Friday, May 29, 2015

Kelahiran Adik Yang Dinanti =)

Ok story yang aku x sabar nak masukkan dalam blog ni. Kalau dulu time Faris, tajuk dia 'Kelahiran Yang Dinanti', ni kita buat tajuk sama cuma tambah 'Adik' je. Anak seterus2nya, kemudian fikir. 

Starting from 27th April 2015 at 3.33 am. Memang x lena tidur since that time. Kejap2 rasa sakit. That time I knew that I was having a very mild contraction. Sakit2 pinggang, x lena tidur etc. Time Faris pun sama juga. Tak lena tidur sebab layan sakit. Until Subuh tu time 5rz nak siap2 pergi kerja, dia nampak Ayu tahan sakit. Kebetulan time tu memang Ayu cuti and kebetulan time tu memang kami nak pergi check up dekat HUKM for my 2nd CTG. Tapi kami memang plan nak pergi lunch time since 5rz kerja half day. I told 5rz x de apelah. Boleh tunggu sebab dah memang kebetulan nak ke HUKM. 

Lepas je 5rz pergi kerja, Ayu rasa semacam. Ayu rasa macam Ayu bleeding. Went to the toilet then calit sikit dekat bawah tu then yup, I'm bleeding. Banyak jugak. X macam Faris dulu, just a spot. Masuk bilik then terus pakai panty liner. Mandikan Faris then terus kemas2 beg hospital. Selalulah last minute kan nak mengemas? Kekeke. Sambil2 kemas tu, stop tahan sakit contraction. 

Then turun bawah nak kasi Faris breakfast tapi dia x nak makan ape2. Last2 SIL yang suap. Ayu pula baring dekat hall sambil tengok tv. Sikit2 sakit. Told SIL yang Ayu dah bleeding etc then SIL pun rasa macam 'it's time'

1 pm called 5rz tanya kenapa x sampai2 lagi, dia cakap dah almost there. Then I siapkan Faris and myself. 5rz masuk bilik then dia tanya kenapa x informed dia kata dah bleeding? Dia tau pun from my SIL. Explained that I can tahan the pain and x nak kasi dia risau. Lagipun bukan lama pun nak tunggu setengah hari tu. Bila dah ready semua, salam mak minta ampun etc. Ayah by the way dekat office. Menangis time salam mak.

Sebelum tu sempat singgah mamak sebab we all nak lunch. 5rz banyak kali tanya boleh tahan ke? Ya sure. Apa2 pun, Ayu nak isi perut dulu. Itu pun sambil makan, kejap2 contraction datang. Dah selesai makan, ambik Nilam (adik 5rz) sebab takut2 Ayu kena masuk labour room terus, at least Nilam boleh jagakan Faris dekat wad. Settled semua, barulah bertolak ke HUKM.


I had these tapi x habis pun. 
Sementara menunggu 5rz and Nilam

Sampai2, Ayu terus naik untuk check up. Tanya nurse

"Saya sepatutnya ada 2nd CTG hari ni tapi saya dah start sakit2 ni. So macam mana sekarang?"
"Kenapa Puan tak pergi emergency terus?"
"Sebab tu saya tanya sini dulu. Nak kena buat CTG ke macam mana?"
"Puan pergi buat urine test macam biasa dulu. Saya tanya Prof Zainul kejap"

Went to did the urine test then nurse panggil suruh buat CTG. 20 minutes of CTG, less than an hour, they called my name. Prof cakap my contraction dah 4 minit sekali and Prof nak check bukaan. Hadoiiii itu yang Ayu lemah tu. Kalau korang nak tau, Ayu saja lengah2 x nak ke hospital sebab takut nak kena VE. Sebab tu selagi boleh tahan sakit tu, tahan je dekat rumah, unless air ketuban dah pecah or leaking. Air ketuban kurang or pecah, baby boleh lemas tau. Baring then Prof check and bukaan dah 3 cm. Warded terus then dia kate petang masuk labour room, nanti Prof akan pecahkan air ketuban. I thought pecahkan air ketuban tu, induce. Rupanya bukan. Told Prof

"Tak boleh ke air ketuban tu pecah sendiri?"
"Boleh tapi lambatlah nak tunggu"

Dalam wad, Ayu jalan2. I learned my lesson here. Dulu time Faris, dalam wad duk baring je ha. Ni jalan kasi cepat bukaan and memang contraction less painful time kita berdiri (at least for me). Dia orang hidangkan makanan pun Ayu x makan. 5rz dengan Nilam yang habiskan. Bila dah lengguh berdiri, Ayu baring pula. Then Prof datang tanya soalan yang sama macam time Faris dulu.

"Nak epidural tak?"
"Tak tau lagi. Cuba tahan selagi boleh"

"Ok lepas Maghrib la kita masuk labour room, then you decide nak ambik epi ke tak"

Tak lama lepas tu 2 nurses came kasi ubat bontot. Ok kali ni Ayu rasa ubat bontot dia lain. Dulu lain sekarang lain. Gitu. Lepas je masukkan ubat bontot tu, terus memerut. Oh my kesan dia cepat sangat. Then 7.30 pm macam tu nurse tanya nak masuk labour room tak? Ayu pergi tanya 5rz. 5rz tanya Ayu balik sebab yang rasa sakit, me bukan dia. Huhu time tu x boleh nak fikir ape dah. Last2 masuk jugaklah. Karang penuh, jenuh nak menunggu kan? 

