Wednesday, July 9, 2014

Philippines Market & Pasar Basah Kota Kinabalu

Tujuan utama nak ke pasar sebab nak beli seafood untuk bawak balik Semenanjung. According to Sis, kena klua awal. 7 am kena sampai pasar. Lepas Subuh lagi best. Lagi boleh dapat sefood besar2 dengan harga murah. Tapi kami mengantuk sangat, so klua ke pasar kul 830 pagi. Kalau habis x pe janji dah pergi buat puaskan hati.

From our hotel, drive berpusing-pusing la jugak untuk sampai ke pasar. Dengan parking pun payah nak dapat. So, misi Ayu nak cari ketam and sotong for 5rz. Udang for me, lebih kurang harga kat KL tapi ikan masya-Allah memang murah. Malangnya, Air Asia boleh hand carry 7 kg sahaja and jangan harap nak check in ye. Kena hand carry. Melainkan korang beli frozen. Tapi x fresh la kan?


Sekilo RM 6. Mana nak dapat dekat KL oiii!



Baru kenal. Ini ketam nipah namanya. Sedap jugak




Settled borong di pasar, kami cari tempat nak pack all of our seafood. Depan pasar tu je ada tempat packaging. Harga ikut saiz kotak. Mine was RM 20. So basically beli murah pun kena tambah RM 20 sebab nak bawak balik Semenanjung kan? X pelah. Ini dapat fresh. 

Kami packed disini


Kedai ni ada scale juga. So jangan malu2 pinjam untuk tengok hand carry kita terlebih berat ke ape kan?

Settled. 7.5 kg. 0.5 kg je lebih. AA kasi lepas, alhamdulillah

Penat di pasar, singgah minum air kelapa berdekatan pasar Philippines. Pasar Philippines ni sebelah2 pasar basah tadi tu je. 


Dalam pasar Philippines ni banyak souvenirs je. Belilah butang baju melayu mutiara for 5rz. Mutiara besar Ayu tengok, cecah puluhan ribu!

Kudap kudapan ni memang famous dekat office Ayu. Siapa pergi Sabah, ramai je kirim beli ni



Nampak x harga mutiara tu?


Pukul 12 tengah hari terus balik ke hotel and pack everything. Flight pukul 2 ni. Lagi berlambat-lambat. Itupun kami almost nak tertinggal flight. Nasib sempat. Fuh!

X malu berdiri sorang2 sebab nak ber gossip. Ya Allah peha aku! Oii peha oiii!
 
Aku fuh sebab settle la entry trip ke Sabah. Itu pun dah skip macam2. Cerita mana yang patut jela since pergi Sabah pun atas urusan kerja. Insya-Allah ada rezeki nak outstation ke Sabah sekali lagi since semua negeri di Malaysia dah jejak, alhamdulillah. Tapi itupun kalau boss izinkan sebab dengar cerita hari tu, dia dah freeze kan semua orang under her department to go out. Kena cover KL. Aku plak dah selalu sangat cover KL so nak merasa makan seafood once more. Harap diluluskan lah. Please boss.....   

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Chekgu Azrine said...

Bestkan skli skla bekerja luar kawasan KL..syiok..blh gain more exp kt tmpt org

Ayuni Hj Rosli said...

Semestinya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...