Wednesday, January 11, 2017

Hello 2017!

Assalamualaikum.

Biar lambat janji masuk blog. Seriously you guys, mood nak ber blog memang x de sangat tahun lepas (2016) Might be juga sebab I paling x suka dengan tahun tu kot. Actually memang macam2 nak bercerita dengan apa yang terjadi in 2016. Banyak perkara yang terjadi, yet still x letak dalam blog lagi. But, insya-Allah memang I akan letakkan jugak dalam blog sebagai kenang-kenangan. Ok let's recap what had happen so far in my life in 2016.

Carrer 



Macam yang I pernah blog sebelum ni, I tender my resignation before Hari Raya. Right after Raya leave, was my last day. After 2 weeks, masuk kerja balik. Company counter offer. I buat surat resign on March, tender on Jun/July if I'm not mistaken then last day after raya, August kot. 2 weeks je pun aku x pergi kerja. Haha. I anggap rezeki since company willing to counter offer me. I resign was not because of the money but because that is what my husband want. Dia memang prefer I duduk rumah jaga rumah tangga. Tapi bila company counter offer, dia kasi pilihan kat I suruh decide. I made a plan and here I am, still a working mom. Alhamdulillah tahun ni juga barulah I dapat dinaikkan pangkat. Baru je lagi. Dapat naik pangkat dalam hujung tahun 2016 juga. After 5 years! The rest would be history. 

Achivement 

This year, I dapat reduce my weight. Ok I cerita je la the numbers kat sini ye. Huwaaaa. Masa kawin, my weight was 50kg or was it 49? Lepas kawin honeymoon suka hati semua naik la 52kg. Then masa mengandungkan Faris, my weight max sampai 62kg. After gave birth to Faris, my weight turun to 54-55kg. Habis breastfeed Faris, selera makan x berubah macam orang yang still breastfeed baby. Itu yang naik sampai 57-58kg. Then pregnant kan Faiz, paling max naik sampai 64kg. After delivered Faiz, berat still stuck dekat 57-58kg. Then I ada try beberapa cara diet. Atkins la yang I paling ingat. 2 minggu try x ambik nasi, x menjadi. Lepas 2 minggu, I makan nasi balik. Lepas makan nasi, berat badan turun. Ha kau. Tapi x delah banyak pun. Then yang paling ketara berat I turun was when 5rz left for umrah almost 2 weeks. Selama 5rz ke umrah, I uruskan both kids sorang2. Agaknya penat, itu yang boleh reduce weight ke 54kg. Balik dari umrah pun time dekat airport 5rz kata, 'sayang dah kurus' At that time I seriously don't diet but itulah might be sebab I penat sangat handle 2 kids alone. Then masa I resign 2 minggu pun I lost weight. Masuk kerja balik semua cakap I kurus. Patut orang duduk rumah makin berisi kan tapi I makin kurus. I rasa jadual I makan pun x teratur masa duduk rumah. Kadang I x makan dengan proper pun. Bila suap anak2, I ambik sikit masuk mulut I. Pastu rehat, tidur. Mungkin sebab letih jadi suri rumah. Hahaha. Bukan nak cakap makan x proper boleh jadi kurus. X ok. Mungkin je but it's really not good for your health. Please don't do what I did. Masa I start diet Atkins tu I target nak sampai 55kg je. Then kalau boleh nak sampai 50kg. Tapi paling ringan I capai 54kg. Pat on my back. Tapi, tapi, tapi! Berat badan tu x bertahan lama since I selalu bawa bekal ke office ni ha. Berat badan I sekarang? Biarlah rahsia. X lari banyak pun but I still wanted to reduce my weight. We'll see how it goes. 



Actually x nampak banyak beza sebenarnya tapi time kurus ni badan I rasa ringan sikit
Assets

Haha. Tak. Bukan beli rumah baru. Masih rumah yang kami berjaya beli in 2013. Itu pun I x pernah blog kan lagi dalam ni. Insya-Allah nantilah bila dah ready nak cerita. Anyhow, rumah yang kami beli in 2013 at last siap on April 2016. Dapat kunci bulan 4. Since then dah buat renovation sikit2. Sekarang pun still x siap2 reno sebab actually masa dapat kunci, kami x delah terus buat reno. Tggu 5rz balik umrah lagi, Ramadhan lagi, raya, after raya macam tu kot? Lepas tu sekarang still pending sebab financial problem. Ada duit, berjalan la reno kat rumah tu. X de duit, duduk jela diam2 kan? I really want to post my house here but later la nanti I cerita lebih details.

Lepas tu kami berjaya beli satu motor untuk memudahkan pergerakkan kami ke mana2. Reason beli motor sebenarnya sebab masa rumah kami tengah on going renovation tu, agak costly ulang alik shah alam-KL. So kalau ada motor kan boleh save banyak. Dengan harga minyak menggila sekarang ni. So belilah satu motor. Senang sebab boleh rempit, boleh cilok. Haha. X best bila time hujan je. Kekekeke. 


Gambar google je. Actually ambik motor kapcai biasa pun ok dah tapi 5rz dah aim yang ni. I lagi suka kalau motor ada bakul dekat depan dia tu ha. Bagilah dia merasa beli apa yang dia inginkan. Lagipun dia kata kalau travel jauh, motor macam ni sedap. Motor kapcai sakit pinggang la apa la.


Travelling

Ini memang sedih sebab I budget tahun lepas dapatlah I travel naik aeroplane tapi rezeki tu x sampai2 lagi. 5rz la untung sebab last year dia ada travel by flight. Aku dengan anak2 mereput dekat KL. Insya-Allah ada rezeki, adalah kan? Tahun lepas kami dapat pergi JB, Perak, Pahang, Kuala Terengganu, Melaka and of coz Penang, Negeri Sembilan, Shah Alam, KL (Duhhhhhh. Penang & N9 tu kan kampung halaman) 

Others

Yang lain, nenek belah ayah (wan) jatuh sakit. Lama wan jatuh sakit. Hampir setahun bed ridden. Awal tahun 2017 hari tu baru meninggal. Baru je lagi. Selama arwah wan jatuh sakit tu, selalu juga aku pergi jenguk dekat hospital after balik from work. Dah ada motor senang nak rempit, senang nak parking dekat2. Hampir setahun terlantar, awal tahun baru ni dah meninggal. Inalillah. 

Lepas tu berjaya sunatkan Faris. Itu pun atas kehendak dia sendiri. Insya-Allah akan diceritakan kemudian. Moment penting macam tu insya-Allah akan diabadikan dalam blog. 




X berapa banyak cerita pasal Faiz. Kesian dia. Sekarang dia dah pandai berjalan after so long kami tunggu dia nak berjalan. Itu pun insya-Allah kalau ada kelapangan, I akan ceritakan perkembangan dia. 




Itu jela yang I rasa nak coret sepanjang 2016 yang lepas. Honestly, I x berapa suka dengan 2016 sebab banyak kenangan pahit untuk I. Walaupun begitu, still ada kenangan yang baik2 untuk dijadikan kenangan. I am so excited to welcoming 2017 (even dah lama masuk 2017). Ok bye. 

{From Ayu with ♥}

1 comment:

Blogger said...

eToro is the #1 forex trading platform for rookie and established traders.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...