Monday, October 31, 2011

Wedding Review (Reception's Make Up)

Assalamualaikum.


Pagi on 15 Mei, bangun and terus text my MUA. My MUA, kak Zunny, Ayu ambik package sekali dengan butik. Actually before this dah selalu chit chat dengan dia melalui facebook. And sebenarnya dah set time dengan kak Zunny. Ayu dah cakap Ayu sanding at 1300 hours and kak Zunny said akan datang around 1100 hours. Pagi tu Ayu bangun and rasa macam lambat la plak kalau kul 1100 pagi nak sampai. So, that's why first thing first in that morning, Ayu reconfirm balik dengan kak Zunny. After text-ed her, Ayu mandi. Lepas je keluar dari toilet, kak Zunny dah muncul. Cepat dan pantas! Me loike!

Then make up, make up bla bla bla. Honestly, I hate my make up! Please jangan buat andaian yang bukan2 dulu k? Actually make up ok just dia buat make up Ayu nampak gelap. Ayu ni bukanla putih sangat pun tapi that bedak yang dia tepek dekat muka Ayu tu memang hitam dari kulit asal Ayu. Mula2 masa dia make up kan Ayu, dia and Ayu tak sedar pun muka jadi a bit darker. Ayu sedar bila dah nak ke dewan. 


Kak Zunny juga touch up kan 5rz

Supposedly 1300 hours berarak tapi alhamdulillah, kami sampai dewan at 1245 hours. Duduk dalam bilik VIP dulu. Dalam bilik tula Ayu masuk toilet and tengok how disaster my make up was. Nak touch up balik memang tak sempat la. Dalam hati Ayu dah menangis dah. Sedih muka jadi macam tu. Last2 redha je. Lina sempat cakap 

"Nyah senyum nyah. Jangok dok wat muka cam tuh! You dah x leh nak ulang dah hari ni!"


I asked my OP to snap my pic dalam toilet ni sebab nak tengok my make up dalam gambar macam mane. Huwaaaa =(

Ayu terpaksala senyum dalam paksa. Sebab dalam hati den ni ha rasa 'oh buruknye den!' Bila atas pelamin, Ayu senyum je. Dah Lina keep on telling me to smiled. 

Bila time bersalaman dengan tetamu plak, Ayu slalu cakap macam ni

"I know I know. Make up tak lawa. Nampak gelap."

But I know, some of them nak jaga hati Ayu je. So diaorang pun cakap make up ok. Sabar jela. Seriously memang Ayu tak berkenan sangat2 dengan make up reception. Ayu nampak macam pondan! 

Ayu tak pergi outdoor pun sebab dah malu nak berjalan dengan make up yang macam pondan! Plus dah penat juga la. After reception, balik rumah and terus bersihkan make up dulu. Then off we went to home stay yang 5rz dah sewa untuk family dia dari Penang. Masa dekat home stay tula adik 5rz cakap pasal make up Ayu. Adik 5rz cakap make up ok just the powder that the MUA used tu a bit darker and why did she coloured my kening warna coklat? Bila Ayu tgk gambar balik baru terperasan kening Ayu coklat. Duh! Buruk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tapi kan, despite of the bad make up tu, kak Zunny still bertahan dengan sikap cerewet Ayu. Like for example, kak Zunny nak pakaikan tudung dekat Ayu dengan cara yang Ayu tak pernah pakai. Like Siti Nurhaliza tu tapi Ayu tak selesa. So, I told her yang Ayu tak mau and I want to wear it my way. 


It shown on my face that I don't wanna wear the tudung like Siti or who-so-ever!

Selesa memakai tudung dengan cara yang biasa Ayu pakai walaupun biasa2 je gayanya =)


About this butik, I'll story later. Not everything about the boutique was bad, a lot of it was good in terms of services. But later on that ya? Ingin diingatkan disini, the make up saje yang Ayu rasa bad. In fact bukan bad. It just dia salah letak warna bedak dekat muka Ayu. But bila kena spot light, better. Alhamdulillah. But not all the time I have to depends on the spot light kan sebab nak kena salam tetamu lagi etc. Plus, the make up stayed until the reception ends. Means the make up not so bad at all. That's all about my so-not-satisfied-make up-review! 


After reception, the make up stayed but look how pondan I was! Ke korang rasa ok je? Ayu je yang ngade2?

{From Ayu with ♥}

7 comments:

LisaLisut said...

hi ayu.to be honest,mmg nmpk a bit dark.TAPI, xpelah,yg penting dlm gmbr dh siap nt tetap cantik kene edit dan cun kannn?

haha btw baju sanding u lawa laaaaaa :)

:: Sarah :: said...

Kak ayu, mmg nmpk gelap sikit tp x lah smpai mcm pondan ye...tp pic yg bwh tu nmpak ok je,cantek.. :)

Cik Zimie said...

ayu, entah2 pengcahayaan lampu kamera tu kot.tu psl nampak mcm a bit gelap.heh.

cantik baju sanding ayu.seriussssssss:)

Cik Puan Lara said...

hi ayu.mekap ok..cume,yeah bedak tu sedikit gelap,tp dlm gambar ok kot kn..:)

baju sanding cantik...mekap pn ok..

mn ada nmpak mcm pondan pn.heheh

Liya Laa said...

Kite rase lipstik die kot tak cantik. Sbb kite pernah mekap dulu2. Lagi putih dr kulit. Buruk tau..Tp btl la.lighting kene betul sbnrnye ;)

Mummy said...

pernah borak ngan jurumekap..dia kata memang slalu sengaja bagi mekap pengantin gelap sket sebab nanti bila amik gambar muka akan jadi cam natural..tp kalo life dah putih melepak bila amik gambar dah jadi macam opera putihnya...apa2pun..awak tetap nampak sweet...

~Ayu BnSyg~ said...

Lisa : Yup mmg nampak darker. Baju lawa? Thanks =)

Sarah : Agreed pic bawah tu better ckit kan?

Zimie : Thanks yang :)

Lara : Ntah la Ayu rasa Ayu nampak pondon. Hehehe

Liya : Dah try nak tukar lipstik tapi MUA kate kalau tukar lipstik, nnti bila kena spot light lagi nampak dull. Even that lipstik pun dah nampak bibir Ayu dull ckit.

Mummy : Thanks mummy. Chumel je guna nama mummy =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...