Thursday, September 4, 2014

Dobi oh Dobi

You know sometime I feel like I always talked about laundry laundry laundry. Kadang update dekat twitter, '1st round of laundry done. Now tengah tunggu second round plak.' Aku rasa aku selalu up status macam tu. Nak kata x suka buat laundry x la jugak. Biasa2 je. Compared to laundry, ironing and folding the clothes, aku lagi malas nak buat ironing work. Even though, I still manage to iron my husband and my work attire every single week without fail except ada satu minggu tu je yang 5rz volunteer nak buat. 

Ok well aku nak cerita pasal dobi ni. Whenever come back from a vacation or when it comes to cuci bedsheets segala, aku akan hantar dobi. After vacation well of course dengan baju kotor yang berlambak kan? Itu x kira dengan winter coat etc lagi. Jenuh nak membasuh. Dah tentu kena dry clean je. Vacation kat sini for the time being, pergi bercuti di luar negara lah. Tak tau la kalau esok lusa kalau aku balik kampung pun, baju kotor pun nak hantar dobi kan? Hamboi over pemalas betul. Mungkin boleh but not always la kan? Itu pasal baju. Pasal bedsheets plak because I really tired to hang the king size bedsheets dekat ampaian. Berat tau x? Nak melipat lagi. Comforter lagi. Oh dobi saje please. 

So anyway, let's flash back to the time when I was back from my last vacation on March 2014 to Korea. Sampai Malaysia, kumpul2 kan baju2 kotor then packed untuk hantar ke dobi. But of course kau x kan hantar kau punya baju seluar kecik bagai. Yang tu nak x nak kena basuh sendiri lorrr. Aku hantar baju kotor dekat dobi berhampiran rumah je. First time deal with them. Before this memang gigih basuh sendiri walaupun lepas balik vacation ke, bedsheets ke ape2 la. 

I hantar guna my vacuum bags. They promise that they will return the vacuum back once I pick up my laundry. I was like ok. Then masa pick up laundry tu, I did asked for my vacuum bags and one lady ni boleh tanya bag tu macam mana plak. Dah satu hal aku nak kena explain bagai. Punya lama aku tunggu for my vacuum bags, last2 aku cakap, once jumpa, let me know. Berhari jugak diaorang cari tapi x jumpa. Aku memang x puas hati sebab depa dah janji. So aku tuntut ganti rugi. Wah macam kau ni diva sangat Ayu oiii. Nak tau ape dia nak kasi in return? Bag Ikea warna biru tu. That bag x boleh nak vacuum macam mana aku nak accept? Lepas tu dia kata nak ganti dengan bag yang lain tapi fungsi yang sama. Aku pun ok. Tapi at that time, aku rasa macam hmmm malas nak ke sana just to get the bag that which was not mine actually. Yang aku paling x tahan, x de initiative nak say sorry plak tu. I am a person yang cepat lembut kalau orang minta maaf whenever seseorang buat silap dengan aku. Janji jangan buat silap yang sama berulang kalilah. Nampak sangat you never learned your lesson. Siap hantar whatsApp gelak2 lagi? Kau ingat aku suka ke kau hilangkan vacuum bag aku? Maybe korang akan fikir alah pasal vacuum bag je pun, nak kecoh. Vacuum bag tu pun bukan mahal mana pun. Ye aku tau tapi whatever it is aku still sakit hati bila orang dah buat salah, pastu buat biasa je. What la? But after dia gelak2 tu dia say sorry jugaklah. Ok fine. Apology accepted but no more to sent to that dobi. Goodbye from now.

Ini contoh my vacuum bag. And ini semua aku hantar dobi nak basuh after the Korea trip on March 2014.

After that insiden, aku beralih arah ke dobi sebelah sebelah dobi yang mula2. Time tu I hantar my bedsheets together with comforter. Time raya hari tu, ambik pick up then boleh plak dia x jumpa aku punya comforter. Bedsheets semua ok. Comforter je. Lepas tu dia siap boleh tanya lagi yang ni ke sambil tunjuk comforter putih seakan-akan macam aku punya. Nasib aku check dulu. Jenama lain. Aku suruh dia cari jugak. Then dia kata tunggu 3 hari, nanti dia call balik. After 3 days, memang dia jumpa. Itupun bukan dia yang call. Aku kot call kau? Within 3 days tu memang aku hari2 call dobi tu supaya depa ingat nak cari comforter akulah. Masa ambik dia boleh cakap aku x sabar? Eh kau letak ntah mana2 salahkan aku plak? Dalam resit dah tulis, date sekian2 dah boleh pick up and aku pun ambik barang aku after tarikh yang kau tetapkan tu tapi kau hilangkan, then cakap aku x sabar plak? Bodoh sangat! Entry penuh emosi sungguh lah! Then aku ceritalah pasal pengalaman hilang barang dekat dobi satu lagi dekat dobi yang baru ni. Ape pun alhamdulillah jumpa juga comforter aku tu. Comforter tu jenama hmmm mahal tapi bukan aku beli. Hadiah perkahwinan from my SIL. So mana aku x hangin kalau hilangkan? Kalaulah dobi tu nak ganti pun, aku x rasa dobi tu mampu bayar sama harga dengan harga jenama comforter tu. Wahhhh satu lagi ayat diva kau Ayu kan?

Pengalaman dengan 2 dobi di atas buat aku berfikir sejenak. Gitu ayat aku kan? Dekat mana lagi nak cari dobi ni? Ada satu lagi tapi that one kena self laundry. X nak aku nak tunggu2 bagai. Will search other alternative. Harap jumpalah dalam masa terdekat sebab it is time to tukar bedsheets. Kot lah ada yang terbaca post aku ni ha, any idea kat mana laundry yang service tip top or at least ok area Setiawangsa/Wangsa Maju? *krik*krik*krik*

TIA.       

{From Ayu with ♥}

2 comments:

✿ pink velvet ✿ said...

kite selalu hantar self laundry je.. sambil tunggu, sambil merayap kedai dekat deret2 tu, hikhik~

Ayuni Hj Rosli said...

Oooo I memang malas nak tunggu2 bagai ni. Huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...