Monday, February 20, 2017

Review Make Up time Lina Kawin

Assalamualaikum.

Sebulan sekali kot aku ni dapat update blog. Masih cerita di tahun lepas. Kuang3x. Ni nak promote cousin 5rz. Mula tertarik dengan cara make up dia masa tengok gambar customer yang dia make up kan dekat fb. Ada satu hari tu dia up gambar make up ala2 doll. Dolly make up ke nama ntah. So, request make up yang sama untuk hari perkahwinan Lina. Janji dengan Nurul (MUA, cousin 5rz) pukul 7 dekat rumah dia. Awal sebab dia kerja hari Sabtu tu. Have to la jugak. 

Sampai2 rumah Nurul, I mandi freshen up dulu then terus Nurul make up kan I. Sambil2 make up tu I borak2 la pasal make up etc. Actually I dalam proses nak belajar lukis kening. Pastu tengok juga make up, lipstik apa yang Nurul gunakan. Ini sebagai rujukan je. 

Bila dah siap tu, hasil memang I sangat suka! Tunjuk dekat 5rz pun 5rz senyum2 je. Bukan takat I & 5rz je yang suka, MUA Lina pun tanya siapa yang make up kan I. Dia kata cantik. Weee~~~ Suka bila orang puji I cantik. Muahahaha. Padahal make up je pun. 


Lain benor rupa I

Make up I tahan sampai petang ke malam semua la. I teman Lina pergi outdoor pun make up still ada and x cair. Sayang nak tanggalkan sebab bukan selalu dapat di make up kan oleh orang lain. Last skali pun masa kahwin and that was 5 years ago (Ini kan cerita 2016. Haha) 

Sampai I terfikir, kenapalah time I kawin dulu si Nurul ni je patut make up kan I. Tapi time I kawin dulu, dia ni still bersekolah. Skill pun x berapa power rangers lagi. Sekarang dah otai!

Untuk siapa yang berminat, boleh contact Nurul ni ok? Harga berpatutan sangat. Untuk make up I hari tu, Nurul charge RM 100. Apa2 korang boleh try tanya dia ok? Tapi rasanya kalau make up sanding tu lain sikit harga kot? Apa2 tanya Nurul. Nurul ni based in Penang. Orang Penang, boleh la try contact Nurul for your make up dinner, tunang, kawin, convo or apa2 event la. 




Details as below:

#makeupbynurul (IG hastag)
nurulfaezahzainul (IG)
017-558 7332 (WhatsUp only)

{From Ayu with ♥}

Friday, January 20, 2017

3 Hari 3 Malam Di 3 Negeri: Cameron Highland for a While

Assalamualaikum.

Lepas je makan dekat Dolly kueh teow, kami meneruskan perjalan balik ke KL. But, before that kami sempat singgah Cameron Highland jalan2 atas tu. Memang plan asal nak bermalam dekat sini semalam tapi sebab risau Faiz selsema, x jadi. Karang selsema dia makin teruk pulak. Jalan2 jela.



Naik Cameron untuk jalan2, minum2. Lepas tu kasilah pengalaman si Faris petik buah strawberry sendiri. Nak masuk kena beli at least setengah kilo strawberry. Setengah kilo RM 25. Kalau lebih, bayar lebihan bila keluer. At least kena bayar RM 25 dulu. Actually sebakul seorang tapi dia kasi exception untuk kami. X kanlah nak beli sampai 2 bakul strawberry kan? Satu pengalaman yang indah untuk Faris especially sebab dia jela yang faham banyak benda. Faiz memerhati je. 












End up, Faris petik lebih dari setengah kilo strawberry. Bayar jela. Untuk makan pun. Lepas tu kami singgah ke Bharat Tea. I selalu nak pergi Bharat tea dekat tempat Lisa Surihani bergaduh dengan Aaron Aziz dalam filem Ombak Rindu tu tapi everytime pergi selalu tersalah tempat. Kalau x silap Bharat tea ada 2 tempat kan? I selalu pergi tempat yang satu lagi. Pastu plak hujan. So minum jela dekat situ. Pertama kali merasa scone ni ha. Selalu asyik tengok je orang makan scone. Ni merasa sendiri. Bolehlah x de la sedap mana. Ok je. Kami sangat beruntung sebab dapat duduk dekat hot seat (tempat mengadap ke ladang teh) Memang rezeki sangat. 



