Monday, October 8, 2012

Terpaksa Top Up Formula Milk

Bismillah.

Ayu start top up fm dekat Faris when he was 5 bulan setengah. Lagi beberapa hari je lagi nak lengkapkan penyususan susu ibu selama 6 bulan. Tapi itula. Nak buat macam mane. Stock EBM sudah tak cukup. Yang Ayu pump hari2 pun masih tidak mampu nak bawak bekal ke rumah in laws. Jadi, terpaksalah top up fm. 

I've tried so many method. But none works for me. Power pumping, makan itu, makan ini, minum itu ini and so on. Tapi nak pump 2-3 jam sekali tu memang Ayu tak buatla since work load yang sangat banyak. (Pastu ada plak orang yang hentam aku karang cakap, orang lain pun ada work load gak bla bla bla. Suka hati korang la!) 

Selalunya Ayu dapat pump time lunch hour je and after office hour. Time ni Ayu paling tenang. I mean tenang la compared nak klua kejap 30 mins nak pump bagai. Takut bos and orang lain cari susah gak. Penah try dulu. Tapi hati Ayu x tenang la. Mesti tertanya-tanya. 'Eh agak2 ada orang cari x?' Nak pump dekat cubicle Ayu agak susah since sometime students/examiners or even the bosses nak jumpa Ayu. So nak kena ke sana kesini. Oleh sebab itu, I've decided to pump only on lunch hour n after office hour saje. And because of that, production pun makin merudum and I aware about it. Fine. Memang salah Ayu la kan?

Masa mula2 start keja after pantang dulu, kul 10 pagi je breast dah rasa berat gle. Kadang tu Ayu hold jugak sampai lunch hour. Bila tengok baju tetiba dah basah, barula Ayu pump. Nowadays, dah tak rasa macam tu dah. Rasa bengkak tu still ada. Tapi kalau tak rasa bengkak tu, I still pump. Kadang rasa lembik je tapi Ayu still pump. Pump je. Selagi tak kering, I will keep on pumping =)

I keep telling myself 'Syukurla dapat bf kan Faris walaupun fully bf sampai 5 months plus saje sebab ada orang lain yang lagi susah nak bf kan anak sendiri' I hope I tak tersinggungkan mana2 pihak. Bukan nak cakap padan muka dekat ibu2 yang tak boleh bf kan anak tapi ini sebagai peringatan kepada Ayu. That's all. =) I also keep telling my self that I don't wanna be an obsessed mother terhadap susu ibu ni. No offense ya. Susu ibu still the best for me. No doubt about it but fm is also not a poison! No harm with fm. Tak kan nak biar anak berlapar? So, better la top up fm. Yang nak cakap cari ibu susuan bagai, sila la cakap. Ayu x kisah, tapi, I still decided to go with fm since ibu susuan I think macam payah plak nak bercerita tentang hukum hakam. 

Susu sikit ujian. Susu banyak pun ujian. Bila2 masa Allah boleh tarik balik nikmat tu. Mintak dijauhkan la. And for those yang freezer dia penuh dengan stok EBM, alhamdulillah. Really adore and jealous at the same time. Tapi jealous yang baik2 jela. Tak pernah mendoakan elektrik rumah korang tak de plak tetiba. Itu semua ujian. Kalau riak sangat pun, tetiba black out? Habis rosak EBM? Masya-Allah minta dijauhkan.  

As I said earlier, walaupun Ayu dah start fm, Ayu still pump. And Ayu juga still berharap Ayu dapat bf kan Faris until he's 2, Amin, insya-Allah. Tak kisahla walaupun terpaksa campur fm. =)

Anyway, we started with Annmum first. Beli pek yang paling kecik. Beli kecik sebab nak tengok Faris sesuai tak dengan susu ni. Alhamdulillah dia x cirit birit ape semua. Kira dia boleh get along la ngan Annmum. Senang. Tak payah kami susah payah nak try n error susu2 lain.

