Friday, June 15, 2012

A Week Tak Poo2

Curi masa kejap sementara orang tengah sibuk2 ngan kenduri nikah and kawin my SIL hari ni and esok. *hiks*


I was so worried when suddenly Faris tak poo2 for a week. Strange thing was, dia tak meragam apa semua. Bila kami check perut, tak kembung pun. Main gelak macam biasa. Pendek cerita, nothing wrong with him. It just that dia tak poo2 jela. 

I read that it's normal for baby yang fully bf tak poo2 for 2 weeks. Macam lama kan 2 weeks? Tapi as a parent of coz la bimbang selagi tak dengar dari mulut Dr. So after work pergi ke klinik then kena refer pakar. Bertambah tambah la kerisauan Ayu. Malam tu jugak pergi Ampang Puteri walaupun tau Dr pakar available on office hour saje. Nurse kat sana check jugala apa masalah Faris ni. Then memang nurse tu kata kena jumpa pakar esok. 


Nurse ni chumel tau! *ahaks*

Next day pergi jumpa pakar dekat Ampang Puteri. Jumpa dengan Dr Nomee Asyikin since SIL cakap she's good. Dr checked semua and alhamdulillah memang tak de pape. She said that perkembangan Faris bagus. She also told us that it is normal kalau baby yang fully bf tak poo2 for 2 weeks. Tapi kalau baby korang poo2 hari2, tak bermakna baby korang tak normal plak. Dr asked us to monitor another 1 week and if Faris still tak poo2, kena refer sekali lagi.


Ala gegar la. Bulatnye lahai muka tu

Lega la jugak bila Dr dah cakap macam tu kan. A day after jumpa Dr tu barulah Faris poo2. Masa dapat tau dia poo2 tu, Ayu kat office. Bila MIL said Faris dah poo2, seronok tak terkata! Terus Ayu called 5rz and mak cakap pasal Faris dah poo2. Adeh. Pasal Faris poo2 pun boleh dibuat bualan. Kelakar plak bila fikir balik.

{From Ayu with ♥}

6 comments:

Cheyan said...

anak I poo2 5 ke 6 hari sehari..huhuhu..abis pampers..tp tak pe..sihat la dia kan..

Sufi Al-Arshadiy said...

Dr Nomee mmg seorg paed yg bagus...saya lpas jmp dia tanak dah paed lain..hehehe..

Waniey said...

haeqal penah tak popo 6 hari..lepas tu dia popo mmg harum dan banyakkkk laaa...Sekarang ni haeqal stail popo 2hari sekali..xdela risau sgt sbb dia fully bf :)

Mommy_Cha said...

baby mcm2 peel, ade yg cirit memanjang, ade pulop yang tak poo-poo kan :)

HANI IZWAN said...

ayu,

my baby pon pernah tak poo poo sampai seminggu. risau nya mmg tak terkata lah, maklumlah baru 1st time jadi mak org ni. tanya2 org bpengalamn, mereka ckp its normal. baby nak membesar ni, macam2 hal jadi.

tapi being 1st time ever parents ni, mmg cepat menggelabah pon kan. bila once anak dah poo, gembiranya tak terkata, rasa nak senyummm aje spjg masa sbb hepi anak dah berak..haehee..i feel u..^_^

~Ayu BnSyg~ said...

Cheyan : Masa pantang, Faris pun poo2 macam tu gak. Now not anymore. Dalam once a day.

Sufi : Yup. I guess she's good then.

Waniey : =)

Mommy : Yup. Mcm2 perangai baby ni.

Hani : Hehe. Kelakar kan? Pasal poo2 pun boleh gembira tak terkata! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...