Lama x post resepi2. By the way, ini favorite sayur 5rz. Kalau masak sayur je mesti dia suruh masak dengan sos tiram.
Bahan-bahan.
Bahan-bahan.
- Baby sawi
- Sos tiram
- Cendawan. Aku x tau nama cendawan tu apa. Any cendawan will do as long as korang suka. Aku suka guna 2 jenis cendawan ni untuk masakan dengan sayur sawi ni. Nanti aku post gambar ye.
- Tepung jagung
- Air
- Tomato
- Minyak masak
- Bahan menumis.
Cendawan yang Ayu guna |
Cara-cara.
- Panaskan periuk dengan air sampai air mendidih.
- Bila air dah mendidih, celurkan sayur baby sawi tu. Jangan lama sangat supaya x layu. Agak2 jela.
- Dah selesai celur semua baby sawi, panaskan kuali.
- Masukkan bahan menumis. Bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.
- Masukkan oyster sauce and gaul sampai rata.
- Masukkan tepung jagung yang dah digaulkan dengan air. Ikutla nak letak banyak mana tepung jagung ni. Makin banyak letak, makin pekat kuah sos tiram. Kalau terpekat sangat, tambah air.
- Masukkan cendawan and biar sekejap. Sekejap je jangan lama2 sangat.
- Last skali masukkan tomato. Tutup api.
- Baby sawi tadi, kita susun siap2 atas pinggan/mangkuk.
- Then tuangkan masakan dengan oyster sauce tu atas baby sawi tu.
- Siap.
Ini contoh sayur yang dah dicelurkan dengan air yang dididihkan |
Ok siap. Macam nilah rupa dia. |
Terliur plak tengok ni. |
I kalau masak anything yang guna kicap or oyster sauce memang x kan bubuh garam sebab kicap & oyster dah memang masin. Tapi ikut rasa masing2 la. Ok selamat mencuba.
ps://Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 57 kepada semua.
No comments:
Post a Comment