Monday, October 28, 2013

Breastfeeding Journey for Faris

I should blog this long time ago. Sedih jugak la time menaip ni.

Breastfeed journey for Faris was not a smooth sailing one. Macam yang Ayu pernah mention before, the first 3 days Faris was born, Ayu selang selikan kasi breast milk dengan formula. Hari ke 4, Ayu fully breastfeed Faris sampailah Faris 5 months+. Ayu gagal mendapatkan Diploma in breastfeed, *sobs*sobs* 

Tapi, I continued to breastfeed him until he was 10 months young. When I was still breastfeed Faris, nak pakai baju ape untuk pergi kerja pun terbatas. Kadang nak pakai long dress/jubah pun akan terfikir 'Eh macam mane nak pump nanti?. Macam mane nak susu kan Faris dalam kereta on the way nak hantar Faris ke FIL while I'm going to work?' Macam2 la fikir. 

Kalau dulu rutin Ayu, bangun pagi siap nak g kerja. Dalam kereta on the way ke rumah mertua, Ayu akan breastfeed kan Faris. Lepas tu Ayu selalu standby kan 4 botol my milk (3 EBM and 1 fresh) and kalau x cukup, mak mertua akan top up formula. Tapi masa tu formula hanya sekali sehari je. Lepas Ayu balik kerja, Ayu akan breastfeed Faris balik sampai la malam whenever he's hungry. Tengah malam sebelum tdo, Ayu pump skali lagi untuk bekalan Faris keesokkan harinya.

Lepas Faris start solid when he was 6 months, Ayu fikir mungkin Faris akan kurang minum susu sebab dah kenyang dengan solid food. Planning Ayu nak eliminate formula terus. Tapi solid food x de effect pun dekat Faris. Faris still minum susu macam biasa. Plak tu susu Ayu dah makin drop. Dah macam2 Ayu buat tapi rezeki sampai situ jela. But I still keep on pumping tho. Lunch hour je Ayu akan rehat dalam bilik sorang2. Makan sambil bukak baju then pump. Orang lain lunch hour boleh borak2 dengan office mate lain tapi Ayu plak lain ceritanya. Kalau orang lain boleh relax2 time rehat, Ayu plak terkejar-kejar. Tapi Ayu x pernah regret pun buat macam tu semua. Paling best bila hasil pump memuaskan. Suka sangat! Dekat office, Ayu cuma pump skali je due to workload. Fyi, Ayu duduk cubicle so susah nak tutup dengan baju sebab sebelah Ayu lelaki. Pernah skali jela Ayu pump sambil buat kerja dekat cubicle. Boleh nak pump dekat cubicle tapi kerja Ayu, boss akan sentiasa panggil. What am I suppose to say? 'Bos, I'm expressing myself?' My boss understood that I'm a breastfeeding mother but still I don't wanna people around to think that 'asyik2 pump?' Ya whatever la kalau korang nak cakap ape pun ye. Tapi tu semua tinggal kenangan jela.

Hari makin hari, susu makin sikit. Dari top up formula sekali sehari, jadi 2 kali, 3 kali dan seterusnya. It was so tiring bila pump2 tapi hasilnya menyedihkan. So bila hasil dalam skali tu pun menyedihkan, Ayu pun start redha la dengan rezeki yang Allah berikan. Kalau ada orang nak cakap Ayu give up, silakan. Malas nak layan pemikiran yang kolot lagi karut. So, Ayu stop by stages. Ayu stop pump dulu. Tapi bila dekat rumah, Ayu still breastfeed Faris. Kira Ayu x wean off Faris lagi. Ayu start wean off pun masa Faris 10 months. Slowly la Ayu wean off. 

This picture was taken on the last day Ayu pump. Selama sebulan Ayu try, macam tu jugak amount dia

Even time Ayu dah wean off tu pun, when I took a shower, Ayu picit2 lagi breast Ayu and ada la susu klua but not much. Lepas shower kasi Faris hisap. Sikit jela. Untuk buat kenyang memang x la. Saje je nak kasi dia sisa2 susu ibu dia. Lepas tu everytime Ayu shower, Ayu picit2 breast, dah x klua susu. Time tu memang Ayu totally rely on formula. 

Kalau korang perasan la kan, this was my first appearance pakai dress yang susah nak selak after delivered Faris. Time ni pun dekat airport Sibu. (stories here) Sepanjang naik flight, kasi formula je since tau dah susu x banyak. Tapi masa ni Ayu still breastfeed Faris. X wean off lagi.

So, itula ceritanya. Faris breastfeed till 10 months saje. Alhamdulillah, walaupun x lama, I still enjoyed the moment Allah had given me. Janji ada la juga pengalaman menyusukan anak daripada tak de lansung kan? (Ayat sedapkan hati)

If I were given the chance again, I wouldn't mind x boleh dress up lawa2 pakai dress just to breastfeed my child. I wouldn't mind to eat alone in my room while eating my lunch. I wouldn't mind waking up in the middle of the night so that I can make stocks for my child. Tunggu la tengok rezeki anak seterusnya nanti macam mane pulak kan? Rezeki Faris sampai disitu, so redha and alhamdulillah. 

{From Ayu with ♥}

9 comments:

Mrs Azhar said...

alhamdulillah, faris pernah merasa susu ibu dia sampai 10 bulan. rezeki jugk tu.. =)

sara said...

10 bulan tu dah okey sangat. ada yg langsung x sempat bf.

alhamdulillah sagt.

sara said...

10 bulan tu dah okey sangat. ada yg langsung x sempat bf.

alhamdulillah sagt.

veesakura said...

alhamdulillah, ada rezeki faris even sampai 10months only. chill up! :)

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..
Ada jugak rexki faris minum susu ibu til 10 mos old..
Xpe sis.after ths jgn cpt give up ye..
InshaAllah..ada rezki utk ank2 yg lain k..
Good luck

MaYAsHiKiN said...

salam kenal...alhamdulillah...itupun rzeki sis dapat susukan sampai 10 bulan..setengah orang langsung x merasa rezeki tu kan..hepi always:)

~Ayu BnSyg~ said...

Mrs Azhar: Alhamdulillah. Yup still rezeki. =)

sara: Ye betul tu dear

veesakura: Alhamdulillah

Cikgu Azrine: Insya-Allah nak try for next baby plak

Maya: Alhamdulillah.

Puan Simply Syeeda said...

hai ayu! lama xdrop sini. i akui yg career mother cam kite ni hadapi byk cabaran nk breastfeed our baby. but still bersyukur sbb at least msh dpt bf bby kan. xkisahla lma ke x.

Nor Ayuni Rosli said...

Syeeda: Alhamdulillah dear. Insya-Allah nak try anak seterusnya nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...