Friday, February 8, 2013

Adventures Trip to Sarawak - Day 4

So anyway, bila van dah sampai pagi tu, kami terus dibawa ke masjid untuk bersihkan diri. It's so funny when to think about it. Musafir gitu. Bila semua dah wangi2, kami dibawa pulak breakfast di sebuah restaurant. I ordered mee kolok. Datang Sarawak jauh2, haruslah merasai ape makanan yang special di Sarawak kan? Ayu rasa rugi kalau order nasi lemak yang I think dekat KL pun boleh dapat. It's my first time juga actually to tasted the mee kolok. Sedap and I loved it. Will post all about foods in another entry.

Settled semua, kami dibawa pulak ke Pasar Sarikin. Kira macam pasar pagi la. Jauh jugak la perjalanan ke Pasar Sarikin ni. Most of the barang yang dijual dekat sini murah2. Macam2 ada jual dekat sini. 


Serius panas terik oiii! 

This one semua common je and boleh dapat kat KL but here, the price much cheaper.


I really wanted to buy that minnie and mickey mouse for me and Faris but last2 tak beli pun. Huwaaa. Kan dah nyesal

Stop dekat Pasar Sarikin tu lebih kurang dalam 1 jam setengah kot. Dekat sini jugalah Ayu beli souvenirs untuk kawan2 office and untuk mak mertua. Kalau beli key chain ke fridge magnet ke, sini memang murah. I suggest kalau nak cari souvenirs, datang la sini. Berbaloi. Pasar Sarikin ni dibuka pagi and by noon dia tutup ye. Around 11 am, we moved to Kampung Budaya plak. Dari Pasar Sarikin ke Kampung Budaya pun jarak perjalanan dia jauh. Sampai Kampung Budaya pun dah pukul 1.30 dekat pukul 2 petang. We still bought the tickets even tho we knew that Kampung Budaya closed at 4 pm.


Seriously, panas sangat2 hari tu.  

Pantai ni berhadapan dengan Kampung Budaya

Ayu dah cakap ngan ayah dah, the next day jela g Kampung Budaya but ayah insist sebab some of our family members ada yang balik pagi on the next day, while my family naik flight malam. Ikut jela walupun a bit rush nak habiskan tour dalam Kampung Budaya tu. I'll make separate entry for Kampung Budaya later. 

Done Kampung Budaya, went to buy kek lapis Sarawak and ikan terubuk. Kat mane lagi nak dapat kek lapis Sarawak kalau bukan dekat Dayang Salhah. Bought some kek lapis for office mate as well as for my lady boss. Ikan terubuk tu kami beli dekat tepi2 jalan berdekatan dengan kedai Dayang Salhah je.


Mak. Ooo mak. Awat masam je mak?


You can taste the kek before you buy it. Ayu rasa berkali-kali.

Macam2 perisa ada.

Murah pun murah




Settled shopping kek lapis, went for a dinner before checking in to our home stay. Until then.... 


Nah siapa nak tempah/order bagai

{From Ayu with ♥}

1 comment:

ngumbang said...

4 days of trips around Sarawak. Masih tak cukup la. Biasanya org datang Kuching je nak ambik masa selama 4 hari.

Ada laman web ni! Banyak lagi benda yang ada kat Sarawak terutamanya Kuching.

http://www.facebook.com/pages/Pakej-Percutian-Sabah-Sarawak-Travel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...