Tuesday, July 5, 2016

Selamat Hari Raya Semua

Assalamualaikum.

Kesiannya sepanjang puasa x banyak update. Blog pun turut sama berpuasa gamaknya. Percaya x semalam baru beli baju raya for me? Untuk raya pertama actually semua dah settled. 5rz yang settle kan semua. Dia beli time dia pergi umrah bulan May yang lepas. Tapi unfortunately my jubah terlalu besar sampai dah x sempat nak alter. So raya pertama insya-Allah I akan recycle jubah yang mana ada je. Janji masuk tema. Mostly semua pun recycle tahun ni. Anak2 je meriah. Raya ni yang seronok pun time budak2 jela. Kita yang besar ni tumpang sikit2 je.  

Sebenarnya, memang tahun ni semangat raya x meresap sangat. X tahulah pasal ape. Hari ni baru nak pick up the raya spirit slowly. Hey I'm still in the office at the moment. Sorg kat department ni ha. But ada jela other staff dept lain. 

So kelengkapan anak2 settle since before Ramadhan. 5rz punya pun baru dpt last weekend. Itu pun nasib cepat je dia shopping sebab both kids & I down with fever. Faiz & I are getting better. Now tinggal Faris nampak belum berapa baik. Tapi I pujuk la cakap

"Esok nak raya. Faris kena be strong la. Faris strong x?"

Dia angguk. Sian.

I punya baju dapat la sepasang yang baru. Jadilah weh. Yang lain semua recycle. X pe tahun ni tahun berjimat. Insya-Allah next year kita tempah 30 pasang baju raya ye cam Che Ta gitu. Kuasa aihhh nak tempah banyak2 gitu. Dia artis lain la. I? Retis gak cuma suam2 kuku. Kah! Bila masa aku jadi artis ntah! Ok dah kelaut dah cerita. 
 
Anyway, macam biasa I ni ada je banyak cerita nak kongsi tapi malas nak menaip. Tengoklah kalau ada masa, I update. 
 
Raya ni balik mana? Saya team balik kampung suami. Insya-Allah 1st day raya KL dulu since both parents pun still kat KL. Tengah hari sikit baru kami bertolak ke Penang. Keluarga mertua x ikut balik Penang. Kami je lawat sedara mara kat Penang and nak ambik some stuff. While my parent plak after sembahyang raya nanti bertolak ke Negeri Sembilan. Ok la fair tahun ni dapat bersalaman dengan both parents on the first day of raya, insya-Allah. X kisahlah mana2 pun sebab alhamdulillah setakat ni memang raya ikut turn gilir2. Alhamdulillah dapat suami bertolak ansur. B, duit raya lebih sikit eh tahun ni? Kah! 
 
Anyway, selamat hari raya semua. Maaf zahir & batin. Insya-Allah if time permit, I'll update lots of stories merepek-repek kerepek udang dalam ni sebab memang banyak nak story mory morning glory ni. Ok drive safe people. Selamat hari raya semua!!!!!!!!!  

Kita post gambar last year je......
Last raya adik was 3 months, Faris was still in his diaper. This year, Faris are now diaper free and adik already 1!

{From Ayu with ♥}

Friday, June 10, 2016

My Recipe: Nasi Ayam

Assalamualaikum.

Lama x post masak2. Pastu post time puasa kan? Kejam sikit. *kuikuikui* 

Nasi ayam ni dah lama buat cuma x pernah share lagi dalam blog. Sepanjang hidup, ni lah pertama kali buat nasi ayam. Setakat ni dah 2 kali buat. Makan nasi ayam dah berpuluh-puluh kali! Kahkahkah! Ok jomlah tengok bahan2 and cara2 nak buat nasi ayam ni.

