Friday, September 5, 2014

My Recipe : Grilled Salmon with Honey & Lemon


Yum yum yummy!

Entry campak2 minggu ni adalah seperti tajuk di atas. Ini fav aku plak. Salmon paling sedap dimakan raw. Tapi time tu I teringin nak makan grilled. Resepi ni I google and modify sendiri. Resepi asal guna mustard tapi masa groceries shopping x jumpa mustard, so I modify tukar honey. Resepi asal I tiru our famous blogger. Just search Shazwani Hamid and tengok dalam IG dia.

Bahan-bahan.
  1. Salmon. Kalau grilled masak macam ni, I suka guna fillet salmon.
  2. Honey.
  3. Olive oil.
  4. Thousand Island.
  5. Lemon.
Sebab resepi pun campak2, so memang x de sukatan. Semua ikut suka je. 


Contoh salmon dah siap diperam
 Cara-cara.
  1. Bersihkan salmon fillet.
  2. Masuk salmon fillet dalam satu bekas dan gaulkan bersama air lemon, honey, thousand island and olive oil. Buat biar berkuah sikit. Agak2 jela campur kesemua bahan2 tu ye.  
  3. Peramlah ikut suka nak lama mana pun. Ayu selalu setengah jam pun ok. Makin lama peram, makin sedap.
  4. Panaskan kuali dengan olive oil. Guna magic pan kalau ada.
  5. Masukkan salmon fillet yang korang dah peram tu. 
  6. Masak each side dalam 3 - 4 minit and terbalikkan. Ulang dengan side yang sebelah lagi.
  7. Siap  

Macam biasa. Aku terliur tengok masakan sendiri walaupun comot.

Kan dah cakap mula2, salmon paling sedap dimakan time dia raw, so make sure don't over cooked. Yang Ayu masak ni pun over cooked sikit but the taste still ok for me. Janji dapat memuaskan nafsu Ayu nak makan salmon. Ok selamat mencuba.
   

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Chekgu Azrine said...

Xpnh cuma masak ikan salmon...nanti nak try buatla bg aish makan..

Ayuni Hj Rosli said...

Chekgu Azrine: Try la. Salmon sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...