Lepas dah sudah minum, Faris ajak turun bawah nak tengok teh. Nasib time tu hujan dah reda so bolehlah tangkap gambar sekejap. X pergi jauh pun. Pergi dekat2 je sebab baru lepas hujan, licin plak tu. Bahaya plak nak dukung anak. 




Dah sudah tu, singgah beli teh dekat dekat situ jugak untuk minum dekat rumah. After that, kami pun meneruskan perjalanan ke KL. Begitulah kisah percutian kami 3 hari 3 malam di 3 negeri, 3P (Penang-Perak-Pahang). 

I suka gambar ni sebab Faiz tengah agah I masa ni. Hehe

{From Ayu with ♥}

Wednesday, January 18, 2017

3 Hari 3 Malam Di 3 Negeri: Manjung Night Safari.

Assalamualaikum.

Review tentang make up dengan hotel that we stayed in while in Penang later. Kita move on ke next destination that we want to go. Actually semua pun memang x plan. Dalam perancangan ada nak naik Cameron and stay 1 night dekat sana tapi Faiz selsema so lupakan. Nanti kalau naik then stay sana, takut sejuk lagi teruk plak selsema Faiz. So lupakan.  Lepas tu x tau nak pergi mana dah. X nak terus balik KL sebab I sibuk nak berjalan. Haha. So last2 kita singgah Manjung, Perak. Kenapa Manjung? Sebab nak pergi night safari dia. Macam yang I kata, semua pun memang last minute. Sebelum bergerak ke Manjung from Penang, I dah siap survey2 hotel mana, baca review semua then found this hotel then terus booked. Booked saja without payment. Selesai bab tu terus bergerak ke Manjung.

Sampai dekat Manjung, terus nak check in. Harga bilik sangat murah berbanding yang dipamerkan dekat web. Hotel x besar mana but good enough for 4 of us. Freshen up then lepas maghrib kami keluar untuk cara dinner. Fast dinner je sebab nak masuk night safari and x nak membazir masuk lambat2.

Yang bestnya night safari ni, kita boleh choose nak explore night safari by walking or by tram. We choose tram of course. Dah la kami x bawa stroller (sebab fikir susah je nak masukkan stroller dalam tram) Nak tunggu tram ni punyalah lama. Rasa sebab semua pemandu tram tgh having dinner. Bila tram tu sampai, punyalah sekali banyak. So betullah teori aku yg driver2 tram ni tgh having dinner. 

Zoo dia ni kira besarlah juga. Kalau berjalan kaki tu boleh berpeluh juga even jalan time malam. I nak berjalan dalam tu malam2 dengan 5rz dan anak2 pun takut kot sebab ada certain tempat memang gelap sangat. I guess memang pihak maagement pun sengaja x nak buka supaya haiwan2 yang lain x diganggu. Kan ada certain haiwan yang memang aktif waktu malam, tapi tidur waktu siang kan? Yang mana yang tidur waktu malam tu, tempat tu memang sengaja depa x bukakan lampu. 


Gelap gelita ha. Adik ada dalam gambar tapi dia tgh minum susu nak tidur.

Perjalanan dalam tram ni adalah setengah jam. Dengar penerangan lagi. Setiap kali penerangan, tram tu akan berhenti. Time tulah kita boleh tengok dengan lebih dekat haiwan2 tersebut. Kami naik tram ni 2 kali berturut sebab best kot. Dengan Faris yang excited tengok haiwan2. Si Faiz lena diulit mimpi. Zzzzzzzzz. Habis second round naik tram singgah kedai souvenier belikan Faris topi & spek mata. Murah2 je. Then balik hotel. 

Keesokkan harinya kami check out. Had lunch dekat Dolly kueh teow as suggested by Sk Adam (blogger yang I pinjam selendang dia untuk time nikah I) For me, biasa je kueh teow dia cuma yang menarik bagi I, dia punya kueh teow banyak udang kecik2 tu. I ordered nasi ayam for my kids and nasi ayam dia banyak. Cukuplah for both kids untuk makan. 

Habis makan, kami meneruskan perjalanan ke next destination. Itu next entry macam biasa. Bye2 Manjung. 

ps:// Harga masuk sini for adult RM 21.20 & child RM 10.60. Bawah 3 tahun free. 

{From Ayu with ♥}

Monday, January 16, 2017

3 Hari 3 Malam Di 3 Negeri: My Nyah is Married!

Assalamualaikum.

