Monday, November 21, 2011

Period Pulak Selepas Mimpi Pregnant


Beberapa hari selepas saya mimpi about me being pregnant tu [post], period datang la pulak. Kebetulan masa tu tak prepare (mayb lupa nak tengok calendar) I went to 5rz yang time tu tengah sibuk main game.

"Hmmm syg period"

5rz dah buat muka sedih. Masing2 diam frust. Ayu pulak time tu dekat rumah in laws and since dah lupa nak tengok calendar, lupala nak prepare bawak pad. I always spare a panti liner inside my hand bag and kebetulan time tu memang nak bermalam rumah in laws (of course memang ada spare panti liner) But a panti liner boleh hold berapa jam je. In my case depends la. Paling lama dia boleh hold 1 full day (kebiasaannya the first day tu tak heavy flow for me) Ayu ajak 5rz pergi kedai untuk beli pad tapi time tu 5rz dah tak ada mood nak keluar. So I told him to buy me a pad esok pagi2. He agreed.

Pagi esoknya, Ayu kesian pulak tengok 5rz macam penat je. So Ayu pakai pad adik 5rz je. Dah settle masalah. Lagi plak malam hari yang sama tu kami dah nak balik rumah. So tak payahla nak beli pad baru bagai sedangkan stock pad masih ada di rumah. Jadinya, hari itu diteruskan seperti biasa.

Bila Ayu ke toilet, Ayu tengok period ada sikit daripada semalam which is tak logic. Masa tu I almost nak happy gile kot sebab Ayu memang dah tau about the implantation bleeding. Walaupun dah tau about it, I still googled and read over and over again. Then I told 5rz about this tapi time tu 5rz tak berharap sangat la.

Then esok2 nya memang the period stop and Ayu meneruskan hari macam biasa. Tak ada pun nak try buat test ke ape sebab tak nak terlalu berharap la konon. I count my period and masa tu dah missed dalam 2 hari. Called Niza and she suggest to do the test. Tapi Ayu tangguh tunggu sampai hari ke 3 ke hari ke 5 ntah. Lupa.

Satu hari tu, bila all my work settled and tinggal beberapa jam lagi nak abis office hour, I googled lagi about the implantation bleeding tu. And this time around Ayu memang dah set nak singgah KLCC untuk beli pregnancy test tu. I know that we must do the test early in the morning but I've also heard that kalau nak wat during what time pun boleh just don't take any foods or drinks for few hours. So masa kat office tu, even tho Ayu rasa nak minum air kosong sekali pun, Ayu tahan je dulu.

I texted 5rz cakap Ayu nak ke KLCC kejap nak cari kasut (memang nak cari kasut together with the pregnancy test la. Cuma cakap ngan 5rz nak cari kasut je) Sampai KLCC Ayu blur. Nak cari dekat farmasi tapi dekat mana? Kena tanya counter ke? I texted Niza and Niza kate yup kena tanya counter. So masuk la dekat farmasi tu tapi segan nak tanya. Boleh macam tu? 2 3 kali round depan farmasi cari ayat yang sesuai nak tanya. Hahaha. Sudahnya beranikan diri and tanya

"Pregnancy test dekat mana ye?"

Ya Allah depan Ayu je. So Ayu tengok banyak jenama and of course the famous one ialah Clear Blue tu. Tapi harganya mahal la for sure. Then I asked the SA, which one yang better? SA tu tanya Ayu dah missed period berapa hari? Ayu cakap la 3 5 hari then she suggest untuk ambik certain brand ni. Actually SA tu kasi brand yang murah2 sebab nampak dia macam tak confident yang Ayu pregnant. So I settled down with this. 


Beli 2 tapi guna satu je. 
On the way home, 5rz and I singgah kat rumah mak teh kejap and mak teh jamu goreng pisang. Ayu teringin nak mam tapi Ayu tahan sebab tak nak spoiled kan my urine later. Then bila balik rumah, Ayu dah plan. Buat urine test and then sementara nak tunggu result tu, mandi. After mandi baru tengok result. Konon2 nak slow and steady la. Tak mo excited sangat. Sekali bila wat urine test and the result was like so fast sampai wat Ayu tergamam. 


Keluar dari toilet and show the test kit dekat 5rz. 5rz tenung kit tu then dia cakap


"Apa ni?"


Then I show him kotak test kit tu and he started reading the box. Sekali lagi dia cakap 


"Apa ni?"


Ya Allah boleh pulak laki haku tak paham. Then I told him


"B tengok la kat sini. (sambil tunjuk kat kotak kit) 1 line not pregnant, 2 lines pregnant. So tengok kit tu 1 line ke 2 lines"



5rz dengan blur2 tengok kotak and tengok test kit tu. Then dia senyum. Dah dia senyum tu, I know that he knows what it mean la kan? Then dia cakap


"Betul ke ni?"


