Wednesday, November 11, 2015

Breastfeed Journey for Faiz

Assalamualaikum.

Alhamdulillah now Faiz dah 6 bulan. Alhamdulillah juga kali ni Ayu berjaya dapatkan Diploma in Breastfeeding. Let's throwback kisah breastfeed untuk anak ke dua kali ni. Faiz was born on 27th April 2015, at 2229 hours, 8 days after birthday 5rz. Right after he was out from my womb, nurse tanya nk bf kan baby ke x? Straight away cakap yes. So bila Ayu dah dibawa naik ke bilik, tunggu dalam 20 minit then nurse datang bawa baby. Terus Ayu suakan my breast kasi Faiz. Alhamdulillah Faiz latch dengan sempurna. Of coz the nurse pun monitor nak tgk betul ke tidak cara Ayu. Masa tu Ayu just fikir, let the baby stimulate the milk first. Walaupun tau susu x banyak, Ayu sumbat kan jugak breast ni ha untuk stimulate the milk. Lepas dah susukan Faiz, Faiz tidur. Itu jela kerja newborn kan? Then pukul 3 pagi, nurse masuk bilik kasi baby untuk susukan. Faiz x tidur dengan Ayu hari pertama. Kami letak dia dekat nursery. Bila selesai susukan Faiz, pass balik ke nurse. 

Keesokkan harinya, Ayu dah discharged. Dekat rumah bf dan bf Faiz. Kalau time Faris dulu, ye2 suruh 5rz beli fm untuk back up plan kalau2 x cukup susu, kali ni Ayu nk cuba sehabis boleh. Alah, perut newborn besar mana je. Insya-Allah boleh. Second child, byk sikit ilmu yang sempat Ayu cari. Even tho Ayu nak cuba sehabis daya untuk breastfeed kan Faiz, at the same time, Ayu pun pujuk hati x nak stress2 pasal this bf fm thing. 

Orang cakap, masa pantanglah susu paling banyak. So buatlah stock susu banyak2 time pantang. That's what I did. Tapi, masa pantang bila Ayu pump, x la banyak sangat. Maybe sebab before tu, Faiz dah direct feed. Whatever oz I get, Ayu simpan buat stock untuk Ayu back to work nanti. Kalau time Faris dulu, bila klua mana2, Ayu akan bawa 2 to 3 bottles EBM just in case tempat yg kami pergi susah nak bf kan baby. Tapi untuk Faiz, nak kemana-mana pun, Ayu x kacau lansung EBM Ayu yang dalam freezer tu. Sedaya mungkin akan cari tempat untuk df kan Faiz. 

Ayu kira beruntung sebab time Ayu cuti bersalin juga adalah time bulan Ramadhan. Ini sebab Ayu akan bangun sahur then after sahur sementara nk tggu Subuh tu, Ayu pump. Boleh dapat dalam 5-7 oz jugalah sekali pump for both sides. Ok dah bagi Ayu. Ayu ni penakut sikit nk bangun sorang2 tengah malam nk buat stock. So kalau dah semua bangun nk bersahur, adalah juga peneman Ayu kan? Bila habis Ramadhan, rutin pump pagi2 buta pun Ayu tinggalkan. Ayu x nak tinggalkan tapi Ayu ni penakut nk bangun pagi2. Sorang2 plak pun. Nak bangun sebelum Subuh untuk pum pun malas. Kalau bersahur lain cerita sebab nanti 1 hari x leh makan. Hahaha. So dah rugi kat situ. Bila breast betul2 bengkak je Ayu pump. 

Ayu suka ambik gambar kalau hasil kiri & kanan hampir sama. Sebab selalunya takkkkkk!

Ini betul2 sama :)

Oh perbezaan yang sangat ketara

Sebelum Ayu masuk kerja, stock EBM yang sempat Ayu buat adalah dalam 200 oz ++ je. Oklah sempat la stok2 tu cover time Ayu pergi kerja. Sekarang ni, sehari dalam 3 - 4 kali sehari Ayu pump. 2 kali pump dekat office and 2 kali pump dekat rumah. Paling banyak yang Ayu dapat dalam sehari adalah 15.5 oz sehari. Oklah bagi Ayu sebab time Faris, paling banyak adalah 12 oz sehari saja. Tapi sekarang, demand pun dah melebihi supply. So sad. Walaupun begitu, insya-Allah akan teruskan selagi mampu. 

Lebih kurang banyak ni jela stock EBM Ayu sebelum naik kerja



Dulu pun Ayu dok ingat Ayu mampu bf kan Faiz sampai pantang je. Lepas tu, stock kurang lagi, ingatkan dpt bf kan dia sampai Faiz 4 months je. Tapi bertahan lagi. Pastu ingat dapat bf kan dia sampai 5 months je tapi alhamdulillah berjaya fully bf kan dia sampai 6 bulan pertama. Itu pun masa Faiz 5 bulan setengah, dah belikan fm saiz kecik untuk dia kot2 stock EBM x cukup. Alhamdulillah Allah mudah kan juga. 

Well some people diberikan rezeki susu yang melimpah ruah. X payah susah payah bangun pagi2 buta nak buat stock pun cukup bf kan anak lebih 2 tahun pun ada. Aku? Walaupun kena bersusah payah, tapi aku anggap dah rezeki aku macam tu. Macam kawan aku, masya-Allah susu banyak ok! Jealous tengok. Tapi dia jealous tengok aku sebab aku merasa 2 kali beranak normal. Dia plak, 2 kali beranak czer. Dah x boleh dah nak merasa beranak normal. What I'm trying to say, semua orang ada rezeki masing2. Kita kurang kat situ, tapi lebih kat sini. Bersyukur jelah sentiasa.

{From Ayu with ♥}

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...