Wednesday, June 19, 2013

Jade Factory Outlet, Guilin, China (Day 3)

Next will be the Jade Factory outlet. 

Large ship made of jade. Not sure if it's real jade or fake one

Faris macam biasa. Tdoooo. Zzzzz..... Dalam bas karang berjaga la dia! Time tu la ibu and ayah nak tdo anak oiiii!

Dekat sini terdapat pelbagai jenis jade ikut grade2 bagai. Macam biasa, kami dibawa masuk ke dalam satu bilik khas untuk diberi penerangan ringkas serba sedikit tentang jade. Surprisingly, owner jade factory ni adalah orang Malaysia yang berasal dari Melaka. A chinese guy from Melaka. Tapi dia x pandai cakap melayu. But I can tell that he's sure from Malaysia, melalui percakapan dia. belakang dia ada 'lah' just like we all la kan? Ape semua nak ada 'lah' Heheh.


Staff dia bagi penerangan bla bla bla

Then came the owner sebab dia dengar tourist from Malaysia datang.


After that, kami di bawa pula ke another bilik special. Wah gitu kau nama bilik tu. I think bilik ni macam bilik VVIP kot. Dekat sini kami diberi penerangan on how to detect a real and fake jade. 

Oh Faris dah bangun


Experiment sedang dijalankan
Ruby berskala 8 kalau x silap (warna kuning)
Real diamond berskala 10. (Warna merah)

Some info to determine the real and fake jade. This one according to the owner. Macam dalam gambar dekat atas tu, dia balut jade dengan plastik biasa then letakkan api dekat plastik yang berdekatan dengan jade. Kalau betul real jade, plastik x kan terbakar dengan cepat. And of course macam2 lagi penerangan yang dia bagi. But penerangan yang Ayu tertarik skali bila dia cakap 'The real jade is when the colour akan bertambah cantik, lagi lama kita simpan jade tersebut' Problem is, kita kena beli dulu jade tu then simpan then tgk colour jade tu makin lawa (shining) ke tidak. Ohoho! 

Then acara kemuncak *jeng3x* shopping jade! Owner kasi kami discount kaw kaw kaw kebadom! Tu yang kami boleh shopping jade tu, Kalau tak, memang x la kan. I don't fancy jade by the way but 5rz kate, ambiklah since owner kasi murah. So, at that time, I already got my anniversary gift walaupun at that time, it wasn't our 2nd anniversary yet. But I don't choose jade, instead, I choose Ruby.  

Pilih3x. Faris ntah ke mana. Mak bapak sibuk beli jewellery

Done. Tq B

Before Maghrib, kami teruskan perjalanan ke Merryland. Dalam bas macam biasa, tdo. Zzzzzz. Checked in Merryland pun around 8 to 9 pm. Had our dinner there then baru naik bilik masing2. Ok settled Day 3 in Guilin.


{From Ayu with ♥}

2 comments:

MyBabyLane said...

Salam perkenalan! ;)

Wah.. seronoknye pergi bercuti!! What a happy family you guys ;)

Anyway, jemputlah ke blog http://mybabylane.blogspot.com untuk baju kanak-kanak jenama Gymboree! :) Stock baru sampai dari US minggu ini.

~Ayu BnSyg~ said...

Salam perkenalan juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...