Tuesday, April 23, 2013

Holiday : Guilin, China (Day 1)

Ok let's start. Tapi Ayu rasa sure terkedek-kedek gak nak update cite pasal holiday ni. Huwaaaa :'(

Our flight was scheduled at 0640 hours on 4th April 2012, Thursday. Wednesday tu still tak packing lagi and still ada je barang yang tak beli lagi. No good I know but what to do? Kerja bertimbun dekat office. I know kerja memang tak kan habis but I have a deadline to meet, so that's why. 

So anyway, after went back from office on Wednesday tu, terus shoot ke JJ for last minutes shopping. Then balik je terus Ayu pulun packing. Habis packing kul 12 malam. Dah kira hari Khamis dah tu. Then Ayu nak lelap kan mata kejap since letih sangat. Kul 2 pagi nak bertolak. Itu pun Ayu tak betul2 tdo. Lelap mata je lebih. Faris plak sebelum dia tdo that night, Ayu dah siap tukarkan baju dia. So by the time nak g airport, angkat dukung je dia without waking him up.

On our way to the airport, sempat la Ayu lelap like half an hour dalam keta. Jadi la but still tak cukup of course. After arrived at the airport, tunggu En. Nik (pemandu pelancong kami) then check in. Dah check in terus masuk dalam and tunggu la before departure. 

Look at my face. Muka x cukup tido



By that time, Faris dah bangun. Perfect time nak sumbat susu time take off. This one untuk elakkan telinga bayi sakit. After 4 hours in flight, alhamdulillah we safely landed in Guilin, China. We meet Crystal (our tourist guide dekat sana). Straight away bawa kami lunch ke halal restaurant di Guilin. Tak banyak halal restaurant di sana but still ada, no worries. On our way to the restaurant, Crystal cerita serba sedikit sejarah Guilin. According to Crystal, nama Guilin bermaksud forest of flower. Kira Gulin banyak flower la. Flower yang dimaksudkan ialah Osmanthus flowers. Go google in case tak tau. Tapi sayangnya, time kami pergi, bunga tak dela banyak mana. Bukan musim agaknya.

Matahari baru nak memunculkan diri. Dah kate flight after Subuh

Alolo comei Aisy senyum gitu

Faris baru bangun tdo

After lunch, prayer time. Mosque very near to the restaurant. 3 min walk. Did our prayer then shoot to Elephant Trunk Hill. Aaa this one je Ayu sempat google dalam internet. Tempat lain semua Ayu tak sempat nak google tengok macam mane. 

At airport Guilin

Spent like 45 mins dekat Elephant Trunk Hill, then terus ke Fubo Hill. Nothing much dekat sini since I'm not paying attention at all. Dah penat. Lepas tu, pergi minum teh cina plak. Then kami dibawa to early dinner ke Endian Halal Restaurant skali lagi. After that checked in. Yeay finally boleh landing atas katil. Bear in mind yang kami semua tak tdo and mandi ye hari tu. Euwww I know. Hehehe. Lepas check in, Ayu terus rendam badan dengan air panas. Mandi package skali dengan Faris senang. Jimat masa, jimat time dan juga jimat cost. Then siap2 nak g sight seeing + shopping. Sight seeing around that area je. Jalan kaki je pun.

Masih tak jumpa dengan ape yang kami cari, we went back to the hotel. But seriously dekat sana, shopping sangat murah. Kasut boot dekat sana 60 Yuan = RM 30. Cantik2 plak tu. Murah kan? Mata wang sana senang je. Harga asal in Yuan bahagi 2 then dapat la harga in Malaysia. Kalau harga bag tu 100 Yuan, in RM would be RM 50. Senang kan? Tak payah pening kepala. 

So total burn on day 1 = 0 since kami tak start shopping lagi. 

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Siesta Shoppe said...

salam. jemput tengok blog saya ada half moon sakura shawl, kain cotton vietnam dan ada juga custom made hard cover guestbook. harga murah-murah.. tq :)

http://siestashoppe.blogspot.com

FB : Siesta Shoppe

emel siestashoppe@gmail.com or whatsapp 019 314 0812 for more details

~Ayu BnSyg~ said...

Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...