Friday, December 16, 2011

Detailed Scan

Remember that I have to postponed my check up on this [post]? It has been postponed to a week after. Memang tak sabar2 dah nak jumpa doctor sebab terlalu banyak nak tanya dengan doctor. Alhamdulillah the baby and I, both fine. Syukur. And this time around memang dah confirm the gender of our little sweet pea. Actually dah tau before this. We just want to double confirm je. Hee~~~

This time around, I gained 3 kg from the previous weight. This detailed scan tooks about 1 and half hour. Lama kan? Tapi seronok sebab dapat tengok baby dalam perut lama2. Cumanya, time doctor nak scan 3D untuk muka baby, baby asyik cium uri je. Nampak macam dia peluk bantal busuk. Hee~~~ Adalah sekali je dapat tengok dengan jelas tapi tak puas! The doctor pulak tension sebab tak dapat nak tengok muka. Haha tak pela. Kali ni dia malu.

Bila nak balik tu, boleh pulak doctor tanya

"Vitamin yang doctor kasi tu dah habis"
"Dah"  
Jawab dengan riang gumbira! 
"Ok nanti saya kasi lagi"

Huwaaaa... Ingatkan doctor nak kasi vitamin lain. Sekali vitamin yang sama! Bukan ape. The tablet was so big tahu tak? Kadang bila Ayu nak telan, Ayu rasa nak muntah balik. But baby punya pasal, Ayu telankan jugak cuma rasa sakit sikit la. Rupanya doctor kate this pills I have to take until the 9th month of my pregnancy. Double huwaa.... :'(

So far alhamdulillah both baby and I were fine. The baby's growth pun doctor cakap ok. Not too big not too small. Cuma ada 1 problem je. My Rubella tak cukup. Dulu masa form 3 ada je Ayu ambik. How come boleh sangat2 kurang plak ni? My rubella was 0.8 sedangkan normal rubella will be >10. Jauh kan gap dia? But the doctor said it's ok since my baby's growth pun semua ok. Just she remind me to take another rubella right after delivered nanti. Ok noted doctor. 

Next chek up will be on the next year. Tak sabar jugak. Dah ada a few questions nak tanya doctor ni.


I have my own personal screen atas katil tu. The rest like 5rz & doc have to share the screen. :D


{From Ayu with ♥}

11 comments:

Hunny Kitty said...

mana gambar bby?? hihih

Cik Puan Mimi said...

ayu dah brape bulan?
bestnye scan lama2~ spital mane ayu pegi ni

veesakura said...

ayu dah bape bulan? bestnyer dapat tengok muka baby! detailed scan ni bley buat start bape bulan ek? me pon kalo time nak telan pil kalsium tu, bercinta sungguh. besar gedabak pil dia! huhu

LisaLisut said...

ayu,bole u review apa soalan2 yg u tye doc?sbb masa i jumpa aritu actually mcm byk nk tye tp bila dpn doc tak terkeluar satu pon.sobssss.tetiba jd xtau nk tye apa.haih..

obimin tu pn i rs tak larat nk mkn dh sbnrnye..huhuhuh

hana yoriee said...

bila tgk pic ayu ni teringat masa check up kat ampang puteri. Dr penah buat VE dgn alat yg pjg tirus kat machine sblh ayu tu..huhu..nasib x sakit.

hana plak Dr tukarkan obimin ke primilac (milder version) sbb dia kata maybe obimin ni yg lead to weight gained sampai 3kgs.hoho..

ciksuen said...

ayu wat detail scan mase week bape ni?

Ms and Mr Red Ribbon said...

share check scan nie katne....

yana aka heart^bee said...

eh bestnye detailed scan selama mcm ni..share la buat kt mna? plan nk buat jugek tp mcm takut pn ade.hihi.

kalau obimin tu mmg besar gedabak,takleh mkn.mst jadi pening n muntah.

so just minum susu n natural food mcm kurma,kismis dll. hopefully everything is ok..

~Ayu BnSyg~ said...

Hunny : Insya-Allah nnti Ayu upload.

Mimi : Ayu g kt klinik area umah Ayu je dear. Klinik Famili, Dr Wan Kamariah.

veesakura : If I'm not mistaken patut wat detailed scan ni when your at 20 weeks of the pregnancy. Please correct me if I'm wrong. Yup that pil tu mmg sgt besar, masya-Allah.

Lisa : Basically I tanya soalan yg I alami la. Eh apekah? Maksud I klu I rasa sakit2 lower back ke ape ke kan, then I asked doc what cause the pain and what to do to reduce it and etc. Something like that la. I also x larat nk mam obimin tu but what to do kan? Tahan jela

~Ayu BnSyg~ said...

Hana Yoriee : VE tu fingering ke? Which stick ya? Oh takut. Obimin ke yg wat baby gain until 3kg? Ok later I'll shall ask my doc about this.

Ciksuen : Supposed wat time 20 week. And klu x silap mmg kena wat time 20 weeks saje x leh awal or lambat. Tapi Ayu delay 1 week kan? Entah la dear.

Red Ribbon : Dekat Klinik Famili, Dr Wan Kamariah. You can googled. Byk cawangan.

yana : Ayu wat dekat Klinik Famili, Dr Wan Kamariah. Susu and other foods yg lain tu Ayu minum gak. Obimin pun still ambik.

veesakura said...

ooo..20 weeks ek? i baru checkup munggu lepas. masa tu, i 20weeks. i tanya my doc, bile bley wat detail scan. doc kate, masa 7-8 months.hm..ke doc i tu maksudkan scan 4d ek? hmmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...