8 malam tepat, Ayu masuk labour room. Sebelum tu sayu je Ayu salam peluk cium Faris. Dalam hati ni moga ada rezeki peluk cium Faris lagi (bergenang air mata time taip ni ha) 



Lepas je Ayu otw to labour room, Faris pun tdo.

Dalam labour room, nurse tanya nak Epi x? Still undecided. Nurse check bukaan, still 3 but almost 4 cm. Itu yang buat Ayu sakit hati. Sakit lama2 tapi bukaan x jalan2. Sama macam time Faris. Tapi dah itu bahagian aku kan? Bila Prof dengar bukaan still 3 nak ke 4 cm, Prof decided to balik makan dulu then he will come back sambut kelahiran. 

Lepas Prof pergi, I've decided to take the Epi. Selain sebab x tahan sakit, Ayu fikir juga nanti nak kena jahit lagi. At least kalau ambik Epi, kurang sakit. Gitulah pemikiran aku time tu. Kali ni Dr Azarina yang buat my Epi. Dah ambik Epi pun sakit aku still sama, X berkurang. Dr Azarina pun pelik kenapa Epi x berkesan. Ok kes lama berulang kembali. Tapi dulu my epi makes me sleeps for at least 15 minutes. Ni lansung x de pape kesan.

"Contraction dia ni kuat sangat ni" 

Bila dengar Dr Azarina cakap macam tu, nurse tolong check bukaan. Suddenly dah 7 cm! Nurse pulak serba salah nak called Prof balik ke x. Last2 diaorang call jugak. Sementara tunggu Prof sampai, memang Ayu rasa nak teran sangat2 but I didn't get to teran with the right technique. Sudahnya nurse tu macam perli2 kata salah la bagai. Tapi Ayu x dendam pun dengan nurse tu. Masa tu malas nak melayan kau. Lantak situ. Sakit contraction ni lagi memeningkan kepala aku. Yang ajar aku push adalah 5rz. Kagum kejap tgk laki yang ingat cara push and ajar aku. Waaaa bangga tau. 

Bila Prof dah sampai, dia bawa seorang Dr practikal I think. A guy ok. Boleh tahan handsome la jugak. Muahahaha. Waaaa lantak situ. Dah 2 lelaki dalam labour room tu ha. 5rz lain cerita la kan. Bila Prof dah siap2, that practikal Dr x siap2 lagi. Sudahnya Prof cakap

"Eh cepatla"

Ayu pun rasa 'eh cepat boleh x?' Dah rasa nak keluar sangat ni. Bila semua dah siap, I push. X tau la betul ke tidak, I just pushhhhhhhhh! Then macam biasa Prof akan gunting sikit bahagian bawah tu then keluarlah kepala baby. I feel the ring of fire baybeh. Then last push, everything is out, alhamdulillah.

Bila dah keluar semua, macam biasalah 5rz tenangkan Ayu cakap baby dah keluar. Baby nangis kuattttt. X macam Faris dulu. Aku terus tadah tangan minta kasi baby dekat aku. Nurse tanya sebut baby ape (macam Faris dulu jugaklah) Then I said

"Baby boy"

Prof said

"Ok Ayuni. Tugas kamu dah selesai. Kamu x payah buat apa2 lagi dah"

5rz potong tali pusat, Prof keluarkan uri, darah ketul etc then jahit. Jahitan kali ni agak lama sebab Prof ajar Dr praktikal tu menjahit. Yang jahit tetap Prof cuma dia tunjuk cara2 jahit and potong. Hadoi. Then what else? Macam biasa Ayu diberi milo and biskut tapi nak habiskan biskut 1 keping pun payah. Then settled dalam labour room, dibawa naik ke bilik and rehat. I breastfeed my baby starting that night jugak even tho I rasa x de pape pun, I just want my baby to at least stimulate the milk first.





Then ape lagi, tdo. Nak rehat ok. Penat mak layan contraction and pushhhhhh. 


His first photo. Keluar2 je terus aku tadah tangan nak pegang baby. Hehehe
Gender, weight, lilitan kepala and of coz mom's name semua sama dengan Faris. Exactly the same. Tinggi pun, this newborn tinggi 1 cm je compared to Faris dulu

My husband was there the whole time. I thankful to have him as my husband, insya-Allah. He doesn't do anything much time Ayu sakit but bila dia tolong urut2 pinggang Ayu, sedikit kelegaan tetap terasa. When he hold my hand when I was in labour, was beyond enough for me. All husband out there, kalau ada peluang masuk labour room tengok your wife bersalin, please be brave enough to see the whole process. Isteri akan lebih appreciate you and sedikit sebanyak sakitnya akan kurang. You don't have to do much. Just tenangkan your wife, bagi kata semangat and just be with her, dah cukup besar dah bagi seorang isteri. After all, she is delivering your zuriat.

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Zeti said...

cerita ayu ni macam relaks je nak bersalin. hehehe.. saya tak pernah ada pengalaman bersalin kat hospital swasta. macam lain sikit la prosedur dia ye.. Alhamdulillah baru habis pantang bersalin anak ke-4 baru ni. Dlm blog ada share pengalaman lucu dalam labour room.. kelam kabut bidan2 dibuatnya

Ayuni Hj Rosli said...

Zeti: Indeed, 2nd child lebih relax and lebih tenang, alhamdulillah. Harapnya untuk anak2 yang seterusnya akan lebih2 relax and tenang, amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...