Tuesday, February 25, 2014

Walking Down The Memory Lane

Ada satu hari tu, 5rz ajak ke tempat kerja dia di Shah Alam. At first, Ayu malas nak ikut sebenarnya tapi last2 ikut juga. Kebetulan time tu Ayu cuti. So kami gerak lambat sikit dari rumah. 5rz kena datang site untuk pantau je. Lepas tu dia free. 

Sampai Shah Alam, lain benar dah Ayu tengok. Banyak perubahan yang dah dilakukan. Makin membangun maju. Then Ayu suruh 5rz bawak jalan2 ke tempat2 kami slalu dating and ke fakulti Ayu. Fyi, both of us from UiTM di hatiku. =) 

That's my fakulti =)

Another building of my faculty
Masa time Ayu dulu, this road still x de palang2 bagai which easier for me to park my car close to the faculty. Hehehe. Actually sini adalah tempat lecturer je but Ayu ada sticker staff, that's why. =) Tapi skrg ni I am sure nak kena touch card bagai kan? I don't have the card so lucky me la that my time was over.
Diploma and first sem of my Degree, Ayu duduk sini. Dulu, tembok besar tu x de pun.
Ada satu sem tu, Ayu dapat bilik dalam gambar ni. Teringat plak time duduk asrama. Nak mandi, bilik air full la and macam2 lagi la.

Ni plak tempat Ayu slalu park my car bile dah habis semua class. Parking kereta paling dekat dengan my asrama, Melati            





Ok ini adalah hmmm my sweet road? Our sweet road? Banyak kenangan dekat sini. Once I parked my car dekat parking kereta (gambar atas), 5rz akan teman Ayu turun bukit then berjalan ke Dataran Cendekia for dinner or to kill the time ke kan? Atau bahasa senangnya, dating! Habis class terus dating! Tapi dulu, x de pun pagar2 ni bagai. Ada bukit and pagar duri2 tu je.

Another picture of our sweet jalan kenangan. Hmmm merepek dah aku nih!
Dah sampai Dataran Cendekia. Sini malam2 best la sebab x panas. Ramai jugak orang dating sini. Discussion pun sometimes buat dekat sini.

Dekat sini plak, tempat favorite 5rz untuk study or buat assignment dia. Sini wifi laju. Mostly, 5rz la yang ajak Ayu study sini. Aku x study. Aku suka dating dari study. Hahahaha! :D
Selain dekat fakulti Ayu, ada kalanya class Ayu akan berada di sini. Masa tu x cukup bilik, so that's why. Tapi dekat sini parking terhad. Kena cepat2. But since Ayu ada sticker staff, Ayu x yah berebut ngan student2 lain. Hehehe

Ini Pusat Bahasa. Belakang dia, fakulti 5rz. Fyi, kami bukan satu fakulti. 5rz bidang lain, aku bidang lain.
Ini plak Pusat Islam or student sini suka panggil PI. Ini pun ada sweet kenangan jugak. Dekat sinila 5rz and I ambik kursus kahwin. Kursus kawin dekat sini hanya untuk student yang dah last semester sahaja. So bila dah last sem tu, kami sepakat ambik kursus kahwin dekat sini saja. Dapat student price lagi. Nampak sangat x sesabar nak kawin :p

Klua UiTM ikut pintu belakang then akan nampak rumah kedai ni. Sini la Ayu sewa time Degree.

Dulu x de KFC pun dekat pintu belakang UiTM ni. Kosong semata. Sekarang macam2. Untunglah.

Banyak lagi sebenarnya kenangan dekat UiTM and Shah Alam ni. Contoh, 5rz selalu ajar Ayu Nihon-go dekat Dataran Shah Alam etc. Fyi, 5rz lagi terror Nihon-go dari Ayu. Yela. Ayu kan malas study. Hahaha :D Teringat-ingat kenangan lama. Seronok!

{From Ayu with ♥}

Friday, February 21, 2014

Once In A Blue Moon

Aaaaa ni memang sangat kena dengan tajuk. For the first time after almost 3 years of marriage, 5rz tolong iron kan our work attire for the whole week. Before this kerja2 rumah yang lain, dia pernah jugak tolong. Untuk ironing ni je, ni first time. Ironing work memang Ayu palinggggg benci. Letih! I memang salute la si Aida the Pinkgoddess yang sangat suka ironing. Kalau tengok instagram dia, dia siap iron for 3 weeks lagi. Ayu yang untuk 1 week pun payah nak buat, inikan plak for 2 3 weeks? Oh my.




