Wednesday, July 16, 2014

1st Week of Ramadhan & Shopping Raya Part 1

Aku x taulah cerita ni akan ada part lain2 ke tidak. Ada tu ada tapi x taulah sempat ke tidak nak menaip dalam blog ni. 

Ok so the first week of Ramadhan, macam biasa2 je. Weekdays akan berbuka di rumah FIL sebab Faris pun memang dihantar di sana. Weekend jela berbuka di rumah my family. So far memang kami x de plan nak ber iftar di luar pun lagi kecuali atas undangan. Gitu undangan macam retis kan? Bluwekkk muntah macam pregnant. Eh? Eh? Eh? 

I actually snap every meal time berbuka tapi hari ke 4 tu dah malas so automatically malaslah nak tepek dekat sini. Ok? 

Masa mula2 puasa dulu, 5rz plan nak shopping raya on the second week of Ramadhan tapi entah angin ape ntah masuk dalam tubuh dia, dia ajak shopping on the first week of Ramadhan. Walaupun aku malas pada mulanya, bila fikir balik, pergi jela sementara dia tengah ada semangat. Because you know why? Once dia dah hilang semangat, lansung dia x nak baju raya terus. 

We went to Masjid Jamek. Mula2 cari baju melayu Faris dulu. Actually kalau ikutkan, baju aku kena siap dulu. Alah I think semua kaum ibu pun mcm tu kan? Selagi baju ibu x siap, selagi tu baju the rest of the family kena put on hold. For my baju, aku dah siap hantar ke tailor 2 pasang. Then ingat nak beli yang ready made lagi sepasang. Cukulah 3 pasang je baju raya. The rest maybe nak beli yang boleh pakai jalan2 or pakai ke office je. Senang. Berbalik kepada cerita di Masjid Jamek tu, jalan2 cari baju melayu Faris. Susah rupanya nak cari warna yang matching dengan baju aku. Huhu. At last jumpalah satu kedai ni. Tanya untuk ayah dia skali ada x? Dia kate ada tapi last2 cakap x de plak. Haiyoh! Lepas tu mulalah 5rz dah x de mood nak berbaju melayu. 5rz mmg kalau boleh nak pakai baju biasa je weh. Haish! Kalau ikutkan, dia bukan ada baju melayu banyak mana pun kalau nak di recycle kan. Bila aku merajuk, barulah dia lembut hati nak beli jugak. Itupun corak dia bukanlah menarik perhatian aku pun. Tapi oklah janji boleh masuk dengan warna tema raya pertama. Yang paling penting, janji dia nak berbaju melayu. Dia paling susah nak pakai baju melayu. At least pakailah pagi raya tu bagi puaskan hati aku banyakkkkkkk. Whatever lah. Janji raya pertama settled for three of us.



Baru ku tau ini Wisma Yakin kan? Selama ni jalan2 cari baju dekat depan tu je. X tau dekat belakang ni ada jugak. Belakang ni tu dalam Wisma Yakin la. Huwaaaa. Kuno....

After settled semua, balik rumah sebab x de maknanya nak berpusing-pusing buang masa dekat Jalan TAR tu dengan panasnya bagai. Buka puasa macam biasa di rumah saja. So that's it on our 1st week Ramadhan and about our shopping raya part 1. Orang dah masuk 3rd week of Ramadhan dah Ayu oiii. Lembab nau updatenyeeeee.... 

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Chekgu Azrine said...

Yg penting kita semua berbaju baru masa 1st syawal kan

Ayuni Hj Rosli said...

Cikgu: Insya-Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...