Wednesday, February 29, 2012

Kad Nikah Dah Siap =)

One thing yang menyusahkan adalah kad nikah (kalau nikah di Selangor) kena buat di Shah Alam. Ayu nikah area Keramat but somehow Keramat tu bukan under KL but under Selangor. In fact time Ayu settlekan urusan nak kawin dulu, Ayu buat dekat cawangan Gombak dekat AU2 tu, which is much more nearer to my place compared to nak went all the way ke Shah Alam. Tapi tu lahai kad nikah ni harus dibuat di Shah Alam sahaja. Duh....

I was the one who gets excited to do the kad nikah but not 5rz. Tiap kali ajak pergi Shah Alam buat kad nikah, ada je alasan dia kasi tak mau ke sana. Jauh la bagai. All this while, I just carry around photocopy of my sijil nikah. Me ok! Not him! Sampai dah nak terkoyak rabak dok dalam purse lama2. 

Then one fine day tu Ayu fikir, nanti insya-Allah dah selamat bersalin nak daftar nama anak, sure kena ada sijil nikah/kad nikah. So, dengan alasan tu Ayu ajak 5rz pergi settle kan kad nikah and alhamdulillah terbuka juga hati dia nak buat kad nikah. Weee~~~ Let's see the procedure (for those yang nikah di Selangor sahaja)

Bahan2 yang diperlukan (dah macam nak memasak plak) :p
  1. 1 keping gambar suami isteri ukuran passport. For Selangor, lelaki tak diwajibkan pakai songkok but perempuan wajib pakai tudung.
  2. Salinan sijil nikah lelaki dan perempuan.
  3. Duit bayaran RM 40 untuk 2 kad.
Cara2nya adalah :p
  1. Bawa semua bahan2 di atas and pergi ke bangunan Sultan Idris Shah (yang berhadapan dengan Masjid Besar Shah Alam tu) Pergi ke menara selatan.
  2. Then tinggalkan IC/lesen ke kaunter untuk dapatkan pass masuk. Pass ni korang akan guna as an access card. Macam nak pergi kerja yang ada staff card tu.
  3. Pergi tingkat 4. Sampai sana terus ke kaunter (tak payah ambil nombor bagai) and cakap nak buat kad nikah. Korang kena isi satu borang hijau plak.
  4. Lepas isi borang hijau tu, sent back to the counter together with all the bahan2 yang telah disebutkan tadi. Then tunggu jap sementara diaorang nak check something.
  5. After that, dia akan kasi 1 resit bayaran. Keep that receipt and your card will be ready in 5 working days. Please called first before you come to collect.
  6. Thank you *tetiba*
Dah selesai masalah kad nikah ni. In my purse, no more lipat2 salinan sijil nikah tu. Suka :D 


Sorry gambar blur. Ni bahagian depan and bahagian belakang ada details pasangan
{From Ayu with ♥}

7 comments:

('',)pzAEdy~ said...

Murah la 40hengget. JB 50. guna kad dr spore gaknye . hahaha

LisaLisut said...

haha ayu.i igt i laaa paling lmbt g buat dan ambik.rupanya u pn br dpt. eh tp i buat last year n dpt last year. i tot prosedur sama mcm u ckp tu tp masa i dtg kat JAINS nk hulur duit dia ckp eh nk buat apa.masa nikah aritu dh settle byr semua. no wonder pak lang i ckp siapkan semua duit total brp amount dlm satu sampul. mudah rupanya proses di n9 :)
lg satu i buat cpt sbb nk reg KK masa tu konon nurse nk tgk.last2 masa g KK dia tak tye pn.ceh

Hana Jaffar said...

i belum buat kad nikah!jalan mana2 pon xbawa copy sijil nikah, ada je elok dlm bilik kat rumah.heheheheh.kahwin dah nak setahun ni! :p

Miss Sunshine said...

masa kita ambik sijil nikah, terus apply kad ni.. lima hari tu terus dapat.. suke tengok kad tu.. hehe

NAzzXXra MR said...

ayu nikah keramat area mana? saya kat kg datuk keramat, buat kad nikah kat JAWI je...i thought semua keramat dalam KL..huhuhu

Liyana said...

sy nk dekat 7 bulan nikah baru dpt kad nikah, punye la lame...pdhal dorg process mase anta borang nikah dulu lg.. hoho

~Ayu BnSyg~ said...

pzAEdy : Haha guna kad Singapore :p

Lisa : Lain negeri lain cara kot.

Hana : Karang kena tangkap kang susah plak proses nak settle kan.

Miss Sunshine : Ayu ambik sijil nikah kat area Gombak tapi tu la kad nikah semua kena buat di Shah Alam saje. Tu masalahnye tu.

Naz : X semua area Keramat under KL. Like my place falls under Selangor.

Liyana : Lamanya! Not good not good!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...