Ada sebab kenapa 5rz volunteer nak tolong Ayu iron kan work attire for both of us. Terima kasihla sebab mengotakan janji anda. 

Kemas jugak dia gosokkan baju2 kami. One thing I notice, cepat je dia buat kerja. Kalau Ayu, nak gosok work attire 1 week untuk baju 5rz and Ayu saja, ambik masa 2 jam or 2 jam setengah. Hohoho mana x sakit pinggang bagai. Tapi 5rz, 1 jam je dah siap semua. Pastu Ayu tengok lain sangat teknik dia gosok baju. Walaupun macam tu, baju still ok and tak berkedut. As long as tak berkedut, should be ok dah bagi Ayu.

Thanks hubby tolong gosok baju. That day, dapat la juga Ayu rehat2 sambil layan Faris. Selalu kerja kat rumah tu x berhenti. Ada je kerja. 

Saje ikatkan tudung gaya Che Ta

Siap dok kipas2 lagi shawl tu ha
Ni lagi over. Pose diva ala2 Che Ta. Hehe

Aaaa comellllll!

X tau bila plak akan dapat offer untuk dia tolong gosok baju lagi. Esok dah start another weekend. Hello suami......*hiks*hiks*hiks*


{From Ayu with ♥}

Wednesday, February 19, 2014

Pap Smear Test

This was last year's story. 9 Dec 2013 Ayu siap draft this. X publish je. Haha :D

Pap Smear adalah test untuk check sama ada seseorang perempuan tu ada cervical cancer atau pun tidak. Ape itu cervical cancer? Google please. Yang Ayu tau cancer la. Senang cerita, x de orang nak sakit kan? So siapa patut buat this test? Yang Ayu tau la ye, semua wanita yang pernah melakukan hubungan sexual (x kisah la dah kawin or belum kawin). As for a Muslim of course la after berkahwin kan? Yang melakukan hubungan sexual dengan berlainan orang, lagila patut do this test.

Actually Ayu pernah dengar dulu, pap smear ni seelok-eloknya dibuat 6 months after marriage. Of course I didn't did the test after 6 months of my marriage since Ayu pregnant kan Faris in less than 6 months after kawin. So, yes Ayu terselamat from pap smear. For a while at least. :)

After delivered kan Faris, Prof Zainul ada pesan 

"Before awak masuk kerja balik, make an appointment to do the pap smear" 

Tapi Ayu x buat pun sebab takut nak buat test tu. Haha :D Untuk siapa yang x tau la kan, meh Ayu tepek kan gambar alat nak buat pap smear tu.

From google

From google

Alat macam muncung itik tu akan dimasukkan dalam vagina kita. Then mulut itik tu akan dibuka. Then Dr akan masukkan some sort of brush dalam muncung itik tu untuk ambik sample sel kita. Then done. Eh kalau Ayu salah info ni, sorry eh? Ayu bukan Dr. Kekeke :p

At last Ayu buat juga this test. Actually Ayu memang dah plan akan buat this test this year (2014) tapi x pela awal kan aje (I did this test in 2013). Kebetulan hari tu ada keberanian nak buat, so proceed jela. Surprisingly, the pap smear x sakit lansung for me. Hmmm I wish time diaorang seluk (Vaginal Exam) aku dulu pun x sakit macam pap smear. Huhu. Ujian ni berlaku in less than 5 min. Or was is less than 3 min? Not sure. Walaupun Ayu rasa x sakit buat pap smear tu, tapi Ayu nak test tu cepat2 habis. Rasa x selesa jela but x sakit. 

Get the picture? Tengok pun ngeri.

Oh ye. Ada orang ingat, kalau bersalin czer x payah buat pap smear ni. No no no ye. Bersalin normal ke czer ke, still kena buat. Kalau dah pernah menjalinkan hubungan sexual, kena buat. X boleh buat time period. Buat time suci bersih. Hehe. 

