Wednesday, September 26, 2012

Kuala Lumpur Bird Park

Assalamualaikum. 

This time nak bercerita pasal Kuala Lumpur Bird Park. Suka sangat bila 5rz nak bawa jalan2 tak kisah la ke mana pun. Janji jalan2 dengan family. I mean the 3 of us la. 5rz, me and Faris. Walaupun ke Taman Burung saje but I did enjoyed my visit there. The night before, I saw him google-ing some info about the park. Ha kau. Nak ke Taman Burung pun dia semangat cari info. 

Kami pergi masa hari Malaysia hari tu. Pagi2 dah bangun bagi mengelakkan panas. Alhamdulillah cuaca sangat best pada hari itu. Tak panas sangat, tak mendung sangat. Just nice. Cuma kurang angin je yang membuatkan Ayu berpeluh jugalah. Fyi, this is the world largerst bird park. Wow! Macam tak percaya kan world largest? Do correct me if I'm wrong.






Ape yang best dekat sini? Most of the birds was not in their cage. Burung beterbangan sana sini. But beware plak dengan tahi dia yang merata tempat. Ada sorang tourist tu siap kena berak burung. Poor her. Ayu paling suka burung merak la of course because of their feathers. Cantik sangat, masya-Allah. Did you all know that peacock yang bulunya cantik adalah jantan? Dan peacock yang bulunya hmmm sungguhlah tak cantik adalah betina? Bulu peacock yang cantik tula yang akan menawan hati si betina. When you see a peacock tengah kembang2kan bulu dia yang lawa tu kan, time tu la dia nak menambat hati si betina. Seolah bermegah-megah gitu. 





Beautiful feathers

Sepanjang perjalanan dalam Taman Burung ni, Faris asyik tido je. Kadang2 je bangun. Bangun pun sebab kami paksa suh tengok itu ini. Haiyoo ini budak asal jalan je tdo.





Ada kolam ikan juga disini



Burung yang makan burung lain harus dikurung. Belakang tu sangkar burung helang


Masya-Allah cantiknya awak!




Hey awak. Saya nak interview awak nih



Tdo tdo tdo. Zzzzz

Cantik tapi air tak cantik

Dalam pukul 1230 tengah hari, ada bird show. Ayu paling suka tengok burung ape ntah. Burung tu boleh teka dekat mana kita nyorokkan buah dadu tu. I personally thinks that mata burung tu tajam. Ni sebab the instructor tu akan suruh burung tu tengok buah dadu tu sebelum buah dadu tu diletakkan dalam mangkuk sebelum mangkuk tersebut ditebalikkan. Ada 3 magkuk all together. Then mangkuk tersebut akan ditukar kedudukannya. Yang kiri ke kanan ke tengah etc. You know this game kan? Then the bird kena teka, buah dadu tu berada di mangkuk mana? Every time teka, semua betul. Nampak sangat mata burung tu tajam, don't you think? 


Birds show at 1230

Burung yang di awet

Kat sini juga korang boleh snap pic sambil pegang burung

Harga untuk service pegang burung adalah seperti tertera. Sila clik untuk hampak dengan jelas



Some info : Bayaran masuk for adult RM 48 and for children under 2 years old, RM 38. I got discount that time since that time ada promotion untuk JJ Card Holder. How do I know? Dekat kaunter dia ada cerita pasal promotion? Nan hado! Patut letak la kan? Ayu tau ada discount pun dari 5rz. Aaa syabas suami. Lengkap package cari semua info. Senang. Save duit poket dia juga kan? Ngee~~ 

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Puan Simply Syeeda said...

Xpenah pegi lg ni! Mesti pi nnt.

~Ayu BnSyg~ said...

Syeeda : Pergila jalan2. Tapi sana makan minum semua mahal loorrr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...