Tuesday, May 10, 2011

Saya Antara Org Yg Teraniaya!!!

Masya-Allah dugaan pd mggu dinikahkan. Ayu nikah mggu ni ye. Percaya atau tdk, mggu2 terakhir sebelum Ayu dinikahkan, Ayu byk bermain dgn air mata. :'( Hati terlalu fragile. Ditambah pula dgn masalah yg br timbul smalam.

Citenye, Ayu mmg x nk hire pun this one vendor tp ku turutkan jgk atas beberapa sebab yg terlalu personal. Ayu redha and Ayu ikut je. Then perbincangan diadakan di rumah vendor tersebut. Set waktu, tarikh, tema dan mcm2 lg. Masa discussion di rumah vendor, Ayu mmg catit ape2 saje yg diberikan oleh vendor tersebut secara percuma. Serius mcm2 Ayu dpt percuma dr vendor ni. Ayu berterima kasih atas budi bicara sbb murah hati nk kasi Ayu mcm2. Harga pun sudah ditetapkan pada hr tersebut juga. 

Kemudian, last week ayah dpt full quotation dr vendor ni. (Ayu x pasti vendor ni send quo bila, sbb mesin fax di offc ayah. Ayah br ambik quo last week) Then hujung mggu yg sudah, mak kasi latest quo dr vendor and mak suruh Ayu check ada pape yg tertinggal. Mmg ada some parts yg dia tertinggal. Ayu list down kan mana yg patut dan serahkan kembali quo kt ayah and mak. Original quo (yg masa discussion) still Ayu smpn dlm wedding diary Ayu. Smalam, mak call vendor tu dan bercakap mengenai list2 yg diorg x letak dlm final quo. Mak bercakap dgn anak kepada vendor ni. Dulu Ayu deal dgn mak vendor. Mak passing telefon kt Ayu utk ckp ape barang yg tertinggal. Ayu ckp elok2 

"Hr tu ada kasi bla bla bla"
"Ok ok"
"Then lg, nk kasi center piece utk each table free"

"Ada ke ckp mcm tu?"
"Ada. Mak ada ckp mcm tu" By mak, I'm referring to her mom not my mom.
"Ha ok. Kte kasi sekuntum bunga dlm gelas nnti"


"Hr tu kate nk kasi dlm balang?"
"Kte x de balang mcm tu. Yg ada cuma gelas saje"
"Laaa hr tu kate balang?"
"Mmg kte x de balang. Slalu wat dlm gelas saje"

Ayu terus passing telefon kt mak sbb Ayu dh terlalu marah nk ckp ngan anak vendor tu. (I know. Lately ni Ayu stress and cepat melenting. Ape saje Ayu akn melenting. Entah kenapa. Stress mayb!) Then mak continue ckp dgn anak vendor tu. Tp mak x paham. So mak tanya Ayu. Mak suruh Ayu ckp ngan dia. Ayu ckp kt mak


"Tu siapa? Anak dia ke mak dia? Ayu x nk ckp ngan anak dia. Ayu nk ckp ngan mak dia. Hr tu kte deal ngan mak dia. Biar Ayu ckp ngan mak dia"

Mak mgkn paham anak dia ni tgh marah so mak tgglkan Ayu sendirian. X lama lps tu, mak pggl Ayu.Kali ni mak vendor tu call and mak passing kan phone ke Ayu. Ayu ckp elok2 sbb pk dia org tua. Lg pun Ayu x marahkan mak dia. Ayu benggang ngan anak dia je. So, elok2 la Ayu ckp ngan makcik tu. Mula2 ok. Part yg center piece tu Ayu let go jela. As long as, dia dh janji nk kasi, dia kasi. Tp ada satu ni tetiba wat2 lupa plak!

"Pastu hr tu makcik ada nk kasi free walkway" Time ni Ayu still soft spoken lg

"Eh yg tu kte x pnah kasi free kt org dik"
"La saya tgk kt quo asal saya masa kte pg discuss sama2 hr tu, makcik ada kate nk kasi free. Cuma makcik kate makcik x boleh kasi bunga ikut tema saya. Bunga walkway yg makcik ada cuma warna putih saje"
"Eh x boleh la dik. Lg pun mana boleh free2. Nk angkat benda tu pun bkn ringan. Besar benda tu. Berat"
"X kisah la besar ke ringan ke tp makcik dh janji" Time ni Ayu dh HANGIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


"Boleh. Makcik boleh kasi. Tp kena bayar lah. Utk walkway RM 300"
"Ya Allah mana boleh mcm ni makcik. Saya tulis dlm kertas saya ni ha. Makcik nk kasi"
"Makcik ni dh kasi mcm2 free kt adik. X bolehlah semua nk free"
"Saya tau makcik dh bg mcm2 benda free kt saya and saya berterima kasih sgt2. Masalahnya makcik dh janji nk kasi walkway tu free"
"X de x de. (Ni suara dia dh marah) bkn hr tu kate nk tanya walkway kt pihak pelamin ke?"