The result came in 1 week after. Alhamdulillah Ayu x de masalah pape and according to Dr, kalau x de pape, pap smear ni kena buat once in a year. So, see you next year jelah ye? *jeng,jeng,jeng* Insya-Allah, amin.

{From Ayu with ♥}

Monday, February 17, 2014

Cendol Leman Dawi

Kalau x silap Ayu, kisah cendol Leman Dawi ni pernah masuk Majalah 3. Went there without planning pun. Plan asal sebab kami balik kampung ayah untuk kenduri sedara. Balik hari je. Wedding sangat meriah. Dah lama x tengok orang kawin dekat kampung. Semangat gotong royong sangat. Semua buat sendiri. Paling meriah was the bride and groom berarak guna kereta kuda. Aaaa like a fairy tale sangat! Love love love! 

video


X paham kenapa aku x putih, sebab mak ngan Faris putih. Mak kluakan aku, mungkin putih pada mulanya tapi aku lasak berjemur kot dulu? Yang lagi pelik, 5rz ngan aku x cerah mana, Faris putih? Ape2 pun alhamdulillah. Saje nak kasi caption pepanjang.

Lepas makan, singgah kampung untuk solat then otw ke rumah mak chu plak dekat Nilai. But before that, singgah makan cendol dekat Leman Dawi ni. Besar gerai dia. Gerai dia tepi2 jalan je. 

Nah number phone semua ada tu ha

Ape yang bestnya dengan cendol Leman Dawi ni? Kalau kita nak tambah cendol lagi, it's free! Tambah la brape kali pun, kita hanya bayar sekali saje! Best kan? Bukan takat tambah cendol je free, tambah ais, tambah gula, semua free. 

Ini Leman Dawi

Dalam bekas biru tu ada ketulan ais. Botol merah, gula and there's air cendol. Free je. Bayar for 1st mangkuk only.

Sedap x cendol dia? 
Honestly, Ayu pernah rasa yang lagi sedap. Biasa2 je cendol dia. Tapi untuk hilangkan rasa dahaga dengan cuaca yang panas kat luar tu, boleh la.  

Ini contoh cendol dia tanpa letak gula melaka lagi

Berapa satu mangkuk?
RM 2 sahaja.

Selain cendol, ada ape lagi dekat sini?
Masa Ayu pergi tu, ada cendol jela.


Masa kita orang datang hari tu, Leman Dawi tu ada and he assist us as well. Leman Dawi ni peramah. Siap tanya dari mana then kalau kita cakap dari mana2 pun, mula la dia bagitau jarak from A to gerai dia la, bagitau jumlah penduduk dekat kawasan kita la, berapa banyak lelaki and berapa banyak perempuan dekat kawasan kita la etc. Surprisingly semua fakta tu betul as to date fakta tu diambil lah. Dia hafal semua! I guess la sebab dia ada tunjuk bukti fakta2 tu dekat my SIL. 


Menunjukkan fakta2 kepada my SIL

For those yang x pernah rasa lagi cendol Leman Dawi ni, sila la ke kampung den kek Nogori Sembilan tu yo? 


{From Ayu with ♥}

Friday, February 14, 2014

My Recipe: Fried Macaroni

Assalamualaikum. Lama x buat post resepi campak2 kan?

Ni first time buat friend macaroni ni. Sorry la nak puji diri sendiri ni. Sedap alhamdulillah. 5rz and Faris suka.



Bahan2.
  1. Macaroni
  2. Olive Oil/Minyak masak
  3. Garam (agak2 cukup rasa)
  4. Carrot (potong dadu) Or kalau nak senang beli mixed vege tu. Time Ayu nak buat x de. So guna ape yang ada jela.
  5. Minced beef or chicken. Time Ayu buat, this one pun x de. So Ayu potong ayam kecik2.
  6. Tomato (potong dadu or suka hati)
  7. Sos tomato and sos preggo tu.
  8. Mushroom butang (Beli yang dalam tin tu and potong la kecik2 or macam Ayu, Ayu potong dua).
  9. Kiub sup ayam.
  10. Cheese.
Cara2.
  1. Rebus macaroni sampai kembang. Letak olive oil and garam sikit. Olive oil supaya macaroni x melekat. Then toss kan.
  2. Sementara nak tunggu macaroni kembang, boleh buat kerja2 lain like potong mushroom, carrot etc.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang merah and bawang putih.
  4. Masukkan sos preggo and sos tomato sikit. Then letak kiub sup ayam.
  5. Bila rasa ramuan tadi dah sebati, masukkan minced beef or chicken together with carrot and mushroom.
  6. Masuk macaroni yang dah siap kita rebus and toss tadi.
  7. Letak garam secukup rasa.
  8. Gaul2 and siap.
  9. Letak cheese and panaskan dalam oven supaya cheese tu cair.
  10. Dah sudah tu, hias la macam mana yang korang rasa cantik.
Happy trying. 

