Butter Prawn Milk ni Ayu yang teringin makan. Dan juga sebab dah boring fikir nak kasi makan lauk ape dekat Faris. So, I made this lauk. Senang je rupanya nak masak butter prawn ni.
Bahan2.
- Udang
- Bawang kecik, bawang putih (Bahan menumis)
- Cili padi (for Faris, Ayu x bubuh)
- Serbuk kari or korang boleh je guna serbuk kunyit
- Garam
- Daun kari
- Susu cair (Dutch Lady)
- Butter
- Air
- Tepung gandum
Cara2.
- Gaulkan udang dengan serbuk kari dan garam or tukar serbuk kari guna serbuk kunyit pun boleh.
- Dah sudah gaul, gaul pulak dengan tepung gandum.
- Panaskan kuali dengan butter.
- Tumis bahan tumisan (bawang besar & bawang putih.)
- Once dah naik bau, masukkan udang yang telah digaul tadi.
- Then angkat.
- Panaskan kuali dengan butter sekali lagi.
- Masukkan cili padi untuk kasi rasa pedas (optional)
- Masukkan susu cair dan sedikit air.
- Masukkan daun kari.
- Kalau nak kuah pekat, tambah lagi tepung gandum (Tapi Ayu x letak sebab tadi dah gaul udang dengan tepung gandum)
- Letak garam (optional)
- Siap.
Selamat mencuba.
{From Ayu with ♥}
No comments:
Post a Comment