Monday, March 2, 2015

Demam Denggi

Masa cuti panjang CNY yang lepas, Ayu dapat MC selama 5 hari berturut-turut. Suppose cuti CNY Khamis dengan Jumaat kan? Then Ayu sambung from Isnin ke Jumaat pulak. Ayu kena demam denggi. Actually Ayu start demam hari Jumaat malam. Hari Jumaat sebelum 5rz pergi solat Jumaat, Ayu pesan nak cendol. Lepas je minum cendol tu Ayu batuk2. Malam tu pulak badan dah mula lemah2. Mula2 Ayu just makan ubat biasa jela. Lepas tu demam berlarutan sampai 3 hari lamanya. Demam just kebah lepas makan ubat demam jela. Lepas makan ubat demam, badan Ayu akan berpeluh macam Ayu ni bersenam bersungguh-sungguh. Benda tu saja dah buat Ayu x selesa nak tdo walaupun tdo dalam air cond. 

So Isnin malam, I've decided to did the blood test at the hospital. Since time kami pergi hospital pun dah lambat, Dr suggest, kami balik rest rumah dulu then pagi2 esok Dr akan called and explained my test blood result. Pagi tu Dr called and Dr said I was +ve for a dengue and asked me to get myself admitted. Ayu discussed dgn Dr, kalau Ayu masuk wad pun, what would you do? Diaorang cakap, diaorang akan ambik my blood test everyday and Ayu kena on drip jela. Bincang2 dgn Dr, nasib Dr setuju and kasi Ayu x yah masuk wad tapi dengan syarat Ayu kena dtg hari2 ke hospital and ambik darah hari2. 

Actually, my platelet ok tapi biasalah since I'm pregnant, itu yang Dr risau habis. Ayu disahkan ada denggi hari Selasa pagi and Ayu betul2 denggi free on Khamis, alhamdulillah. But since Dr dah kasi MC until Friday, I just utilized the privilege that had been given to me. Hehehe. Tapi, badan Ayu still lemah at that time, so Ayu rehat je dekat rumah.
Data yang penting dalam ni hanyalah Platelet, Packed Cell Volume (PCV) & White Blood Cell. Day 1, platelet Ayu ok tapi white blood cell Ayu melebihi 11.0
Day 2. Platelet turun which still ok tapi Dr nak tengok patern menaik and not menurun. PCV ok menurun but white blood cell still above 11.0

Day 3. Platelet menaik which is good. PCV pun makin turun and yeay my white blood cell is below 11.0 which is 10.2. I'm dengue free, alhamdulillah

Ayu punya tanda2 denggi, lain sikit and x sama dengan orang lain. My temperature x tinggi pun. The highest will be 37.8 C. Itu jelah sekali. Lepas tu Ayu x de kena gatal2 badan ke ape. Ape yang paling sakit time Ayu kena denggi hari tu adalah sakit belakang yang teramat sangat. Ada satu malam tu, Ayu betul2 nak tdo sebab letih and ngantuk sangat tapi x boleh nak tdo sebab sakit belakang yang teramat sangat! Rupanya Dr pun cakap ada juga yang sakit macam tu adalah tanda2 denggi. 

Hilang selera makan. Ada satu hari tu, Ayu cuma makan 2 keping roti sahaja dalam satu hari. Satu keping pagi and satu keping lagi pagi esok nya. Kesian adik dalam perut kelaparan. Lagi satu yang rasa paling ketara Ayu kena denggi adalah demam Ayu yang berterusan lebih 3 hari walaupun temperature Ayu x tinggi mana. 

Cirit birit yang x boleh kawal. Huhu apekah ayat ini? 2 hari Ayu kena cirit birit. Seksa tau x? Seksa sebab I don't know it's coming. Tiba2 je keluar cirit. Tiba2 dah basah panties. Satu hari kena tukar dalm 4 5 helai panties. Cirit birit ni Dr kata adalah tanda2 dehydration. So, Ayu pulihkan dengan banyakkan minum air Gatorade or 100+ yang dah dibuang gas. I love Gatorade more sebab Ayu malas nak tunggu 100+ tu betul2 hilang gas dia.

 
Sup ketam memang kena makanlah kalau dah denggi kan?


So, pengalaman kena denggi ni yang Ayu paling x tahan adalah sakit belakang tu la. Anyway, alhamdulillah this week, in fact today dah masuk kerja and of coz la kerja bertimbun. Semoga I tabah buat all the pending works yang telah pending selama seminggu itu. Huhu. 
{From Ayu with ♥}

2 comments:

Razfira said...

get well soon!

Ayuni Hj Rosli said...

Thank you. Alhamdulillah now dah better.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...