{From Ayu with ♥}

Wednesday, February 12, 2014

Gleneagles Review

Masa mula2 nak fikir hospital mana nak pergi malam Faris warded tu kan, 5rz ada tanya 2 hospital ni je. Ampang Puteri or Gleneagles. Both of them holds Faris's record. Went to Gleneagles at last sebab Ayu fikir, lagi dekat dengan rumah. 


Pemandangan di single bed memang best la. Malam2 cantik

Mula2 skali kami ditempatkan ke 4 bedded since single bed not available. Single executive suite ada. Faris medical card only covers for 2 bedded, but we will top up the differences since kami nak single bed. Even 2 bedded pun x de. So, ok jela sebab dah x de choice. Di masukkan ke ward 4B. Time tu ada sorang je patient dalam tu. Kami dapat katil yang dekat dengan toilet. Kurangla privacy since the other patient sure nak guna toilet tu jugak kan? But inside the 4 bedded tu actually ada 2 toilets. So kami ambik 1 toilet and pesakit yang sebelah katil kami took another toilet. Dia x kacau kawasan kami and kami pun x kacau kawasan dia.

Satu malam jela tdo dekat 4 bedded. Second night tu dapat masuk single bed (ward 4A) Perbezaan yang paling x best was the katil. Katil dekat wad 4B lagi besar dari katil kat wad 4A. Kalau dekat 4B tu, Ayu, 5rz and Faris duduk atas tu pn selesa. Kalau 4A ni, tdo share dengan Faris atas katil pun alahai. 

Bila mula2 masuk ward 4B dulu, nurse sana tanya Ayu 

"Puan nak kerusi malas?"

Ayu pun iye kan jela. Kerusi ni boleh lay down for us to lay la of course. Memang selesa la kerusi malas dia. I thought it was free until I asked for that chair at 4A and the nurse there said

"Ok nanti kita akan charge RM 30 la ye Puan"
"Ha?"
"Kita ada katil and kerusi malas tu tapi dua2 pun sama harga. So Puan nak yang mana?"

Since kena bayar, memang x la Ayu nak ambik. Cheapskate sungguh! At that time Ayu dah sakit hati dah. Nurse dekat 4B ni pun patut explain la yang kerusi malas kena charge etc. Nasib la semalam je. Tdo bentang tikar jela. Huhu. Pengajarannya disini, Ayu pun patut tanya sama ada kena charge ke x. Okla what past is past.



I suka deco dekat dinding tu. Hari2 Faris cakap 'tu monkey, tu apple'

Then of course services di 4A better la jugak but I prefer nurses di 4B sebab for me, dia orang lagi mesra. 4A pun mesra tapi entah la. Pendapat Ayu jela. Di 4A, dia orang hari2 tukar cadar and sapu, mop and cuci toilet pagi2. Dekat wad 4B lain plak. Dia orang akan tanya sama ada kami nak tukar cadar ke x? Sapu, mop and cuci toilet time petang2 plak tu. But that one no big deal sangatla since toilet diaorang pun bersih. 


We have 2 doors sebab bilik ni adalah bilik kawalan (like I said before)

Breakfast served from 7-9, lunch from 12-2 while dinner from 5-7. In between ada la dia orang kasi biskut and milo. Hari2 menu akan bertukar. Yang paling best, kalau pesakit adalah kanak2, they will provide 2 meals. 1 for the patient and one for penjaga. Hanya untuk pesakit kanak2 je tau. Food was so so je. Masakan untuk orang sakit kan? Sometimes rasa sedap tapi x dela sedap sangat. Sometimes rasa hmmmmm......


