Friday, June 14, 2013

My Recepi : Butter Prawn Milk





Butter Prawn Milk ni Ayu yang teringin makan. Dan juga sebab dah boring fikir nak kasi makan lauk ape dekat Faris. So, I made this lauk. Senang je rupanya nak masak butter prawn ni.

Bahan2.
  1. Udang
  2. Bawang kecik, bawang putih (Bahan menumis)
  3. Cili padi (for Faris, Ayu x bubuh)
  4. Serbuk kari or korang boleh je guna serbuk kunyit
  5. Garam
  6. Daun kari
  7. Susu cair (Dutch Lady)
  8. Butter
  9. Air
  10. Tepung gandum
Cara2.
  • Gaulkan udang dengan serbuk kari dan garam or tukar serbuk kari guna serbuk kunyit pun boleh.     
  • Dah sudah gaul, gaul pulak dengan tepung gandum. 
  • Panaskan kuali dengan butter. 

  • Tumis bahan tumisan (bawang besar & bawang putih.)  
  • Once dah naik bau, masukkan udang yang telah digaul tadi.  
  • Then angkat. 

  • Panaskan kuali dengan butter sekali lagi.
  • Masukkan cili padi untuk kasi rasa pedas (optional)
  • Masukkan susu cair dan sedikit air. 
  • Masukkan daun kari. 

  • Kalau nak kuah pekat, tambah lagi tepung gandum (Tapi Ayu x letak sebab tadi dah gaul udang dengan tepung gandum) 
  • Letak garam (optional) 
  • Siap. 

Selamat mencuba. 


{From Ayu with ♥}

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...