Wednesday, October 24, 2012

Faris 6 Months Updates

This is an old draft which I've been delay to publish sebab malas nak masukkan gambar. He's already 7 months today. Anyhow, let's check some sort of his progress/updates

  • Alhamdulillah, masih menyusu susu ibu walaupun pada usia 5 bulan setengah, Ayu terpaksa campur dengan fm. *sobs*sob* [post] 
  • First time Ayu dapat tengok Faris rolled. Ayu pernah cerita yang Faris started to rolled when he was 3 months tapi Ayu tak pernah tengok dia rolled habis. Yang pernah tengok, mother in law. So, masa 6 bulan hari tu, barula Ayu dapat tengok dia rolled. Dulu malas rolled. Sekarang rajin plak dia nak roll.


  • Dah start solid. Ambik cuti semata nak jadi orang pertama suapkan Faris =) It went well. Sejak dah start solid, selalu poo2 la plak. Tapi dia tak sakit perut ape bagai. Dah jadi macam baby dulu. Kerap poo2. 
  • First word dia 'agi' Ntah ape ntah 'agi' yang dimaksudkan. Then sometimes, dengar dia cakap 'bu' Then Ayu akan betulkan 'Ibu...' Aaa best sangat tau! 
  • Makin kuat membebel. Dia slalu sebut 'Da da da da da' Bila dia bebel2 cakap 'Da da da da da' tu rasa chumel gile! Geram!!!!
  • Suka makan ubat. I mean, tak susah nak kasi dia makan ubat. 
  • Kaki dia memang dah kuat. I mean kalau kita dirikan dia, dia boleh berdiri tegak la. Faris juga suka jump jump jump. Adakah ibu kena beli jumperoo? Hmm~~~
  • Most of the time, dia nak kat Ayu je. Tak minat ngan ayah dia. Haha. Contoh 5rz tengah dukung Faris kat atas katil and tetiba Ayu klua dari toilet and Faris nampak Ayu. Pastu Ayu plak tak ambik dia. Yela sebab kita nak pakai baju. Terus dia nangis. Merajuk la konon sebab ibu dia tak nak ambik. Nampak Ayu je, bukak tangan leluas dengan harapan Ayu akan ambik dia. Hehe. Kuasa ibu kan? Mengatasi segala-galanya dari kuasa ayah. Ngee~~ 

  • At 6 months, Faris diberi suntikan BCG sekali lagi hanya sebab BCG yang dia dapat masa hari pertama dia lahir tu tak meninggalkan kesan. Doctor kata BCG sepatutnya meninggalkan kesan or at least bila kita pegang, ada rasa macam benjolan. Tapi Faris x de. Doctor kata takut ubat suntikan tu tak betul2 masuk dalam badan dia. Hmm entahla. So, kena suntik sekali lagi. Sian dia. :'(
  • Favorite kartun dia adalah Pinocchio. Sampaikan cara cerita ngan gaya2 skali Ayu dah hafal dah. Kadang bila dia nangis meraung, Ayu buat suara macam Pinocchio, berenti nangis tau. Penangan Pinocchio gitu. 


  • Makin lasak la dia ni. Kalau dukung, tak boleh duk diam. Kejap nak pusing sana kejap nak pusing sini. Siapa yang dukung dia, kena dukung and pegang kuat2 sebab kalau tak, hmmm habislah. 
  • Oh ye. Kepala dia pun dah kuat. Kalau ribakan dia time menyusu tu, tetiba nanti bila dia dah kenyang, dia akan angkat kepala dia sendiri. Huhu macam ntah pape je.
Sometimes, he can hold his own bottle too. But most of the time, dia malas

I guess itu saja la kot. Nope masih belum boleh merangkak lagi. Angkat2 bontot tu  kadang2. But it's ok. Perkembangan anak tu lain2 kan? As long as he's healthy, alhamdulillah.

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Allene said...

diam je tengok ipad. klu anak lin da tekan2 da...

LisaLisut said...

ooo bcg bole kene cucuk again ms 6bulan?hannah pn aritu bcg dia xmenjadi.sbb xde benjol ke apa. doc kata nt ms darjah satu time tu akan kene bcg.tatau pulak ms 6bulan bole.nt i try tye my doc la hehe.biar time dia darjah satu takyah kene haha.comelnya dh pandai sebut bu bu bu.tak sbr nye nk dgr ank i panggil mama.hope ms tu i jd org pertama(kite kan kerja sobs..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...