Monday, April 16, 2012

HUKM Review

Kali ni nak review tentang services dekat HUKM, tempat di mana Ayu bersalin. Nak pilih tempat bersalin ni pun agak lama bagi Ayu. I think for those yang nak bersalin di private but murah sikit dari private hospital yang lain, HUKM Specialist Center yang tingkat 7 tu ok kot. Since kami lambat decide nak bersalin di mana, semua doctor perempuan dah tak available untuk date Ayu. So, ambik jela Dr lelaki. I choose Prof Zainul since my SIL lahirkan first child dia pun dengan Prof Zainul. Senang and SIL pun cakap Prof Zainul ok.


During my 7th month kalau tak silap. 

If I'm not mistaken, Ayu start check up dengan Prof ni bila kandungan Ayu dah masuk 7 bulan kot. By the way, untuk sesiapa yang nak bersalin dekat HUKM private wing ni, korang kena datang check up dekat sini at least 3 times. This one compulsory tau. First time appointment dengan Prof was ok. Nampak la dia cool je orangnya. I asked 5rz sama ada ok tak Prof tu? 5rz pun cakap ok. So, continue jela dengan dia.

One thing about HUKM private wing ni yang agak tak best sikit was the waiting time masa kita datang for check up. Like me dengan Prof Zainul, klinik dia buka Isnin and Khamis je. Nurse akan kasi satu kad appointment dekat kita. Let say dalam kad tu tulis next appointment was on 26 March 2012. Pagi 26th March tu kita kena datang tulis nama dulu. Then petang datang balik untuk check dengan Prof. Kira datang pagi2 untuk booking number la. Diaorang plak tak ambik appointment by phone. So nak tak nak kena datang la pagi2 kalau nak cepat. Sape malas, datang la petang then tunggu la sampai malam. Itu tak termasuk kalau Prof tu ada emergency case lagi. Setakat ni Ayu pernah sekali je tunggu untuk check up sampai malam.

Nurse dekat private wing ni memang tip top I tell you. :) Some say 'ala private wing ke tak private wing ke, sama je sakit nak bersalin nye nanti' I do agreed with that. Ikut la selera masing2. Memang private wing ni di tingkat 7 tapi labour room dia semua dekat bawah. Labour room dia sorang2 la jugak. I don't know kalau dekat government hospital labour room dia macam mane.

Parking area plak masya-Allah. Sikit and amat menyusahkan. Slalu kalau dah tak de parking tu, pergi jela park kereta dekat depan stadium tu. Dah tentu2 free. Food court ada tapi beroperasi sampai 2000 hours sahaja. Kedai runcit pun ada. 

Selepas bersalin awal pagi on 24th March hari tu, Prof Zainul ada masuk ward Ayu and tanya

"So Ayuni. Nak beranak lagi tak?"

I senyum je. Slalu tau perli2. Sebab dia tau betapa susahnya Ayu nak bersalin hari tu. 5rz pun cakap Prof ni memang cekap buat kerja. Dalam labour room pun 5rz tengok macam mane Prof ni bekerja. 


Nasib dapat bilik tepi. Boleh nampak pemandangan luar

Keluasan bilik. Boleh tido ramai2 kat sini. Ini single bed

Pintu sana tu nak ke toilet tapi toilet share dengan jiran sebelah.

After 1 week bersalin hari tu, ada appoinment dengan Prof Zainul untuk check jahitan. Masya-Allah takutnye la nak suruh Prof check jahitan. Dengar cerita, kalau jahitan tak elok, nanti kena jahit lagi sekali. Mana tak ngeri dengar macam tu kan? Bila Prof check, Ayu tutup muka dengan kain and merengek rengek takut. Then Prof perli lagi

"Laaa. Awak nak takut apenye lagi? Sakit bersalin dah rasa kan? Ni tak de ape ni"

Tak de ape pun still la rasa jahitan dipotong. Adoiii. Nasib sekejap and Prof said jahitan semua ok and insya-Allah dalam masa 3 hari lagi dah elok. (Now dah lebih 3 hari) Prof said before naik kerja nanti jumpa dia balik untuk buat test pap smear. Eh takut la nak wat test ni. Adoi macam2 la.


Ayu x beli lagi nursing cover. Guna selendang jela nak cover. Time ni after jumpa Prof tengok jahitan. Muka pucat kan?

