Wednesday, November 14, 2012

Faris First Solid

Started exactly when he reached 6 months. Sebelum dia 6 bulan lagi pun dah ramai suara2 suruh suap makan. Hmmm...hmmm....hmmmm....

Persiapan

I started to gave him fruits puree first. Banana to be exact. Taking my Annual leave semata nak jadi orang pertama yang suapkan makanan ke mulut anak sendiri. Bila pergi check up monthly dekat KK, nurse tanya la start kasi makan dengan ape? Told her fruits purée. Boleh pulak nurse tu suruh stop kasi buah. Dia suruh start with bubur nasi dulu. Reason nya takut nanti bila kita dah biasa kan dia dengan buah2an, bila dia rasa bubur nasi nanti, dia tak nak. Sebab buah kan manis and bubur kan tawar. Fikir logik la. Tak kan la kita nak suapkan bubur nasi kosong kan? Mesti akan ditambah dengan ayam/ikan/sayur. Nurse tu tambah lagi, fruits ni start bila umur dia dah cecah 8 months. From what I read, bubur nasi intro when he's 8 months. Then, setelah bertanya pendapat dekat ramai orang, I decided to gave him the bubur nasi together with ayam/ikan/sayur. Setakat ni Faris makan 2 kali sehari. Lunch makan bubur n diner makan fruits puree. 

His first puree

So far dalam banyak2 makanan yang Ayu kasi, I noticed he loves mashed potato n pears. Faris tak suka banana! Ayooo Faris. Masa ibu pregnantkan kamu, ibu paling suka makan banana tahu? It doesn't matter la sayang. Ibu loves always. Muax!

Segenggam beras je diperlukan

Ikan merah goreng dengan olive oil

Salmon but he prefer ikan merah =)

By the way, every weekend Ayu akan wat stock makanan Faris for the whole week. Jumaat after work tu dah kena siap beli semua bahan mentah untuk wat makanan Faris. Tapi kadang2 tu terlupa juga nak beli bahan mentah hari Jumaat. Kadang beli hari Sabtu. Tengok la. But I prefer to buy it all on Friday so that on Saturday, I can start preparing for his puree. Sunday plak Ayu nk iron my husband's n my work attires. Fyi, I always iron baju yang nak dipakai for the whole week. Since high school lagi memang gitu methodnya. Fuh...fuh...fuh... Motherhood isn't easy. 

Pear puree

Bubur + peas + ikan merah. All blend sampai halus mulus gebu. :p

Bekas ni ada jual di Giant. RM 3.99 dapat dua bekas

{From Ayu with ♥}

8 comments:

ctmah said...

comelnya bekas makanan faris :)

ReYNa said...

Sy pon beli tupperware tu.comel n senang buh puree kan?my baby pon mkn ikan salmon tp dia mcm krg suka je.hari ni baru nk bg ikan merah.hihi

Mrs Lurve said...

comelnya bekas letak puree tue..nice entry..simpan for future

Suria Karim said...

rajinnye buatkn faris solid food... tp kakak ipau sy x bg ank sy mkn ikan... coz katanya takot cacing... xtau tol ker x... sy bg jer... mungkin tu cara org dolu-dolu... hehe

~Ayu BnSyg~ said...

ctmah : Kan?

Rayna : I guess baby suka ikan merah kot?

Mrs Lurve : Benda kecik slalunya chumel kan?

Suria : Kalau anak ok dgn ikan, why not kan?

Anonymous said...

It's really very difficult in this busy life to listen news on Television, so I simply use the web for that reason, and get the newest news.

my webpage cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing|

Anonymous said...

Wow, incredible blog layout! Hoω long hаve
you bеen blogging fοг? уou makе blоgging looκ еasу.
The oveгаll loοk of yοur web sitе іs
magnіfiсеnt, as well аs the сοntent!



Fееl fгeе to vіsit mу webpаge; dreambox 7025

Anonymous said...

Ikpswa [url=http://hermeskelly.finniwolf.com][b]hermes purses[/b][/url] hermes style http://hermeskelly.finniwolf.com Bgnbzd Hvuxjx hermes sale

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...