Monday, December 15, 2014

Satria Resto & Candi Prambanan, Yogyakarta, Day 1 (Part 1)

Ok sesampainya kami di Jogja, tunggu supir then terus supir bawa pergi makan. Dalam flight memang x order makanan. Memang kebulur la. Supir bawa kami makan di Satria Resto. Tempat ni best sebab dia dekat kawasan tanaman jagung kot kalau x silap. Tenang je. Kami order makanan lauk. Senang makan ramai2. Pastu air buah dia sedap sangat2. Pure fruits tapi murah sangat harga.

Kami duduk dekat sini. Pic dari google
Antara lauk yang kami order. Ayam panggang, sayur campur, sup tulang, ikan bakar, tempe goreng, tauhu goreng & sambal hijau

Ini paling sedap!

Habis dalam RM 80 lebih untuk 7 dewasa 1 kanak2. Ok sangat.

Oh ye currency time Ayu dekat sana was 10k rupiah = RM 2.80. Tapi untuk senang kira, Ayu kira 10k rupiah as RM 3.00. 

Ok lepas kenyang perut senang hati masing2, kami ke Candi Prambanan. Kalau ikutkan di Jogja terlalu banyak candi. Korang pilih jela yang mana korang nak pergi. Yang famous dah tentu Candi Borubudur tu ha. Untuk masuk ke Candi Prambanan ni korang kena bayar 200k rupiah = RM 56. Bagi Ayu mahal untuk tengok candi saja. Duh.... Ok sejujurnya, I tak tau pun sejarah candi2 ni. Sila google. Dekat sini ada juga beberapa candi. Ada besar, kecik, tinggi rendah etc. Kami x de tour guide pun. So I pun pulun tangkap gambar without even bordered to know what's the history behind these Candi. Kekeke. 





Faris dah pandai senyum bila disuruh tapi x pandang kamera plak.

Ok ini Candi Angsa. Hehehe sebab ada nama dia bawah tangga tu. Kalau tanya I skrg mmg confirm x ingat!



Ini plak puncak ke ape nama ntah candi yang telah jatuh time gempa bumi dulu.
Bahagian atas candi ni x de puncak dia. Puncak dia yang terjatuh tu ha. Eh puncak ke namanya eh?

Faris kalau masuk bergambar skali x pe. Ini dia pergi sabotaj. Ikut mood dia ni.

Ok bila letak atas tiang tu baru dia duduk diam. Maklumla dia takut jatuh la tu. Hehehe





Tengokla si Faris tu. Kalau masuk gambar elok2 x pe. Ini?



Selesai jalan2 di Candi Prambanan, terus ke hotel untuk check in. Dah lewat petang dah pun. Kami pun penat x habis lagi. Nanti Ayu review pasal hotel pulak.  

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Chekgu Azrine said...

InshaAllah bulan 8 ni nak ke yogyakarta.blhla rujuk entry sis nanti.

Ayuni Hj Rosli said...

Ok and have fun kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...