What else? Hmmm bayaran di HUKM private wing ni. Masa mula2 masuk ward kena bayar deposit RM 2k. Then the rest kena bayar before discharge. 

If I'm not mistaken, bill semua cost me less than RM 3.2 k juga la. My company cuma cover RM 2k saje. The rest Ayu kena top up sendiri. But ok la sebab Ayu just top up another RM 1k + saje. Plus Ayu ambik epidural that cost me RM 400+. Cuba kalau Ayu tak ambik epi, lagi murah. Epidural sini kira murah dah tu. Ayu pernah baca epidural kat hospital lain cost about RM 900. Then Ayu stayed at single bed room for 3 days 2 nights. Kalau ambik double bed, boleh murah lagi. So, tepuk dada tanya selera.

{From Ayu with ♥}

16 comments:

Puan Simply Syeeda said...

takut la plak citer psl bersalin ni.. i nnt bulan 10.. huhuhu

Mommy_Cha said...

mommy cha deliver kat demc..total bout 4k for 1week murah skit sebab guna hubby nye staff rate...overall demc mmg best...yang lain mommy cha tatau lah but tgk HUKM nih pon ok jer kan?...

~Ayu BnSyg~ said...

Syeeda : Good luck dear

Mommy Cha : 4 me ok la HUKM ni

Nadya Zahid said...

Nad pon I'Allah bersalin kat sini dgn Prof Azura...nervous bile count date nak deliver tuh....

~Ayu BnSyg~ said...

Nad : I know dear. Insya-Allah semua selamat. Amin

mia-ina said...

best pulak dgr pengalaman ayu..tp bab ceaser tu takutkan mia

Mardhiyyah Ridzuan said...

Salam K.Ayu. Pengalaman Mar dengan abah Mar, sangat puas hati dengan HUKM. Abah kait dengan Orthopedik. Alhamdulillah, better than Hospital Putrajaya. Bagi bersalin, Mar ada dengar2 jugak horror story pesakit under Putrajaya n Hospital Az-Zahrah. Huhu... Seriau...

myaini said...

sy pun deliver kat HUKM tapi bukan yang private wing ni....yang biasa pun ok jugak dan masa deliver tu memang bilik sorang-sorang.....senang la....bilik pun luas gak....kira memang husband tunggu pun since bukaan 5 smpai deliver....charge memang RM0 la sebab bukan yang specialist ni...tapi service ok...saya suka...dan nurse pun ok.....

Kolej YPJ said...

myaini, boleh tau tak berapa kos bersalin di HUKM bukan private wing tu? PM sye leh? email to kypj.edu2012@gmail.com..tq

MommyAqil said...

Gud info..thanks Ayu..Salam Kenal..to all comentators,gud comments as well..tgh decide nk deliver kat HUKM jugak..

~Ayu BnSyg~ said...

Kak Mia : Ayu tak czer la kak. Alhamdulillah dapat bersalin normal. Syukur.

Mar : So far HUKM ok la kan?

myaini : Ok la kan kira gov dia pun service tip top. Hee~~

mommyAqil : Best luck dear. Pushhhh

mynameismy said...

Salam Ayu...
FYI saya due Jumaat ni hehe.
last choice pegi GH selayang.
tp tibe2 tergerak nk ke HUKM..
klu pvt wing rsnye tak smpt dah la kot.
kalau ke bahagian biasa nk bersalin takde masalah kan? tau tak berapa kos kalau pergi ke kelas biasa tu? orang ramai tak?

anyway cost ayu bersalin tu normal or ceaser?

Thanks

~Ayu BnSyg~ said...

mynameismy : Sorry lambat reply. By now I think you dah delivered? Moga selamat semuanya. Saya x pasti kos untuk kelas biasa brape. Ramai ke tak pun saya x pasti :(

Alhamdulillah saya bersalin normal :)

Che Pah said...

Ayuu..kira murah sgt epidural 400+.. kt ampang puteri 1k. Pengsan.. hehe nasib haritu mcm berani sket so xamik epi. :) nice reading ur blog. Keep on writing ya.

~Ayu BnSyg~ said...

Che Pah : Yup normally 1k saje for epi. Tq =)

Puteri Faezah said...

Awak,nk tanya prof zainul ni org ckp dia suke pakai benang yg krne buka balik.btol ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...