Monday, September 19, 2011

Wedding Review (DIY Small Pillow)

This small pillow was inspired by white lace tale weddings. First time tengok terus rasa nak buat. Kain satin tu Ayu beli dekat Sin Yin, Semua House, Masjid Jamek. Most of my wedding thingy Ayu beli dari Sin Yin. Actually Ayu nak buat purple silver but kain silver tak ada stock. So just settle down with pink and purple (colour tema sama dengan tunang dulu. Lantak la)

Ayu beli 1 meter for each colour. Kapas plak boleh beli dekat farmasi or kedai2 biasa je. Semua pun save cost as I'm a budget bride kan. *hiks*hiks* 

So, here's the tutorial for the small pillow.



This are all the 'ingredient' that we need. Kapas, kain satin, gunting, benang, jarum peniti and pen nak lukis kat kain (tapi gambar pen tu tak ada dalam gambar kat atas)


Mula2, potong kain satin mengikut saiz yang dikehendaki. Macam Ayu, kakak ipar Ayu wat satu sample saiz atas kertas keras and we just follow that size saje. Kertas keras tu nanti lukis atas kain sebagai penanda. Adeh paham ke ape Ayu cakap ni? 


Lebih kurang macam ni la ye. Jarum peniti tu supaya time kita jahit, kain tak akan terlari-lari.


Lepas tu, korang jahit la. My friend Niza tolong jahitkan guna mesin. So cepat la. Thanks babe. Ayu ngan kak Fareeza plak jahit guna tangan. Gigih ok. Dah buat banyak2 small pillow ni, barula Ayu belajar macam2 cara jahitan. Selama ni hantam keromo je. So, ya I guess it's a good experience la. At least I learned something. 


Oh by looking at the above picture, you guys notice ada 3 line kan? Korang jahit 2 setengah line and lagi setengah tu biarkan terbuka (untuk isi kapas dekat dalam) Then, korang terbalik kan kain tu sebelum korang isi kapas dekat dalam kain tu. Macam gambar dekat bawah ni.


Dalam gambar memang nampak bucu tu tak cantik tapi nanti korang boleh betul2 kan. Nampak tak bucu belah kiri bahagian atas sekali? Situlah korang isi kapas nanti.


After dah masukkan sejumlah kapas yang korang rasa cukup untuk buat small pillow korang tu fluffy, jahit la sisa lubang kain yang tertinggal. Then siapla korang punya small pillow.


This are all my small DIY pillows
Click here to see the small pillow in my hantaran. 

{From Ayu with ♥}

10 comments:

Fariza said...

comelnya :)

Fariza said...

comelnya :)

Gadis said...

comelnyer pillow tu...geram...^_^

Liyana said...

comel :)

ni@ @in said...

comel..kiut miut j pillow2 tu:)

Nurulbadiah Lai said...

syg..cute sgt~!!!

UyaRayza said...

comel heheheh..rajin kn

K.I.N.A said...

tiada perkataan lain yg boleh diungkapkan..COMEL!

~Ayu BnSyg~ said...

Thank you semua. =)

Anonymous said...

sunchasersportfishingcharters.com # louis vuitton iphone 4 theme download maladjusted jester innocence project challenge day committee pityingly thesaurus sapphire engagement rings discontinued candy Louis Vuitton Outlet Official Website #

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...