Every morning Ayu kena tanda ni. Okla Ayu tengok menu dia tukar every day

Another one yang Ayu x suka was the service aircond dekat 4A especially our room. Bilik kami sejuk sebenarnya and the controller dah rosak. Nurse ada cakap kalau sejuk sangat, cakap dengan dia and nanti dia akan panggil technician untuk increase kan temperature aircond tu manually. Ayu cakap dengan nurse tu, minta tolong tutup jela aircond tu. Sejuk sangat dah malam tu. Then came 2 guys masuk bilik kami then x tau la ape depa buat, temperature kurang sejuk from previously. Tapi sejuk tu Ayu still terasa. Bila laki 2 orang tu dah klua, Ayu pergi dekat depan and said to them nicely.

"Boleh x tutupkan je terus aircond tu? Sejuk la" 
"Kalau kami tutup, x de udara lansung la nanti"

Ayu fikir mungkin bilik tu x de centralized aircond kot? Kalau x de, ok betul la point dia tu. Then Ayu cakap lagi

"Tadi temperature berapa?"
"Tadi 17 kami dah naikkan ke 24"
"Buat 27 boleh x?"
I said nicely. X marah2 ape pun. Then 1 guy tu cakap


"Kalau saya buat 27 nanti cakap panas pulak. Susah plak kami nak kena naik lagi"

Peh peh! Sakit hati betul Ayu time tu. I just walked away from them while one of them still saying something to me. Kalau Ayu ni nak jadi jahat time tu la kan, I should have said this

"Aircond problem is not my problem. Bila customer cakap sejuk, you should increase the temperature and bila customer cakap panas, lower down the temperature again. Kalau you all malas nak turun naik betulkan aircond ni manually, you guys should fix this problem before customer lain masuk. In my case, before I masuk la."

Tapi Ayu x cakap pun macam tu. But seriously Glenagles (x de orang Gleneagles pun kan yang akan baca post aku ni ha) your technician yang assist my room hari tu suck BIG time!

Cafe lansung x de dekat sini. Ada pun Dome and Starbucks jela. Oh kami x brape dengan both sebab cheapskate la katekan. Haha :D At least dekat Ampang Puteri tu ada la jugak food court dekat bawah tu kan.  


Inilah makanan paling sedap kami makan sepanjang di hospital. Ini pun 5rz beli dekat luar hospital. Mee hoon dia sedap....

Entertaiment dekat sini ok la sebab dapat fox movie channel. X dela bosan sangat kami. Dekat floor kami juga ada mini library for kids. Ayu tengok dalam tu ada jugak novel2 kalau sesiapa nak baca.






Masalah bill plak satu hal. Need to wait 3-4 hours baru nak settle. Kalau bayar sendiri, lain plak ceritanya. Kalau bayar sendiri, cepat sikit. Guna medical card lambat sebab nak settle ngan PM Care la bagai. Pukul 10 pagi Dr Vennan kasi discharged, pukul 3.30 pm kami check out. Ayu sempat remind them kalau nak tunggu 3-4 hours, you will charged me for another day ke x since 3-4 hours will be after 12 pm? Dia orang cakap x. But I think, kita kena remind them about 12 pm policies ni. Bukan salah kita nak tunggu after 12 kan? Bila bill sampai, nasib baik dia orang x charged another day tu. Charges pun hmmm quite high. Hey what do you expect kan? You asked for it. Tapi some di cover some not. Most of it cover. Kami tambah x sampai RM 10 pun :D

ps://Patutnya pergi Prince Court je kan? Bila lagi nak merasa. Haha :D 

{From Ayu with ♥}

Monday, February 10, 2014

Video Faris

I am back to work today after a long of EL. Seminggu lebih jugak la Ayu x jejakkan kaki ke office. Email banyak nak kena jawab ni. Kerja pun banyak dah yang tertangguh. Life must go on.

