Tuesday, September 9, 2014

Cerita Baju Raya Tak Siap

Syawal dah habis pun aku masih nak jaja cerita sejarah hidup. Wah gitu ayat aku. Sakit hati bila mengenangkan kejadian ni.

I bought the kain kirim from my friend yang kebetulan ke Bandung. Kain tu memang dah lama sampai ke tangan Ayu cuma Ayu kena top up untuk kain lining. Bought the lining pun dah lama. Sent to the tailor memang before puasa. But the tailor yang suppose to buat my baju adalah my second option. First option is to make my baju dekat Kak L. Called her tapi dia tolak cara baik sebab dia kate tempahan dah full and takut x sempat nak siapkan. I have no choice so kena la tanya si abang M plak. Abg M memang buat baju sedap cuma mahal sikit la compared to Kak L. 

Called Abg M and he said actually tempahan memang dah full tapi sebab kami dah kenal lama, so dia suruh bawa kain supaya dia nak tengok, dia mampu buat ke x. Before that, let me introduce Abg M ni ye. I know him like since more than 5 years ago kot? Since all my brothers kawin, baju Ayu semua dia yang buat. Even my nikah attire pun tempah dekat dia. So we are like friends. Sebab kawan jugaklah dia sanggup terima nak buat baju raya Ayu. I guess la. Tapi Ayu ada tanya dia, kalau x sempat siap, cakap la so that I can search for other alternative. Tapi dia sendiri setuju. 

Abg M tanya bila Ayu balik kampung and my big mistake was I told him that Ayu beraya dia KL (sebab memang turn raya belah suami) So bila Ayu ckp mcm tu, dia tulis dalam resit pick up date on 25 July. Ayu ok jela. Ayu hantar kain dekat dia untuk buat 2 pasang baju Ayu. Satu warna emerald green which you already know la from my previous2 post and another one wanna royal blue. Abg M siap tanya baju mana yang nak pakai untuk raya pertama? I said the green one. 

Then masa first week of Ramadhan, we went to cari baju melayu for both my heroes dekat Jalan TAR [post] Masa tu memang dah cakap dengan 5rz, kalau susah sangat nak cari baju melayu warna emerald green tu, x pelah kita tukar tema ke warna royal blue. Tapi nasib baiklah, kita orang gigih jugak cari warna green tu ha. 

Then on the 25th of July, I called Abg M and tanya baju dah siap belum? He said baru nak jahit. Time tu I was still ok. So dia kate hari Ahad, 28 July baru siap. Ok a day before raya. Ayu x kisah sangat masa tu since memang x balik kampung so I was like ok jela. 

Then on 28th July tu, tgh hari I called him and he said baju biru Ayu tu dia x sempat siapkan. Ayu terus tipu yang baju biru tu la yang Ayu nak pakai on first day of raya. Then dia macam angin sebab cakap hari tu nak pakai warna hijau raya pertama. He even said that Ayu buli dia. Then I explained to him, memang la plan nk pakai hijau first raya tp masa nak cari baju melayu, hijau tu susah nak cari, so kami tukar nak pakai biru. Ayu tipu dengan niat supaya dia siapkan jugak my baju biru tu. Time dia cakap Ayu buli dia tu, Ayu dah start bengang dah. Eh hello! Kau tu x buli aku la dengan x menyiapkan baju aku? Pastu I tanya lagi bila boleh siap baju biru tu? Dia cakap a week after raya. Aku still cakap elok2 macam mane la boleh accept kain kalau tau tempahan dah overload etc? Pastu dia boleh cerita ckp kain Ayu banyak sangat beads dia. Ya Allah kau tengok dulu kot kain tu before kau accept nak buat. Ni kau salahkan kain aku plak? Told 5rz about this and he said ambik je kain biru tu and kita kasi another tailor jela buat lain kali. 

Pergi kedai dia and pick up kain yang warna hijau tu. Nampak dia tengah menjahit lagi. He didn't even say sorry not even once pun! Pastu sempat mengadu cakap dia x sihat bla bla bla. Ayu datang kedai dia ingat nak marah la jugak tapi bila tengok ramai customer, so x jadilah. Cheewah konon aku baik sangat kan? Trust me, Ayu pun x tau mcm mana Ayu boleh setenang tu time Ayu menghadapi situasi macam tu walaupun dalam hati memang panas membara-bara! Ayu datang kedai dia, ambik baju and terus bayar. Itu je.

Butang ni I dah mentioned buat rapat2 pun dia pergi buat jarang2 macam ni! Tapi ni small matter x pelah.

Yang Ayu pelik, after all these years, sanggup kau buat mcm ni kat aku kan? Dah la suruh pick up on 25th tapi x siap jgk. Suruh ambik 28 pun, x siap satu pasang lagi. Pastu x de iniciative nak called cakap x dpt siapkan baju aku? Aku yg kena called kau? Paling sakit hati, kau boleh act macam x de pape and not even say sorry pun! Memang after this, x buat kat kau dah. Sayangnya baju nikah aku yang kau buat masih tergantung lagi dalam almari aku.  

Tapi one thing for sure, kain dia memang cantik. Ha nah aku puji kau satu jugak tau!

You know, pasal kau jugaklah aku habiskan masa nak mencari sepasang baju biru nak gantikan dengan baju yang kau x sempat siapkan tu! Last2 x dapat pun [post]. Sebab tu Ayu recycled je baju biru ape yang ada. So dah la kan? Dalam blog ni owner tu dapat 2 reviews. One good review (buat baju nikah) and satu lagi bad review. Korang search balik entry2 lama aku kalau korang rajin nak tau. To Abg M, tolong jangan penaya aku yg dah lama jadi loyal customer kau ni. X pelah after this pun memang aku x hingin hantar kat kau dah.

Muka gelap x pe. Kita nak cerita pasal kain skrg ni. Bukan muka aku. Hehehe. Full picture. Kain dia memang cantik x tipu. For this type of kain, memang dia pandai buat. But sorry. Will not deal with you anymore!
{From Ayu with ♥}

4 comments:

Chekgu Azrine said...

Kain dia lawa..btulla..tp tula..tailor mcm ni memang belambak kot..ambik tempahan tp xblh siap pd masa yg ditetapkan..huhu

Wafee said...

Salam Ayu... saya tag Ayu kat sini :)

http://blog-wafee.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Ayuni Hj Rosli said...

Chekgu Azrine: Benda sudah berlalu. Oh oh oh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...