Ini cerita tahun lepas (2016).

My one and only nyah dah kawin! Yeay! Alhamdulillah all went well. Kan hari tu dah cerita pasal dia tunang. Ini dia kawin plak. Ada satu hari tu punya I berdebar bila dapat text dari Lina saying that dia ada nak minta pertolongan dekat I. I pun dok la fikir pertolongan apelah yang dia nak kan? Rupa2nya dia minta tolong I jadi maid of honour dia untuk bersanding. Tapi dia x paksa sebab dia pun tau yang I ada 2 anak & suami nak kena jaga. Tapi yang buat hati I cair was her text sound something like this

'I dari dulu memang nak sangat you jadi pengapit I'

Inilah satu2nya gambar kita berdua je ha. Tak ingat lansung nak snap banyak2.

Gitu. Terharu I nyah. So I pun discuss ngan 5rz and surprisingly, 5rz izinkan. I dok fikir dia x kasi sebab nanti macam mana dia nak handle 2 kids? Dah 5rz kasi, I pun ok jela. Lina apetah lagi. Memang dia sukalah. 

Bila tiba hari yang dinanti, kami bertolak dari KL-Penang kul 3.30 pagi. I have to be there at 7 am sebab I dah janji dengan cousin 5rz suruh make up kan I. Majlis nikat at 10 am but Lina don't need me at her nikah time. Maksudnya, dia perlukan I time sanding yang penting. Tapi I seboleh-boleh nak tengok juga Lina nikah. Bila dah sampai dekat dewan, I terlambat sikit je. X sempat nak tengok saat akad dilafazkan. Tapi x pelah. Janji dah sah. Masa time Lina salam2 tetamu, I pandang dia tapi dia pandang I sekali imbas je. I tau dia sure x perasan I sebab I make up. Haha. (Nak cakap make up I cantik sebenarnya. Eh memang cantik pun) Last2 Lina pun perasan I. Cium peluk segala then dia blah. I ngan anak2 & 5rz makan dulu since makanan pun dah dihidangkan. I at least nak tolong settle kan anak2 sementara Lina x perlukan I. Bila dah siap makan, I cam terpinga-pinga sebab I don't even know what room did she stay in? Suddenly my partner (pengapit lelaki) came to me and said

'Ayu kan?'
Angguk
'Ha nanti dalam pukul 12 macam tu naik bilik Lina lah'
'I x tau pun bilik dia nombor berapa'

Bla bla bla oklah. Then I decided nak check in terus sebab apa, senang 5rz & anak2 ada dalam bilik. Dewan bawah tu je. Fyi, hotel dengan dewan ni sama tempat. Memang sengaja booked dekat situ sebab senang kot2 5rz & anak2 nak turun naik bilik. Before 12 nak check in, padahal check in kena kul 12. I just try my luck & alhamdulillah pihak hotel kasi check in awal. Lepak2 dalam bilik then Lina called suruh siap2 naik bilik dia plak. 

Sepanjang I jadi pengapit ni, I x tau la apa patut I buat. Pengapit laki tu berpengalaman ok. I wat biasa je sampaikan I pesan kat Lina

'Nyah. You bagitau eh ape I kena buat'

Yela sebab Lina dah ada pengalaman jadi pengapit I masa I kawin dulu. Hehe.



I like this picture. It's like I membebel sorang2 then Lina like 'nyah, shut up!' Gitu


On the way for outdoor photoshoot




Alhamdulillah semua pun berjalan lancar. I ikut juga Lina pergi outdoor since she need me. Itu pun nasib juga 5rz izinkan. 5rz memang jenis x kisah pun cuma I lebih2 takut dia x boleh handle 2 kids. Of coz I know he can tapi biasalah perasan mak2 ni kan?

Habis outdoor, get ready anak beranak, freshen up semua then kami keluar makan. By kami tu bukan I dengan Lina. I, 5rz & anak2. I memang nak nasi kandar. So kami try nasi kandar dekat tempat yang kami x pernah pergi, Syed Bistro. Tak la sedap mana. Sedap but I had better. Lepas makan balik hotel then tidur.

Esok kami check out and singgah rumah arwah tok 5rz lepak2 kejap. Petang dalam pukul 4, bertolak ke tempat lain pula. Itu next entry, insya-Allah.  
  
{From Ayu with ♥}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...