Jumaat lepas dah pergi jumpa Dr Chan plak pasal kes Faris ni. Dr Chan ni boleh cakap yang si Faris bukan kena Rotavirus but E coli. Eh macam2 plak kan? Ayu dah pening dah. Kejap cakap macam tu, kejap cakap macam ni. X pela yang penting now, Faris kembali pulih, alhamdulillah. Actually I'm a bit benggang dengan Dr Chan ni sebab since Faris x de pape, dia suruh jugak Ayu ambik another box of Restore (ubat yang Faris consume now) That one cost me RM 165 tau! I wanted to use my medical card tapi panjang cerita la plak malas nak taip. Hahaha :D 

Well anyway, time Faris warded hari tu kan cuti panjang kan? Actually we had a last minute plan nak stay 1 or 2 night(s) dekat mane2. Because it's a last minute plan, most all the hotels we searching for was fully booked. Kalau ada pun, mahal! At that time kami pasrah jela. Might be pergi balik hari je. Like plan nak ke Bukit Tinggi but not stay there. Macam2 plan lagi la but none of it menjadi. Rupanya ada hikmah. Faris admitted. Just imagine kalau Ayu dah book? Burned la kot? Lagi sakit hati pun ada kan?

Well anyway, below are the videos taken time Faris sakit hari tu.


video

Ni pagi before dia warded hari tu. Malam tu terus masuk ward 

video

Ni video paling sedih sebab dia minta tolong dengan memanggil 'ibu, ibu' Time ni 5rz and I dekat luar. Dr x kasi masuk time nak ambik darah Faris and cucuk tiub masuk drip. 

video

Yang ni sebab dia terlalu bosan asyik terperap dalam bilik tu. Ambik kasut sendiri and ajak ayah dia klua. 

video

Ni Ayu yang ajar since dah boleh discharged. Yeay! 


{From Ayu with ♥}

Friday, February 7, 2014

It Was Rotavirus


Kesian budak ni. Kecik2 dah kena drip

Jumaat time Subuh, Faris dok merenggek-renggek. Agaknya dia still terasa sakit kena cucuk ambik darah kot? Kena drip some more. Dari Subuh dia merenggek sampaila dah pagi pukul 8 macam tu. Kepala Ayu dah ting tong dah time tu. Ayu x cukup tdo malam sebelumnya tu. Tdo kul 4 pagi bangun sebelum sebuh. Huwaaaa :( 

Dr came around 9 am and checked Faris. Dr kate berkemungkinan ada virus dalam usus Faris. Dr nak check stool Faris untuk test. After that baru dapat sah kan kena jangkitan ape. Dr ni adalah Dr lelaki cina, Dr Lim. Dr juga explain yang dia ada hari tu je (Jumaat) Hari lain, Dr lain yang akan take over since Chinese New Year. Fine with us. Dr Lim tambah macam2 la dalam drip Faris. 

Bila Faris dah bangun, I called nurse suruh balutkan tangan dia sebab nak mandikan dia. Itu pun dia still mengamuk sakan. Marah sangat sebab pergerakkan dia terbatas pasal drip dekat tangan dia. Then dia tengok cartoon sambil tertido. 

Tengokla betapa lebamnya mata Faris asyik nangis je


Petang Jumaat tu, dia still muntah and cirit. Kali ni, sample stool dia tu Ayu kasi sikit dekat nurse untuk buat sample test. Pasal muntah plak, Dr Lim ada cakap, kalau Faris still muntah, he need to tukar susu. So Faris diberi susu PediaSure. Lansung dia x nak minum. X biasa dengan rasa susu tu kot? Sudahnya, dia tertidur sendiri without susu. 

Malam plak nurse kate, ada bilik single bed yang available. So, we changed to that room. Tapi kami dapat bilik kawalan (macam isolation room) So at that time Ayu dah rasa semacam. Teruk sangat ke penyakit Faris ni? Ayu pergi tanya nurse pasal blood test Faris. Turns out Faris kekurangan air dalam darah. Memangla sebab he keeps on vomiting and cirit non stop. Then I tanya pasal result stool dia plak. Bla bla and yes, Rotavirus detected. So memang confirm Faris kena Rotavirus. 

Seriously, Ayu x tau menahu pun ape itu Rotavirus. Malam tu alhamdulillah Faris tdo macam biasa. He still on drip. So Ayu ambik peluang google-ing about the Rotavirus. Melalui ape yang Ayu baca, Rotavirus ni  ada dalam usus. The only way virus ni akan klua adalah melalui berak pesakit. And kalau korang nak tau, this virus boleh hidup dalam berak pesakit selama 1 minggu. That means, kalau Faris berak (cirit) then pampers tu aku x buang dalam tong sampah luar rumah, chances virus tu merebak adalah sangat besar. Imagine kalau pampers tu Ayu biar je dalam tong sampah dalam bilik? Virus tu still aktif since the virus can survive for a week long. 

