Wednesday, September 23, 2015

My Recipe: Jantung Pisang Goreng

Lama x post resepi campak2. New recipe for me. Pertama kali makan & masak jantung pisang ni. Tujuan utama Ayu try jantung pisang ni sebab orang kata jantung pisang boleh banyakkan susu badan. Ayu ikhtiar je. 

For those yang x tau rupa jantung pisang macam mana

Ayu selalu nampak orang makan jantung pisang cicah sambal belacan je. Ikutkan kalau nak senang, rendam jantung pisang then makan cicah sambal belacan tapi Ayu x pernah rasa and Ayu rasa nak try resepi lain. So google punya google, jumpalah resepi jantung pisang goreng ni. Itu pun Ayu ubah here and there.


Ingredient   
  1. Jantung pisang 
  2. Garam
  3. Ikan bilis 
  4. Udang kering 
  5. Lemon
  6. Cili padi 
  7. Bawang putih
  8. Bawang besar 
  9. Kiub ikan bilis
Cara-cara
  1. Kopek kulit jantung pisang sampai nampak bahagian dalam yang warnanya lebih terang.
  2. Belah 2 or 4 ikut suka hati masing2.
  3. Rebus jantung pisang dengan air. Masukkan garam sedikit.
  4. Agak2 dah lembut, angkat, toss and potong kecik2. Ayu suka potong kecik2 sebab x pernah makan so takut x sedap. Kalau potong kecik2 x terasa sangat. Lepas tu asingkan.
  5. Panaskan kuali then letak minyak.
  6. Tumis bawang putih dengan bawang besar yang dah di blend/tumbuk.
  7. Dah naik bau, masukkan cili padi sikit.
  8. Masukkan ikan bilis dengan udang kering. Kalau x nak guna ikan bilis, nak guna kiub ikan bilis pun boleh.
  9.  Masukkan jantung pisang yang dah direbus and dipotong kecik2.
  10. Bila nak gaul tu, akan rasa melekat sebab jantung pisang bergetah. Tambah air sikit untuk senang kacau.
  11.  Agak2 dah masak, tutup api, perahkan lemon untuk rasa masam2.
  12. Siap.    
Ok lah sedap jugak makan dengan nasi panas2 tambah kicap. Pergggh. Selamat mencuba.


ps:// Selamat hari raya Aidiladha semua. Ayu cuti lama till next Monday. Insya-Allah Selasa depan masuk office balik.
 
{From Ayu with ♥}

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...