I just smiled. Then biasalah adegan hug2 semua tu sebab good news kan? After that I continued having my shower and masa Ayu mandi tu si 5rz boleh pulak baca arahan2 dekat kotak tu siap baca kertas dalam kotak tu sekali. Then dia tanya


"Bila beli ni?"
"Tadi kat KLCC"

"Tadi kata nak cari kasut."
"Dah kasut tak de, carilah benda ni."


Even tho time tu we know that we're expecting, tapi we wait until the confirmation from doctor, then baru we both bagitau kat both parents. =) 


 ps:// Apa yang membuatkan Ayu yakin nak wat pregnancy test was not because I missed my period. But actually, the bleeding tu yang meyakinkan Ayu. Zaman anak dara dulu selalu je period lambat. But that bleeding Ayu tak pernah pulak merasa. 


{From Ayu with ♥}

27 comments:

Fariza said...

alhamdulillah :)

Noraini Tazali said...

Congrates dear!

Hunny Kitty said...

congrats!

~ NANA ~ said...

hehe i pulak dh dekat 2 bulan baru tahu pregnant sbb 2 bulan tu sampai 4 kali period! dh la byk pulak tu sampai 5-9 hari...hihi

tp kuasa Allah siapa tahu kn? semoga ayu n baby sihat2 jer :)

farhanna said...

tahniah..boleh la join the club

LisaLisut said...

i tau psl bleeding pn dr u kot?hehe.coz masa i period aritu(dh la lewat 2 weeks cis bg harapan palsu betul haha) tp after 5hari period, darah still keluar after intercourse.time tu confuse.drh period tak habis keluar lg ke apa.ke darah lain.but i just let go.myb darah period tak habis kuar kot..huhuhu...pray for me Ayu :) n u take care!

~Ayu BnSyg~ said...

Fariza, Noraini, Hunny : Alhamdulillah. Thanks semua =)

Nana : Pape pun kte dua2 dah pregnant, alhamdulillah. Heee :D

farhanna : Thanks. Yezzaaa. Club mommies united.

Lisa : Yup I know your stories. Insya-Allah ada rezeki you tu. Byk kan usaha, doa then tawakal.

amy fahmi said...

congrats ayu. :)

MiSS NaDieYA said...

congrats..take care dear!!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tahniah ayu!! =)

dilla nadila said...

ayu! tahniah..Dila bace entry Ayu ni smbil tersenyum secare xsengaje tau..sweetnye..neway.extra plus take care yeah

dOdOt_ShyG said...

ayu! congrats dear.. same cm dila jgk.. ble rini bce entry u nie, tersenyum secare xsengaja.. sweet sgt!! pape pn take care yunk.. arap ayu n beby shat.. :))

veesakura said...

congrats ayu! take care tau. harap2 semuanya selamat. amin..

mia-ina said...

syukur pd allah...confirm kan dgn doktor ye ayu..pepun tahniah dr mia

Natasha Farina Arifin said...

Hi saye mommy cha @ tasha. And also will be mommy-to-be soon…insyallah!
Meh la join blog mommy cha eh…kita share any tips, story-mory and ape2 saje…
http://sharemyloves.blogspot.com/

Ardini Humaira said...

ALhamdulillah... tumapng bahagia dengar orang pregnant. tahniah! :)

~Ayu BnSyg~ said...

amy, Nadieya, Maera : Thanks all. Ngee~~~

dilla : Senyum eh? Ayu plak senyum baca comment awak.

dodot, vee : Thanks. Doa2kan semua selamat amin =)

Kak Mia : Dah confirm dah kak =)

Seri Mas Nurwani said...

tahniah ayu. take care:)

Ainul Huda said...

salam. 1st time drop here. alhamdulillah and tahniahhh ;)

~Ayu BnSyg~ said...

Natasha : Yup2. Jom kongsi2 cerita.

Ardini : Thanks =)

Seri & Ainul : Thanks, thanks. Hye Ainul! 8)

cheq sue dieyha said...

1st time dtg sini,2 pn teruja tgk tajuk entri.saya pula dh setahun kawen tp msh blm ada rezeki lg.pray 4 me ayu..jg dri n bby baik2 tau.awal kehamilan x leh pksa diri wt keje penat2 tau...

wak gelas said...

wak pon nak ucap tahniah begituuuu... eee wak dah datang nak komen komenn........

~Ayu BnSyg~ said...

cheq sue : Hye cheq Sue. Insya-Allah rezeki Allah tu ada. Keep on berusaha, doa dan tawakal.

wak gelas : Chumelnye nama! Anyway hye wak!

farah keifli said...

congrats ayu...

cikpingu said...

TAHNIAH... :) welcome tuk jd mummy

~Ayu BnSyg~ said...

farah & cikpingu : Thanks both of you.

Anonymous said...

Hi I аm sο gгateful I fοund youг site, I really founԁ
you by mistаκe, ωhile I was loοkіng on Вing fог somethіng еlsе, Rеgardless I аm hегe nоw аnԁ would juѕt
lіke to saу thаnks for a гemarκablе post and a all round entеrtаіning blog (I also love
the thеme/dеsign), I dοn't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome job.

Review my blog post Bauchmuskelübungen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...