Dan lagi, kenapa Faris keep on muntah2 and klua susu balik? Virus ni x boleh bekerjasama dengan certain susu. For this case, Faris minum Anmum. Thats why, ape yang Faris minum/makan akan klua balik. There are some of the susu yang boleh diambil sebagai alternative lain like Isomil and PediaSure. The rest, Im not sure. Susu Anmum (or formula milk yang dah pesakit biasa minum boleh continue once muntah and cirit dah totally gone) 


Esok pagi tu (Sabtu, second day of CNY) Dr Vennan yang check Faris. I told him that Faris x nak lansung susu PediaSure tu. Dr Vennan cakap, kalau x nak lansung, then stop susu. Huhu. So kita orang pun stop susu Faris. Bila dia mintak susu, Ayu still buat susu PediaSure but he still refuse to drink. Begitula seterusnya selama 4 malam 4 hari kami di hospital. 

Take note that Faris x demam lansung sepanjang dia di hospital. And sejak kami stop susu Anmum tu, dia dah x cirit and dah x muntah, alhamdulillah. Actually, on the the 3rd day tu, sepatutnya Faris dah boleh discharged but Dr Vennan insist Faris take another drip but kali ni malam je ambik drip. Siang x payah. 

However on the 3rd day tu we got home leave. Dapatla balik rumah kejap. Yeay

Hari ke 4, Dr Vennan check Faris lagi and I also keep him update about Faris by telling him that Faris dah x cirit and muntah. So, Dr Vennan said dia dah boleh discharged. I asked him about susu and he said, boleh keep on kasi Anmum but slowly. Kalau biasa dia minum 6oz, kasi dia 2 or 3 oz dulu. 

Time nak bukak drip ni, Faris rasa sakit sikit. Agaknya dia terasa tiub tu klua kot? Hehe


Balik rumah on Monday (hari Wilayah) Faris still ok until hari Selasa tu badan dia tiba2 panas. Pagi tu at 4.30 am, temperature naik ke 39 celsius. Terus kasi ubat demam. Fyi, the hospital provided us with the ubat demam just in case. Ubat bontot pun ada but I dont know why 5rz x kasi aku masukkan ubat bontot tu. Suhu dah 39 celcuis kot. Siang on Tuesday tu, Ayu memang still cuti tapi sebab panas Faris x kebah2, Ayu terpaksa ambik EL on Wednesday jugak. Lepas tu Faris ni ada plak perangai baru yang mana dia x suka minum air masak. Dulu bukan main suka dengan air masak. Macam mane demam nak kebah kalau minum air kurang kan? Sampai nak minum air pun kami paksa. Then Khamis (smalam) alhamdulillah dah beransur pulih dah. I checked his temperature, dah kembali ok. Further more, dia dah start minum susu PediaSure dah. Ayu buat sikit2 and cair2. Insya-Allah slowly, nak stop kan PediaSure tu and continue Anmum balik. Maintenance tinggi sangat kalau pakai PediaSure. Tapi tengok la macam mana Faris nanti. PediaSure ni just for a while semetara stok from hospital still ada.

We have another appointment with Dr Lim (original Dr yang uruskan case Faris ni) hari ni (Friday). I prefer Dr Vennan sebab dia suka buat lawak. Unlike Dr Lim yang sokmo serius. Harap2 nothing serius la. 

ps:// Sorry kalau info Ayu pasal Rotavirus salah ye. Ayu pun baca dari blog orang.

{From Ayu with ♥}

Thursday, February 6, 2014

Faris Admitted

Last week, Ayu ambik cuti lama. Since last Thursday till Tuesday which was the day before yesterday. Tapi Ayu still continue cuti lagi ni. Insya-Allah next week Ayu masuk office. On last Tuesday, (last week punya Tuesday) pagi time nak hantar Faris ke rumah MIL tu macam dah rasa badan dia a bit panas. After work singgah ambik Faris, MIL cakap Faris asyik cirit birit and muntah non stop sampaikan dah kehabisan baju and seluar nak dipakai. Even minum air kosong pun, Faris akan muntah balik. Kalau x cirit, dia akan muntah. Macam tu la. Lepas tau je macam tu, we went to the clinic right away. Terpaksa balik rumah dulu sebab nak ambik baju and seluar Faris. 

