Friday, January 16, 2015

Istana Air Taman Sari & Masjid Bawah Tanah, Yogyakarta, Day 3 (Part 1)

Hari ke 3 after breakfast, teruskan perjalanan ke Istana Air Taman Sari. Again, sila google ape sejarah istana ni. I just follow the tour. Tourist sungguh dan bukannya pengembara kan? Muahaha. I feel bad but hey, trip ni I follow je. 

Dekat sini lebih kurang macam muzium cuma muzium yang x de aircond. Ada for some places je. Lepas tu plak, stroller x boleh bawa masuk. Kenalah tinggalkan stroller dekat luar. Istana ni masih beroperasi seperti biasa di mana masih ada orang yang bekerja macam biasa walaupun time tu ramai pelancong datang melawat. So, kalau nak ambil gambar dengan pekerja2 dekat dalam istana tu kenalah minta izin dulu sebab takut mengganggu kerja harian mereka pula

Ciss kacau sungguh perempuan itu.

Kawasan sekitar istanaSambil buat kerja, sambil bergambar ye

Atap syiling tu cantik

Tiket hijau yang I pegang tu actually pass untuk kita ambil gambar. Without that, korang x boleh simply snap here and there. Harga pass ni x termasuk harga tiket nak masuk istana ni.


Dikatakan ini adalah emas dan berlian tulen. I don't know. I just listen & ooooo....

I like this batu sebab once you in it, badan yang panas tiba2 rasa sejuk. Batu ni menyejukkan keadaan.


Amboi sangat perempuan sebelah tu.

Dulunya tempat fav raja mandi dalam kolam ni. Now x rasanya dengan air macam tu. Lumut some more


Lepas habis tour dekat istana air ni, kami berjalan untuk singgah ke masjid bawah tanah pula. Jalan agak jauh sampaikan daripada kami berjalan sendiri, sampai terpaksa hired tour guide bawa kami ke masjid bawah tanah tu. Ini sebab kami berjalan sampai sesat. Dengan panasnya lagi.

Masjid ni dibina di bawah tanah bagi mengelak serangan daripada musuh. Tapi masjid ni tidak digunakan lagi sekarang ni. Peninggalan sejarah sahaja.
Dari atap masjid

Kawasan dalam masjid. Again, batu ni menyejukkan badan betul. Batu apa agaknya ye?

Dikatakan 5 tangga tu adalah sebab 5 waktu solat.Lepas je habis melawat masjid bawah tanah ni, kita ke destinasi seterusnya. Tempat yang I teringin sangat nak pergi. We having lunch lewat sikit tapi kami still kenyang sebab we had a heavy breakfast. So, till next entry, insya-Allah.

{From Ayu with ♥}

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...