Wednesday, June 20, 2012

Faris 2 Months Update

Alhamdulillah Faris still fully breast feed up until now =)


Faris masa mula2 lahir asyik nak susu je. I think most newborn pun macam tu jugak. Dah kata perut kecik, so selalu la lapar. Pastu plak minum susu ibu. Susu ibu cepat hadam so cepat jugak la lapar. Pastu plak Faris ni siang tido malam jaga! Hai la Faris! Sampai ada satu masa Ayu terfikir 

'Eh kita kena pindah oversea kot macam ni.'

Then Ayu terbaca dalam satu magazine, we have to train our baby bila malam and bila siang. So, slowly la Ayu train dia. Bila siang, make sure buka langsir tingkap semua. Biar dia kenal time tu siang. And malam plak, ajar dia bila tutup lampu and pasang lampu tido, maksudnya it's time to sleep. Kalau mula2 dulu, malam je mata terbuka bukan main besar lagi. Kalau dia duk diam2 tak pe gak. Ni tak. Nak orang layan dia. Ingat dulu time pantang. Tepat kul 12 malam je mata Faris bukak besar then dia akan tido after Subuh! Masya-Allah! Tapi, itulah kenangan kan? Hehe.. Now Faris still berjaga malam but only because he's hungry. After feed, dia terus tido. Tak merengek ape dah. =)

Faris juga dulu susah sangat nak sendawakan dia. Macam2 teknik dah cuba. Sampai Ayu timing la. Kalau dah 10 minit Ayu try untuk sendawakan dia tapi dia tak sendawa juga, Ayu biar jela dia tido tapi biar dia tido mengering so that kalau dia muntah susu, susu tak masuk hidung dia. Now, makin lama makin senang dah nak sendawakan dia.





After tali pusat Faris tanggal, we train him to tido meniarap. Baby kalau tido meniarap lagi lama dia tido and dia tak mudah untuk terkejut. Tapi mula2 dulu, kena monitor gak la. Kena tengok kalau2 dia tertutup saluran hidung dia. Dulu Ayu kasi Faris tido meniarap time siang je. Time siang tu pun Ayu tak tido sekali la. Dah kalau Ayu tido sekali, macam mane nak monitor Faris? Tapi now, alhamdulillah malam pun kami kasi dia tido meniarap and Faris memang dah pandai tido meniarap cuma kepala dia suka kalih belah kiri je. Kalau kalih belah kanan pun kejap je.


Alhamdulillah every time nak pergi cucuk bulanan, dia nangis kejap je. 1st cucuk tak demam tapi second cucuk demam sekejap. Weight gain pun alhamdulillah bertambah. Masa lahir, 2.86 kg. 1 month, 3.8 kg and 2 months dah 4.8 kg. Ayu suka sangat kalau berat badan dia naik. That is how I know that my milk is enough for him. As long as dia breast feed, naik banyak mana pun Ayu tak kisah. Yang penting sihat.


Cucuk at 1 month


Sekarang suka sangat keluarkan buih2 air liur. Setahu Ayu, time Ayu pregnant dulu, semua yang Ayu mengidam semua dapat. Cuma cepat dengan lambat jela. Tapi Ayu tak percaya sangat benda2 ni. Yela orang dulu2 selalu cakap kalau baby meleleh air liur dia maknanya time ibu dia mengandungkan dia dulu ada la benda yang ibu dia tak dapat time mengidam. 


Tu tu. Buih2 kat mulut dia tu


Suka sangat senyum and gelak. Kadang tu time minum susu, tetiba je senyum. And sometimes kalau time tido, tetiba dia gelak sambil mata terpejam tu. Alahai bila dia senyum tu, memang cair habis lah!


Suka mandi. This one totally ikut ibu dia. Tak susah nak mandikan dia. Lagi lama kita rendam, lagi dia suka. Cuma bila pagi2 nak mandikan dia tu, dia akan rengek2 la jugak. Maybe sebab dia tengah sedap tido tapi kita orang kejutkan dia untuk mandi kot. 


Dah pandai kalau orang agah2 dia. Tapi bila kita dah start agah, ha kenala layan dia sampai dia penat. Kalau kita tetiba malas nak layan dia, mulalah dia bising. Suara Faris sekarang pun memang boleh tahan kuatnya. 5rz kata suara Faris nyaring ikut Ayu. =)


Hai la anak. Chumel nye la kamu! Every mothers akan cakap anak dia chumel ye tak?


Dah pandai angkat kepala kalau kita tiarapkan dia. Tapi kepala still tak kuat lagi. Angkat kepala then huyung hayang kiri kanan kepala tu. Gitu la. Insya-Allah next week akan cucuk 3 bulan plak. 3 months already. How time flies~~

{From Ayu with ♥}

11 comments:

Wani said...

comelnye >< rambot lebat tu yang comel :')

cikpingu said...

cayalah rmbut 2... tegak2.. hehe :)

cikpuanputeri said...

rambut lebatnya!1hee. soo cute

:: Sarah Zainuddin :: said...

Ayu,cutenye Faris. Gambar yg mula2 tu mcm muke ayah dia. :)

aTy _faRed~ said...

lebat nyer rambut..!!! jeles lak tengok..heheh..

Umie Aisya said...

So cute faris!br 2 bulan eh?ayu cuti brp lama je?bkn dh start keje?

ctmah said...

wah..rambut terpacak gitu..sgt lebat hokay

Ardini Humaira said...

baby comel :D
tak sabar dni nak timang cahaya mata pertama ni lagi dua bulan :D

LisaLisut said...

muka mcm husband u hehe

btw, i baca dlm buku n dr class br2 ni, paed tu kata position to sleep lebih elok kalau konsep "back to sleep" iaitu menelentang. sbb meniarap takut leads to SIDS(Sudden infant death syndrome). huhu. itu yg i bc n dgr la. just sharing :) kalau baby selesa n sng tidur meniarap ok la kot as long as kita monitor kan.

~Ayu BnSyg~ said...

Wani & Put : Tq =)

cikpingu : Hehe. Cacak gitu kan? Ntah bila nak turun ntah >.<

Sarah : Tq. Yup memang more to his dad. But chumel ikut Ayu kan? *ahaks*

Aty : =)

Umie : Dah reply kat fb tadi kan> Hehe :p

~Ayu BnSyg~ said...

ctmah : Iye hokeh! Haha :D

Ardini : Ooo delivered time raya la kan? Pantang pun time raya. Hope selamat semuanya ok. Amin.

Lisa : You pun I dah reply kat fb. Hehe :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...