Time nak tunggu nama dipanggil, Faris cirit lagi. Aduhai. So I changed his diaper. After that, 5rz kasi roti and jus apple dekat Faris. Then dia muntah plak. Hmmm sampai la our turn. We all pun cerita la dekat Dr bla bla bla. Kita orang takut Faris dehydrated sebab asyik cirit and muntah non stop. Dr cakap, tengok fizikal tubuh badan and muka Faris, still ok. Kebetulan Faris x demam plak. Tapi Dr still tanya sama ada Ayu confident ke nak jaga Faris?  Ayu cakap confident. Dr kasi ubat tahan muntah, cirit birit and ubat garam. 

Dekat klinik Faris macam nila. Kehabisan baju dah.

Malam tu, Faris dengan 5rz tdo dekat bawah while I conquered the bed alone. Ni semua takut Faris muntah, at least x la kena atas bed. Memang dia muntah malam tu. Banyak kali jugak dia bangun awal2 pagi tu sebab x selesa. 

Ayu cover comforter Faris dengan changing mat so that klu dia muntah, comforter boleh diselamatkan 

Since Faris keep on muntah and cirit birit, I decided to EL. (last week Wednesday)

Rabu lepas, macam ni la keadaan dia. Lesu x bermaya

Rabu tu memang teruk la sakit Faris. Tapi bila malam, he's getting better. But 5rz still tdo dengan Faris dekat bawah. But malam tu was better than last night since Faris x berjaga malam merenggek-renggek. But the next morning (Khamis) was a different story. Pagi tu dia merenggek and when I checked his tummy, masya-Allah, kembung sangat2. Then Ayu sapu minyak panas and after that, dia berak but cirit lagi sampai terkeluar-klua dah. Since dia dah cirit birit, mulala dia tersenyum gelak2 and main2. That time I think that's it la. 

Gambar time dia tengah kembung perut. Kesian sangat

After dah cirit, gini la jadinya.


Around 3 pm, we went to FIL's house. Tinggalkan Faris dekat sana while 5rz and I went to watched Robocop. That was on Thursday.

Balik dari movie date, MIL kate, Faris baru muntah. Ok so 5rz decided to take him to the hospital right away since dah 3 hari Faris asyik cirit birit and muntah2. Kami pergi hospital malam around 2300 hours. Time dekat hospital tu, Faris still aktif lari sana sini. 

Nak melepaskan diri untuk lari

Lepaskan dia since dia mengamuk


Bila time nama Faris dipanggil, suddenly time tula Faris nak cirit plak. So, we excused ourself to changed his diaper first. By that time, other patient plak masuk jumpa Dr tu. So kami dapat Dr lain. X kisah la. Cerita la from A - Z then the Dr said memang kena admitted sebab takut badan dia kekurangan air. But before that, Faris kena ambik darah dulu. Masuk wad emergency untuk ambik darah dulu. That was the second time Faris ambik darah. First time dulu masa umur dia 7 bulan. Masa tu Ayu dibenarkan teman Faris time proses nak ambik darah. Kali ni x boleh plak. So 5rz and Ayu tunggu dekat luar je. Meraung nangis2 Faris. Paling sedih bila dia panggil 'ibu, ibu' Bila dah sudah, kami masuk wad. 

Tdo keletihan after menangis and melalak

X dapat single bed since semua full house, second beded pun x de, so ambik jela 4 bedded. Faris plak kena ditempatkan dengan pesakit yang sama jenis dengan dia. X boleh bergaul dengan orang lain some more. Itu pun dah nak sampai wad, Faris muntah lagi. Seriously lansung dah x de baju and seluar untuk dipakai. 

5rz balik rumah to packed up whatever necessary while Ayu jaga Faris dekat hospital. Nurse kasi Ayu baju hospital since Faris x de baju. That was the first time Faris kena warded. Malam tu alhamdulillah Faris tdo lena. Ayu jela yang x lena. Ayu tdo pun almost 4 am (dah masuk hari Jumaat) Pulak tu bukan lena sangat. X lena bukan sebab Faris merenggek ke ape. Entah la kenapa x lena. 

To be continued...  

{From Ayu with ♥}


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...