Friday, February 24, 2012

Pengalaman Minum Air Gula

Assalamualaikum.

First entry for February 2012. :p

Nak cerita pasal Ayu kena minum air gula. Actually air gula ni kena minum for pregnant lady yang berat badan naik mendadak time pregnant. My Dr said, 1 month max weight adalah 2kg. If exceed that limit, kena minum air gula untuk monitor kandungan gula dalam badan (correct me if I'm wrong ye. Saya bukan doctor nak cerita details about this)

So, ada satu bulan tu my weight naik 3 kg. Tapi my Dr kasi masa lagi. She said

"Tak pe. After 1 week kita tengok you naik berapa kg. If not more than 1kg, then no need to minum air gula"

And during that check up juga my Dr said that my baby songsang. I was worried. But my Dr said

"Ayu. I'm more worried about your weight daripada breech ni. Wait until you in 36 weeks then baru kita boleh tau you boleh deliver normal ke tidak"

Ok la doctor. So, Ayu pun mam macam biasa. Tak diet. Time pregnant2 nak diet ape kes kan? Ayu baca review, ramai cakap muntah balik la ape la bagai bila minum air gula ni. So, lagila buat Ayu takut nak minum air gula ni.

Satu malam tu Ayu tak boleh tido la plak. Esok plak kerja. Huwaaaa bangun pagi rasa ngantuk yang amat sebab malam tu tak boleh nak tido! Then cakap ngan 5rz. 

"Nak ambik MC la. Nak minum air gula"

Actually kalau minum air gula ni, depa kasi time off slip je tapi since Ayu dah cakap nak MC, dia bagi je. Hee~~ Tengok, Ayu surrender sendiri untuk minum air gula sebab nak dapatkan MC. Ala kebetulan Ayu try check my weight pun dah exceed 2kg tapi x banyak. Tak pela. Buat aje.

Nasib baik malam tu Ayu ingat pukul berapa last sekali Ayu minum. Sebab Dr pesan suruh puasa pukul 10 malam sebelum minum air gula. Sebab nak check my blood time puasa and after minum air gula. Since Ayu start puasa pukul 2330, Ayu datang klinik lambat la sikit supaya lambat sikit time Ayu berpuasa tu.

After Dr ambik my blood, then baru Ayu minum air gula. Sekali doctor kasi 2 cawan la. 

"Ala... 2 cawan ke kena minum?"
"Ha'ah..... Tak dela. Satu air kosong"

Gelas belah kanan tu air gula. (My right ok not your right) 1 cawan tula kena minum air gula


Sebelum Ayu nak minum tu, Ayu celup jari nak rasa dulu. Then cakap ngan 5rz

"Hmmm rasa air gula la" ^_^

Then minum dengan sekali tenguk supaya Ayu tak muntah balik. Kalau muntah balik kena repeat all over again tau. Berjaya dengan sekali tenguk walaupun tengah2 tu Ayu dah rasa manis sangat2. Lepas minum air gula, kita dibenarkan minum air kosong je. Then wait for 2 hours and come back untuk ambik another blood test. The result alhamdulillah ok.

Ok la tu. At least dapat merasa minum air gula ye dok? Haha :D




ps://Sape pergi motherhood expo starting today until this Sunday? Me are going :D 

{From Ayu with ♥}

4 comments:

Hunny Kitty said...

i'll be there kot ahad nih..

aTy _faRed~ said...

ai pon pernah minum air gule sekali mase masuk 6 bulan aritu..serik..sebab sakit tekak lepas tu..huhu..selalu terpikir nape die tak campor perisa ribena sikit dalam tu..huhu

LisaLisut said...

im going! sabtu. lets :)
my god besarnya gelas air gula tu.kalau dia bancuh skali nescafe kan bagus.hahaha.i cuakkkk.tgh cuba kwl berat badan before next checkup kekeke.

~Ayu BnSyg~ said...

Hunny Kitty : I dah sudah =)

aTy : I also loves ribena. Rasa masam2 gitu

Lisa : Dah lepas. Turns out u balik I baru smpi. Haha :D X de jodoh nk jmpa. Kawal babe kawal. Klu x jd la mcm den kena minum air gulo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...