Monday, June 4, 2012

Breastfeed Journey

Assalamualaikum.

How to start on this topic ya? I delivered Faris at 0209 hours, exactly on his EDD after menahan contraction's pain 1 setengah hari. Tambah tolak termasuk menahan sakit, masuk labour room semua adalah jugak dalam 2 hari berjuang untuk melahirkan Faris. Within that day, Ayu x ada selera makan. Minum air tak berapa. Walaupun Faris klua 0209 hours, tapi Ayu betul2 keluar dari labour room at 0345 hours. Nurse tanya

"Puan nak breastfeed anak puan ke?"
"Ha'ah"

Nurse letak Faris dekat nursery sekejap and sementara tu Ayu try picit2 my breast to see my colostrum klua ke tak. Ada la tapi ciput sangat. Then the nurse datang bawak Faris.

"Klua sikit jela nurse"
"Takpe try bagi"

Bagi sekejap je then Faris tdo. Then Ayu bagi alasan, susu sikit la nurse. Cepat sangat give up! Lagi plak I was too tired to even tried again to breastfeed Faris. Then the nurse said

"Tak pe. Kita top up fm je boleh Puan?"
"Ha boleh la. You all guna susu ape?"
"S26"

Eh tak pernah dengar plak. Masa tu Ayu tak masuk lagi dalam KIM group kt fb tu. Ilmu tentang bf pun tak pernah cari and tak pernah nak ambik tau. Yang Ayu tau, Ayu nak bf Faris. Kalaula Ayu tau sebenarnya
  • Perut newborn adalah sekecil buah ceri, then my colostrum will be enough for Faris. That's why mula2 susu klua sikit je. Poor me, I don't know about this. Logik la sikit Ayu oiii! X kan nak picit sampai klua memancut-mancut. Adeh! 
  • The longer our baby latch to our breast/nipple, the more signal was given to our body to produce more milk. My bad, I also don't know about this. :'( 
So yes. Faris dah diberi fm since his first day of life! Second day, alhamdulillah Ayu dah discharge. Sampai2 rumah, I told 5rz

"G la beli susu. Syg takut karang malam2 tak cukup susu nanti kesian baby"

Oh my. Kenapalah Ayu -ve sangat kan? Please forgive me ya sebab Ayu cetek ilmu time tu. Then 5rz pun beli la s26 since dari hospital lagi dia dah minum fm tu. Every time Faris nangis nak susu, Ayu bf dia dulu. Nangis lagi, Ayu top up fm. Macam tula Ayu buat selama 2 malam. Lepas tu Faris kena jaundice. Nurse yang datang rumah tanya bagi susu ape? Ayu cakap la campur. Ni pun nasib baik kitaorang follow up dekat government. Kalau tak, tak tau pun Faris jaundice. Nurse tu terus suruh stop fm dulu untuk kurangkan jaundice. Habis kena lecture dengan nurse tu cakap pasal bf. 

"Awak kena +ve! Jangan asyik fikir susu tak dela. Susu tak cukup lah! Stop fm dulu!"

Ha kau! Lepas je nurse tu cakap macam tu, Ayu dah stop fm. Every night kalau Faris nangis, even after bf, Ayu sumbat jugak my breast! Masa tu Ayu fikir nak sembuhkan jaundice dia dulu. So Faris dah minum fm selama 3 hari diselang seli dengan bm. Hari ke 4 tu Ayu terus bagi bm up until now, alhamdulillah =)

After 2 weeks, jaundice Faris pun hilang, alhamdulillah. Then masa pantang memang susah sikit nak buat stock EBM. Asyik2 Faris nak susu. Bila nak buat plak asyik dapat sikit je. Kadang nak dapat 1 oz pun payah. 

