la jmpa ngan kakak tu nnti tau! Utk b2b yg nk tau sape nama kakak tu boleh e-mail Ayu okies? (bnsayang@gmail.com)

We spent almost 1 hour kt dlm Habib tu. Yela sbb perangai Ayu yg mcm2. Nk pki cincin ni la. Then nk try tgk kt cermin la. Pastu tukar plak cincin lain. G tgk kt cermin besar plak. Nasib baik la kakak Habib and 5rz sabar je. At last I narrowed down to 2 rings. I really want the one yg Ayu jmpa dulu. Habib jgk tp kt Habib branch lain la. But the thing is, 5rz x kenan sgt. Even bila Ayu tanya kakak Habib tu pun dia prefer the other one yg 5rz suka. Huhu berkomplot plak kakak Habib ngan 5rz ye. So last2. Pk punya pk. Ayu ambik the one yg 5rz kenan. Yela bila pk blk, 5rz yg nk tgk Ayu pki cincin tu. So biarla ambik something yg dia suka tgk. (walaupun dlm hati masih menaruh harapan nk yg satu lg. Harga lebih kurang sama je pun) And then sebelum blk kakak Habib tu tanya.

Kakak Habib : “When is the big day?”
Ayu : “Next Saturday”

Then kakak tu kasi nasihat kt Ayu and 5rz yg sgt mengharukn Ayu. X de ape pun just Ayu rasa terharu jela. Kakak tu kate :

Kakak Habib to 5rz : “You, plz take a good care of her ya?”
5rz angguk kepala smbl senyum
Kakak Habib to Ayu : “And you plz cook for him ya?”
Ayu pun senyum2 jela.

Actually bila Ayu dpt resit cincin tu Ayu tgk nama kakak tu. Ya Allah org cino rupanya. Dr muka dia seriously, x nmpk cino pun. Even Ayu mati2 igt dia Malay. Huhu rupanya cino. Anyway kakak Habib, thank you so much for everything ya.

Then habis je beli cincin, kteorg g JJ Alpha Angle nk tempah kek. Korg nnti tempah kek biar yg dekat2 ckit ngan umah tau. Sbb nnti senang. And otw nk ke sana, dlm keta tu ape lg. Ayu x sabarlah nk sarungkn cincin yg br dibeli. Oh bila Ayu pki je, I fall in love with the ring. Serius cantik! Napela dlm kedai td x rasa sgt pun. Anyway, I’m glad I choose the one yg 5rz suka and x menyesal pun sbb tiba2 nmpk cantik plak.

Ok2. So bila kt Alpha Angle, we went to secret recipe and order kek. After settle semua kteorg blk. And bila dh smpi umah Ayu, Ayu nk cincin tu nk tunjuk kt mak and kakak ipar tp 5rz x kasi plak. Dia kate sabar la tggu next week biar kasi surprise. Huhu… Ape2 jela 5rz….. Then bila msk umah, mak tanya mane cincin mak nk tgk. Ayu pun jwb la yg 5rz x kasi tgk sbb dia nk wat surprise. Huhu…………………..

{From Ayu with ♥}

Thursday, May 13, 2010

Engagement Preparations Part 3

Ok the stories continue……….
Weekend on 28 Feb, klua utk cr cincin tunang plak. Oh time tu boleh plak gaduh eh ngan 5rz. Sbb ape gaduh? X yah la cite kt sini. Sad love story plak nnti. Ok destinasi yg kami pg ialah Habib kt JJ Alpha Angle. Ok seriously, Ayu minat satu cincin ni tp 5rz x minat. Dia sibuk nk belikn Ayu cincin emas putih utk tunang. Huwaaaa Ayu x mo emas putih. Ayu nk emas kuning gak. Lama gak la dlm habib hr tu. Dr Alpha Angle ke hq Habib plak tp x de la plak cincin yg Ayu kenan. Yg si 5rz sibuk tul nk belikn cincin emas putih utk Ayu. At last, disebabkn Ayu meronta-ronta x nk emas putih, kami pun pulang and still dengan tangan kosong. Huhu mmg slalu bazir masa cam tu je.

Ok disebabkn tggl 1 week je b4 my engagement day, nk x nk Ayu kena siapkn jgk ape2 brg yg x siap2 lg. On 5rz’s side mmg dh siap. I mean dia x de pape pun nk siapkn just cincin jela x dpt lg. Brg2 hantaran dia ramai dh di sponsor oleh aunty2, company and client dia. So one fine day after work, Ayu janji ngan Niza suruh tmn g cr veil kt Masjid Jamek. Selendang tunang pun x de sibuk nk cr veil. Hahaha. Mula2 kteorg g kt Euro Moda utk cr selendang dulu. Selendang yg Ayu kenan mmg ada kt Euro Moda. Harga RM 110. Tp x secantik yg Ayu ada. (Ayu pnah beli 1 selendang beaded kt Masjid Jamek dulu. Saje2 beli sbb shawl tu cantik. Tp Ayu beli 1 sbb last one and sbb last one tggl 1 colour jela. Colour hijau. Huhu sedangkn Ayu dh confirm nk pki bj colour pink belacan) So, shawl yg Ayu beli tu x secantik kt Euro Moda, compare to the price. So Ayu rasa cam bazirnye……

X pe x pe. Next, we went to Jakel utk tgk veil. Smpi2 je jmpa ngan satu akak ni. Terus tanya nk tgk veil colour pink belacan. Akak tu pun cr la. Cr punya cari jmpa and Ayu terus sarungkn ke kepala. (Huhu first time ni sarung veil kt kepala. Suka2!!)

Then tanya harga berapa. Dr RM 150 kakak tu kasi RM 100 je kt Ayu. Klu tolak ke mak andam pun dpt RM 120 je. Haaaa korg kena pndi tawar menawar and bodek2 la byk2 k? (@_@) Tp kn walaupun dh dpt harga yg best, Ayu still berkira-kira lg. Yela after that nnti nk watpe ngan veil tu? Klu nk simpan utk akad nikah, x kn akad nikah nk pki warna pink belacan kn? Pki sanding? 5rz x mau pki pink belacan. Klu dia nk pun, Ayu rasa cam x nk pki warna pink belacan. Yela tunang dh pki x kn sanding pun pki colour yg sama. Cam boring plak.



Muka penat br blk keja. Tembam dan bulat!

Last2 x ambik pun veil tu. Ntah pape kn Ayu ni? Slalu jln sana sini nk cr brg tp x beli2. Then g tgk brg hantaran utk 5rz. Cr sejadah and minat gle ngan satu sejadah ni. Harga pun ok. Cuma colour la agak x best. Tp sejadah tu lembut sgt velvet dia. Suka kt sejadah tu but still I didn’t care to bought it. Hahaha last2 mmg kami blk ngan tangan kosong. Huhu ntah la Ayu ni cerewet. Tu yg payah tu.
ps:// Jgn la jd seperti Ayu yg slalu bazir2 masa g sana sini but at the end of the day, end up with buying nothing! Sggh membazir masa. Duit dan tenaga.

{From Ayu with ♥}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...