Monday, December 1, 2014

Sabtu Hari Tanpa Plastik

Assalamualaikum semua.

2 bulan lebih menyepikan diri. Buka je blog and ada je blog walking tapi nak update blog memang x de nafsu time tu. Ni insya-Allah nak start balik. Ok mari mulakan. Bismillah.

I think most of us know that Sabtu memang hari tanpa plastik. Contoh kalau kita beli barang2 dapur ke keperluan ke, kita x kan diberikan plastik unless if we want it, we have to pay for it. Other alternative was to bring your own bags from home.

I used to spare 1 bags in 5rz's car just in case time nak beli groceries tu, hari Sabtu tapi aku slalu lupa nak bawa bag tu klua dari kereta. Malas nak patah balik so it's either we pay for the plastik or we just dump everything into the trolley then bawa trolley sampai kereta. Selalu bawa trolley sampai kereta la. Cheapskate nak bayar plastik walaupun 20 sen cuma.

Last2 I came out with 1 idea. I always shop at JJ sebab entahlah suka plus dekat dengan rumah. Don't know nanti bila dah pindah rumah, mungkin akan beralih arah shopping dekat tempat lain plak kan? We never know. Berbalik kepada idea tadi. Kan dekat section sayur, buah-buahan ada clear pastik yang gulung2 tu kan? Ala yang kalau korang ambik ikan ke, sayur ke, buah ke, korang kena timbang nak tau harga dia tu. Ha I used that plastik. Ambik banyak2 then letak dalam trolley. Masa bayar jangan tunjuk plastik tu. Habis bayar baru masukkan barang2 dalam plastik tu.

Ini contoh barang yang dah diletakkan dalam plastik



End up sama je. I still tolak all the barang2 dekat kereta dengan trolley but 2 things for sure, akan memudahkan korang dikemudian hari. First, senang korang nak transfer barang from trolley ke dalam kereta. Kedua, memudahkan korang transfer barang2 from kereta ke dalam rumah plak. Ha senang kan?

Dalam kereta x de bersepah. At least tersusun dalam plastik macam ni.

Tapi, idea aku ni bukan meyelamatkan bumilah kan? Still guna plastik. Ini cuma idea bagi korang2 yang terlupa nak bawak bags dari rumah jela. 

Ok that's all. 

{From Ayu with ♥}

4 comments:

Julia Johari said...

Julia pun sama guna idea mcm ni time hari sabtu day...sama plak hehhehe mmg berbaloi sebab lebihan plastik ni leh guna semula utk tujuan penyimpanan ikan dlm fridge...so tiada pembaziran disitu kan...

eamy milea said...

Good idea hehe

Chekgu Azrine said...

Ok.idea bgus.blh digunakan.ngee

Ayuni Hj Rosli said...

Julia: Sep sikit kita sama2. Hehe.

Eamy & Chekgu: Thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...