This is colostrum. Susu pertama yg dihasilkan oleh mothers. Sangat baik utk new born ye  

Then SIL ajar marmet. Buat jela and hasilnya better la dari guna pump. Masa berurut time dalam pantang pun, mak dah cakap dengan tukang urut minta urut my breast supaya boleh produce more milk. Makcik urut tu pun urut my breast and masya-Allah, sakitnya! Tapi masa dia urut my breast tu, susu memancut-mancut! After urut tu juga Ayu terus pump and alhamdulillah, susu keluar mencurah-curah. Tidaklah dapat 1 botol penuh tapi Ayu bersyukur sangat sebab first time dapat 2.5 oz =)


After that, alhamdulillah my milk production memang banyak. Pernah satu malam tu masa Faris nangis nak susu, Ayu terkejut sangat baju Ayu dah basah kuyup dek susu keluar melimpah ruah. Betul la kata doctor yang monitor jaundice Faris dulu

"When your baby is crying, your breast will cry too"

Ayu start buat EBM pun agak lambat. Korang yang bakal ibu, please buat stock awal2 dalam pantang. Susu paling banyak, time pantang la. Take some time to adjust new life. Bila rasa lemah and penat tu dah kurang sikit, start la buat stock. 

Ayu pun pernah mengalami zaman susu drop. Silapnya, one whole day tu Ayu malas nak pump! So bila Ayu start nak buat stock, pump pun dapat sikit je. Sedih but nasib baiklah time tu Ayu dah masuk group KIM dalam fb and macam2 diaorang ajar dekat sana. I keep on pump walaupun Ayu hanya dapat setengah or 1 oz. Paling banyak pun adala 1.5 oz. Then Ayu terbaca pulak yang milk production will increase time malam dalam pukul 12-6 macam tu. Ada orang kata, pukul 3 la paling banyak. (This one depends dekat orang juga) Jadi, tiap2 pagi kul 3 tu, Ayu bangun untuk pump. Memang betul. Production increase time tu. Kena kuatkan semangat jela nak bangun dengan tak bangun. Tapi, Ayu tanamkan dalam diri, selagi tengah cuti bersalin ni, (at that time la) bangunla pukul 3 untuk pump. At least siang nanti boleh ganti tidur. Dah start keja nanti lagi penat nak bangun kul 3 lagi. Nak pergi kerja lagi. Buat jela selagi mampu. 

Insya-Allah nanti Ayu cite pasal EBM plak.

{From Ayu with ♥}

6 comments:

Elly Anaille said...

Thanks wat post ni. Sgt useful utk new moms mcm I ni nnt..

LisaLisut said...

thanks for sharing this info ayu. tak terlmbt lg. u still can gv ur baby ur milk :)
i pn tgh research sana sini baca buku sana sini psl breastfeeding ni supaya membantu la nt huhu

celebration of love said...

tak pe, first experience... next time, bg jer susu tu.. bby tak nangis, mean dia kenyang la...

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Relax. Cuba lagi dan lagi untuk bagi yg terbaik untuk anak.
think positive! :)

sweetlavender86 said...

mcm i anak 1st pun same.xberjaya nk fully bf.kurang ilmu bf.anak plak asyik nanges lapar.mmg mase tu jdi stress.bgi bm pun cm xkenyang.top up ngn fm.tapi susu sentiasa ade smpai die umur 1thn 5 bln.stop kn pun sbb susu dah xde plus mse tu dah pregnnt 4mnth.now 2nd bby alhmdulillah berjaya la fully bf setakat ni 4mnth.insyallah harap2 ade rezeki anak tuk dpt fully bf selame yg boleh.hehe

~Ayu BnSyg~ said...

Elly : Welcome

Lisa : Yup walaupun Faris dah start ngan fm, I still don't want to give up to give him my breast milk. Alhamdulillah start day 4 till now, still bf saje. No more fm. Insya-Allah nak bertahan selagi mampu. Doakan I ye? Amin

love : Tu la 1st experience. Tu yg x tau tu =(

Kidz : Tq Kidz

sweetlavender : Mari try sama2 ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...