Korg tgk tetiba tukar ke pelamin plak? Td kate benda besar susah nk agkt bla bla bla. Skrg tukar cite ckp haku nk tanya kt pelamin plak! Pe kejadah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Yg pelamin tu saya ckp utk arch saje. Utk walkway mmg makcik dh janji nk kasi!"

"X de. Hr tu kate nk tanya pelamin!"


I passed the phone to my mom biar mak deal ngan makcik tu. Time tu Ayu dh nangis teresak-esak dh. I called my SIL sbb dia ada di tempat kejadian masa discussion. SIL pun ckp dia dgr kate nk bg free. Then I heard mak ckp kt dapur

"X boleh ke kasi? Ni anak dh nangis2 ni"

After mak letak phone, mak ckp la


"Makcik tu nk kasi dr 400 turun 200"

Wah2! Td kan dia kate 300. Ni ckp kt mak, 400 turun 200. Nmpk benar tipunye!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


"Dia still x nk kasi free?"

"Dpt kurang jela"
"Dh la klu x nk kasi x pelah!" I terus naik atas. Time ni still nangis lg :'(


I called 5rz then 5rz ckp, x pelah nnti final payment kte kurangkan byr 200. No! Ayu x kan wat mcm tu. Kesian. 5rz pun hangin gak tp jgn risaula ye vendor itu. Ayu byr full payment. Up until now, Ayu still sedih sebenarnya. Kte bkn la nk tipu psl walkway tu tp sbb dia dh janji nk kasi. Klu x kasi ckp la masa discuss hr tu. Ni mana nk korek duit tabung ayam lg ni? Sudahnye walkway Ayu nnti kosong ye kwn2. Sedih mmg sedih tp nk wat cam mane.

Bila mak discuss ngan ayah, ayah kate x pelah. Nnti lps kenduri kte bncg blk ngan vendor tu. Byr ttp byr full tp ckp la elok2 ngan dia. Dh janji, jgn aniaya org mcm ni. Ayu ni mggu ni nk nikah, things like this happens. Sape pun boleh sakit hati tahu? I'm really pissed off. Every time dok ngadu masalah ni, Ayu nangis. Ni pun bergenang air mata. :'(

I know, everything happens for a reason and Allah bg dugaan pd tahap kemampuan hambaNya. Tp Ayu masih bersedih hati. Tolongla vendor2 diluar sana. Jgn penaya majlis org. Org nk kawin skali seumur hidup. Igtlah, doa org teraniaya sentiasa dimakbulkan Allah. But not too worry. Ayu x kan doa yg x baik utk vendor itu. Tp igtlah, Allah Maha Adil. 

ps://Tolong ambik pengajaran. Ini kisah benar. :'(


{From Ayu with ♥}

31 comments:

aDieyZa said...

dear, kuatkan semangat k.. walaupun sedih sgt but kena ake sure ayu sentiasa tenang sbb nanti hilang seri pengantin.. skrg ni banyakkan bersabar.. zana doakan semua yg dirancang berjalan lancar..

senyum selalu dear.. hugs..

LisaLisut said...

adui...ayu..i sgt takut dgn cerita begini..sbb i pn aritu alami benda yg sama.tp tak lagi nk melenting2 sbb br 1st stage discussion.tp vendor buat2 lupa ni mmg scary.kes i aritu dia kata kire takyah caj cost transport.tp masa dtg butik dia buat2 tye"eh haritu akak lupa ye nk bgtau caj transport".wtf.nsb aku cool.kalau x ade yg nangis kt situ.huhu...

sbr ayu ye...(i pn tkt mana tau bakal terjadi kat i jugak nnt.huhuhu.positif2)

lovelyadibah said...

kuatkan semangat yer ayu~..sangat la putar belit..napa la byk je vendor mcm nie~..