Bahan-bahan.
  1. Ayam
  2. Sos tiram
  3. Halia
  4. Kicap pekat (optional. I x guna pun sebab x de)
  5. Kicap masin/manis (suka hati)
  6. Olive oil
  7. Honey
  8. Kiub ayam
  9. Kentang (optinal)
  10. Carrot (optional)
  11. Tomato
  12. Daun salad 
  13. Fish ball & fish cake (optional)
  14. Daun sup 
  15. Daun pandan (2 helai)
  16. Beras
  17. Butter
  18. Susu cair
  19. Rempah 3 beradik
  20. Bawang besar, bawang putih untuk menumis
  21. Air    
Cara-cara
  1. Kalau boleh sehari sebelum buat nasi ayam tu, rebus ayam siap2. Masa rebus x payah letak garam ape semua. Rebus saja. Lepas rebus toss kan. Air rebusan simpan.
  2. Ayam yang direbus tadi, letak dalam 1 bekas. Tuang sos tiram, kicap pekat, kicap manis/masin, olive oil 1 sudu and honey 1 sudu. Sukatan kicap tu agak2 la. I x retilah nak measure2 ni. Selalu pun agak2 je. Letak skali halia, bawang besar & bawang putih yang dah ditumbuk dalam tu. Gaul and peram semalaman. Makin lama peram, makin sedap. Sebab tu suruh buat sehari sebelum benda2 ni. Kalau x, paling lama pun cuba peram selama half an hour - 1 jam.
  3. Dalam pan, letak butter sikit untuk dijadikan minyak. Butter ni jugak yang akan menjadikan nasi tu warna kuning. Ada orang letak kunyit tapi I x letak. Suka hati.
  4. Tumis bawang besar, bawang putih sampai naik bau.
  5.  Masukkan rempah 3 beradik.
  6. Tambah susu cair.
  7. Masuk kiub ayam. Letak daun pandan untuk kasi wangi.
  8. Kalau nak, boleh letak garam tapi I x letak since kiub ayam tu pun dah ada rasa masin.
  9. Bila semua dah sebati, masuk dalam beras yang dah dibersihkan.
  10. Tambah sikit air rebusan ayam dalam tu. Macam mana nak agak air rebusan banyak mana? Again, agak2 la. Kalau berani, ukur ikut jari macam biasa cuma rasa panas sikit la. Well, that's what I did. Kahkahkah. Tahanlah panas tu sikit. X pandai measure kan?
  11. Masak nasi macam biasa. Settle part nasi.
  12. Ayam yang kita dah peram semalaman tu, gorengkan je. Cara goreng sama je macam goreng ayam. Siap pasal ayam.
  13. Kuah peraman ayam tadi jangan buang. Ambik masuk dalam 1 mangkuk untuk dijadikan kuah kicap.
  14. Tambah air rebusan ayam sikit dalam bahan peraman ayam tu. Siap kuah kicap.
  15. Ok untuk sos plak, I so malas nak buat. So what I do was, guna sos chili thai. Masuk dalam mangkuk then tambahkan air rebusan ayam dalam tu. Siap sos cili. Hehehe. 
  16. Sup plak, guna air rebusan ayam yang kita gunakan sebelum ni.  
  17. Letak kiub ayam, perasakan dengan garam.
  18. Tambahkan kentang ke fish ball ke fish cake, carrot ke tomato ke suka hatilah korang nak sup tu ada ape pun.  
  19. Letak daun sup. Siap sup
  20. Bila nasi dah masak, hidang & makanlah ape lagi.      
Nampak banyak bahan & steps kan? Memang pun. Tapi lama2 insya-Allah biaslah tu. Selamat mencuba. 

Ini air lebihan peraman sos. Nampak cair sebab dah tambah dengan air rebusan ayam. Kalau nak pekat, letak sikit je air rebusan ayam

Beras sebelum masak
Bila dah siap, rupa macam ni. Wangiiii sebab ada daun pandan tu ha
Ini sos cili yang Ayu guna untuk buat sos. Tambah air rebusan je. Sonang
Sup forest nama dia sebab terlalu banyak daun2 ha

Ini 1st attempt buat nasi ayam. Colour gitu ayam dia sampai 5rz pun tanya 'ape ni?' Terus aku down x mau buat nasi ayam dah. Kahkahkah. Tapi dia kata sedap je. :)

Ok second attempt better sikit rupanya ha

Practice makes perfect kan?
 Till then.
 
{From Ayu with ♥}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...