So, there you go. Cerita tentang fm ni. Hehe. Last but not least, Ayu nak share some words yang Ayu petik dari salah seorang ahli kumpulan KIM

"I have forgotten that breastfeeding should be a journey rather than a race to achieve a certain record and I have become borderline obsessed with making more milk that I forgot how important it is for me not to leave him hungry if I wanted him to grow well and learn well. So remember, bf is a journey. Kita semua nak bf anak sampai 2 tahun, so moga2 dipermudahkan. And, tak kisahlah setakat mana pun bf journey kita. Let it be a beautiful and relaxing one. Bersyukurla sekurang-kurangnya we are given that oppurtunity to do so"

Muka ngantuk baru bangun tido. Hehe
  
Nak tambah lagi ni. Cuba bayangkan anak yang baru lahir dan ibunya mati syahid. Lagi kesian sebab anak tu tak pernah merasa susu dari ibunya kan? *menangis plak taip ni* *sobs*sobs* Jadi, mari semua kita bersyukur walaupun korang berjaya bf kan anak korang selama 1 hari je pun. =)

{From Ayu with ♥}

12 comments:

LisaLisut said...

true.i like last words tu :)
at least u dpt susukan ur baby smpai 5bulan.lama jugak tu..i ni ade lg 4 bulan nk capai target 6 bulan tu huhu(target rendah2 dlu.kang target tggi sgt kang frust pulak hehe).i ni awl2 dh mix bm n fm. selagi susu kelaur selagi tu la i bagi.dh kering nt redha jela.



♥ ROS ♥ said...

Xpe kak.. Ade hikmahnya... Jgn sedih2 yer...

**salam perkenalan,,, ros bru follow :)

PurPLe LaDy AiFA said...

it's ok ayu. susu sikit xpe, janji berkat. barakah tu sampi kt anak, tu lebih utama. =)

for the record, i'm struggling as well now. x kesah la susu tu byk ka sikit, jnji keep on pumping! =)

Veelara said...

Love this post...btw,i sempat bf bby i dalam 20 hr kot..then topup fm....

Xpe ayu..teruskan usaha utk pump..insyaAllah

Syima Syaz said...

btl ayu... i pn tanak streess kan diri. dulu mmg i obses sgt nk bf kan anak tp once dah ada anak baru tau bkn senang.nk maintain timing pump pn ssh.... bkn malas tp ssh.

semuanya terbaik utk anak... mari doa yg baik2 je

Syima Syaz said...

btl ayu... i pn tanak streess kan diri. dulu mmg i obses sgt nk bf kan anak tp once dah ada anak baru tau bkn senang.nk maintain timing pump pn ssh.... bkn malas tp ssh.

semuanya terbaik utk anak... mari doa yg baik2 je

Daleela said...

Allah dah tentukan rezeki anak kita memasing... Doakan anak u sehat insyaAllah..

Keep on pumping.. U r not alone..

Anonymous said...

Oh god, why do mothers think campur fm tu is a failure? C'mon! Banyak lagi benda dalam dunia ni to be concerned about. It's all the bloody bf nazis out there yg put the guilt trip in the new moms' heads.

Bf exclusive ni dah jadi macam status symbol - "I bf my baby for yada yada months" and then cas-cas bangga. Oh please!

As long as the baby is thriving, s/he's gaining weight, alhamdulillah.. Bf ke, fm ke, susu cap junjung ke cap tanjung ke, cap lembu mengembek ke, doesn't matter.

Excuse the strong language but I think mothers ada banyak lagi responsibilities daripada terpaksa sibuk pasal orang lain punya judgement on them.

-Ash-

~Ayu BnSyg~ said...

Lisa : Chaiyok Mama Hannah!

Ros : Hye awak!

Aifa : Yup Iknow you struggling. Read it in your blog.

Lara : You given your best. It's ok.

Syima : Betul tu Syima. Timing tu susah sikit kan? Klu pump 10 min terus dpt 5oz x pela gak. Ni 30 min kadang tu nak penuhkan 1 botol pun payah. X pela. Rezeki masing2.

Daleela : Amin. Harap Faris sihat sentiasa, amin =)

Ash : True indeed ;)

sweetlavender86 said...

xpe ayu.janji keep on pumping n selagi ade susu bgi je.i dulu pun cmtu gak.awal2 dh campur tapi tetap bf kan anak.die kuat sngt menyusu.xsanggup tgk die asyik nangis lapa.die bf smpai umur 1 thn stgah.alhamdulillah susu kering sebb i dh preggy 4 month.for 2nd bby ni syukur dah 9 mnth die fully bf.belajar dri kesilapan dulu.xpe,nnti next bby ayu dah tau nk buat cmne klu nk fully bf.hehe

missayu said...

salam...saya hari ke 2 dah campur fm...bagi baby hisap botol dengan berjuraian air mata tak dapat bagi fully bf kat baby.dah hari ke 5 bersalin baru ada produce milk..nasib husband keep supporting me...as long kita bagi jugak anak kita bf selagi ada susu...

~Ayu BnSyg~ said...

sweetlavender : Yup. I still pumping dear since my susu still ada, alhamdulillah. Insya-Allah for next baby akan bertambah ilmu pasal susu ni. Amin.

missayu : True. Kasi je susu selagi susu x kering.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...