xpela yang penting,akad nikah~..hugs**

ElyaElmo said...

ayu kuat kn semangat yee ...sabarrr je tau buat masa ni.time elya dulu pun, mintak bunga merah.
dapat bunga putih. tapi tak leh nk baut mcm mana...nk marah pun tak dpt dah...Sabarr je tau!cool...senyummmmmm k!!!hilang seri kamu tu nnt :)

Renee Meow said...

errghh geramnye dgr... sabar tau dear.. nak wat camne kan.. i pun nanti nak share story my fsil punye wedding case lebey kurang camni gak.. huhu.. sabar dear kay *huggggs*


meow~
http:reneemeowwedding.blogspot.com

~ NANA ~ said...

ya Allah, mintak jauh la dgn benda camni...u kna bykkn bersabar tau

zimie said...

seramnya ayu dengar cerita2 pasal vendor2 ni.sabar ye dear.ni semua dugaan orang nak berkahwin.harap2 lepas ni takde dugaan2 lagi dah.doa banyak2 ye dear.insyaAllah dipermudahkan jalan ayu.sesama geng bbf doakan.amin.

Firdani said...

huhu..sbar ye sis..dorg dh dpt customer mcm ni la..mula2 janji mcm lain, dpt mcm lain..klu la boleh cancel je ngan vendor 2 kan..biar pdan muke die..

Fariza said...

ayu...
sabar ye. kuatkan diri anda.
Ya Allah teruknya vendor itu.
geramnya org macamtu. berdebat mana pun, mesti kita je x betul kan, padahal dia je nk menang.
janji sedap berjanji tp last2 menyakitkan.
ok. saya akan jadikan pengajaran pd masa hadapan.
saya pun kena inform kpd keluarga.
xmau perkara terjadi.

tabah ye ayu dan keluarga.
hari bahagia dh dekat tiba2 ada dugaan.
Allah menguji hambaNya.

nolyndila said...

sabar ye dear..mungkin ade hikmah yang kite blm nampak...
jgn nagis2 nanti cantek ^__^

elle's laaa~ said...

sabar ye kak ayu.... sedih dengo cite kak ayu.. kite pon jadik takot ni haa... :(

Mel said...

skrg byk vendor penipu. Sy pn dh kena dgn photographer dulu. Sakit hati sgt. time sesi outdoor pn teresak2 tahan nangis.Ln kali kalau nk deal ape2 yg melibatkan duit ribu2, make sure u siap rakam lagi perbualan, bukan stakat catit je.Apepun, bykkan bersabar. Just fikir, kalau dia tipu org, duit dia makan tu duit haram.Duit haram digunakan tuk bagi anak2 dia makan. Doa byk2 ye

anaztasias nora aira said...

be strong ayu . moga Allah membalasanya k yang penting semuanya lancar kan :) !!

yUmIe said...

ayu,yumie pn penah hadapi benda yg sme.dgn vendor canopy n meja mkn beradab.yumie mmg marah btl sbb die anta len dr yg kte nk.tp disbbkn vendor tue sedara sendiri,maka ayah xbg bsg2..dlm ht sabar jela.mmg nk nangis rse.tp pkkn ptg tu nk nikah esk dh majlis,maka yumie diamkn je=(..pape pn bersabar ok.jgn smpi merosakkan mood kte yg dh nk nikah n kawen ni..hilang seri nt..sabar k:)

Mia-Ina said...

biasa jd dlm majlis..ms mula2x nak dpt bisnes deal...semua ok..ble last mcm2x hal yg dia janji x ingat..

eei geram lak kat vendor tue..sabo je la....

mia pun ada terkena bab pakaian...x cite lg..huhu

kuatkan smgt ayu ye. ms last2 ni mmg kering idea piki duit

Reen Tart Nenas said...

kite bako je! ishkkkkkkk *slap vendor tu. jgn rekemen kat sesapa dah.

Ainee Cumi said...

Eee tak suka orang yang suka aniaya pengantin mcm ni tau. Nampak sgt dia buat benda benda ni semua sebab duit bukan sebab minat ke suka tengok org hepi ke apa. Eee tak sukanya... Lain kali u suruh dia tulis dalam kertas and sign. Haa kalau boleh dalam bill. Uishh kalau ikutkan hati I, I memang cancel amik dengan dia. Menyampah!

Sabar tau.. Tapi kalau I pun dah tak sabar dah, rasa nak jumpa makcik tu depan depan kasi penumbuk. Haa ganas tak? Ganas tak?

miey anna said...

banyak nye msalah dengan vendor neh..napela nak nayekan orang kan..lagi seminggu jadi camni..memang sangat x patut..ayu banyak2 lah bersabar k..doa pada tuhan apa yang terbaik..ok?

Syima Syaz said...

ayu....sorry to hear that....
susah kan mcm ni.dah catit pun masih nak tipu2. kita ni lagi lah tak catit hape pun masa discussion..adoi

tapi ada bab lain kita mcm ada rasa tak sedap hati je ni tapi kita tenang dulu lah...

Anonymous said...

dear, what happened before ur wedding day u can control it! jangan lembik mcm ni, on the day masa wedding tu u tak boleh nak control, so do whatever necessary, jangan menangis ape sume, wasted, biar menyesal sekarang jangan menyesal kemudian, deal with it once n masa wedding nanti insya Allah xde masalah

ramai yang terkena masa majlis berjalan, atleast u tau details ni before, just imagine dia kata bagi tp masa wedding tak bg, so be thankful n solve the problem, okay ayu!

Rilla said...

Ayu kena kuat ok..be a strong girl. Tau, mesti stress, tapi doa semoga dipermudahkan semua urusan.

AdaNaz87 said...

setiap yang berlaku, pasti ada hikmah di sebaliknya. tabahkan hati ayu. saat-saat nak disatukan memang kita akan diduga. samada kita kuat nak menempuhnya ataupun tidak. jangan nangis-nangis k, dear. fikirkan kebahagiaan yang bakal ayu kecapi kelak. pasti kekecewaan yang ayu hadapi akan hilang sedikit demi sedikit. ((:

nolie said...

sepatutnya dalam resit booking ada semua FOC yg dia nak bagi baru dia x leh nak menipu kan. Sabar yek =)

~Ayu BnSyg~ said...

Terima kasih semua atas segala dorongan dan nasihat. Ayu still trying to recover dr ape yg telah terjadi. Terima kasih sekali lg korg semua ^_^

Fafau De Craft ( Zana ) said...

sabar ye dik...jgn nangis2 lg dah...nnt muka pengantin xberseri..be strong!

yana aka heart^bee said...

sy turut bersedih n geram dgn vendor mcm ni. knape la susah sangat nak cari vendor yg tulus skang ni. bisnes takkan ke mana kalau niat tu tak elok.

anyway awak sabar k. sy doa smoga majlis berjalan lancar. amin. :)

http://fars-zone.blogspot.com/

~Ayu BnSyg~ said...

Alhamdulillah semuanya dh selamat skrg. But still ada je lg vendor tu wat hal time majlis. :(

Ms. Fiena said...

ayu thnx bg info ni. at least i da prepare awl2 dr skang kemungkinan2 yg akn jadi nnt.

bace2 pn leh dpt rase kegeraman tu dari kejauhan ni tau..phewwww

~Ayu BnSyg~ said...

Fiena : Hmm mmg time tu marah and sedih gle la wak. Tp skrg majlis pun dh selesai, alhamdulillah

dilla nadila said...

salam ayu..firstly nak wish tahniah untuk ayu yg da sah jd wife.
dilla baru bace ayu yg ni.and u noe what.Dila jd sedih la ayu.kesian ayu.dila tau ape prasaan ayu tym..memg down kn.tp sume tu da settle skrg alhamdulillah.
tp Dila pulak yg takut skrg.takut kalau jd cam Ayu..mintak jauhla kan benda2 cmni.yela, vendor Dila nanti dila da book dr KL. while majlis Dila nanti kat Raub, Pahang.takut jugak kalau2 dorg xbwk brg2 yg dijanjikan takpun dorg lupe nak bawak ke kan...da la susa nak patah balik kat KL kan..neway...kite just bley berdoa je kan.wish semua bejalan lancar..neway ayu, congrats again

~Ayu BnSyg~ said...

dilla : W'salam. Thanks for the wish. Kalau mcm tu better you ada black and white. Like my case, Ayu x de bukti kukuh so tak leh nak watpe sangat. If anything wrong time ur wed, u x yah la bayar habis (depends la case mcm mane kan?) But pape pun doa and tawakal jela dear k? And after majlis harus redha. After all, you nanti dah sah jadi isteri pada org yg you sayang kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...