Friday, July 5, 2013

My Recepi: Siakap Stim

Nama je siakap stim tapi Ayu x stim pon. More to rebus. Tapi cara dia lebih kurang sama je. Cara Ayu ni lagi cepat la compared to guna method stim.

Lebih kurang macam ni la cara Ayu masak. Malas nak stim2 bagai
 
Bahan2

  1. Ikan siakap
  2. Halia (potong halus)
  3. Serai (potong halus)
  4. Bawang merah and bawang putih (potong halus and agak2 la banyak mana. Aku x pandai nak agak)
  5. Cili padi (potong kecik2 jugak)
  6. Sos tiram
  7. Lemon/limau kasturi
  8. Air
  9. Asam boi (optional)
  10. Tomato

Cara2
  1. Lepas dah basuh ikan, letak dalam kuali.
  2. Taburkan semua bahan2 yang dicincang halus dan di potong kecik2. (halia, serai, bawang merah, bawang putih and cili padi) Taburkan atas dan disekeliling ikan.
  3. Letak asam boi untuk dapatkan rasa masam. Tapi Ayu suka guna air limau je
  4. Then tuangkan sos tiram atas ikan. Agak2 jela.
  5. Tuang sedikit air.
  6. Dah siap letak semua, panaskan api.
  7. Masak sampai kuah mendidih and sampai ikan dah masak. Tak payah terbalik kan ikan. Cukup dengan jirus2 kan air yang mendidih atas ikan tu sekerap yang boleh. 
  8. Sebelum padamkan api, letak tomato.
  9. Siap di hidang

Maaf la ye. Aku plating memang out.

Selamat mencuba!


{From Ayu with ♥}

6 comments:

miazara ina said...

ni makanan diet yg selalu mia wat ayu

http://mia-zara-ina.blogspot.com/

- AZIE - said...

bila tk org wat nmpk sedap je..tp bila sendri nk mkn mcm xlalu pulak huhuhuhu

amal said...

sama mcm husband amal selalu buat. yumssss mmg sedap ni. boleh dijadikan sebagai menu berbuka ramadhan nanti :)

Cik Puan Rara said...

wahhh nmpk sedap.mlm ni nk buat lah.hehe

LaRa KimuRa said...

Erm lapa la plak..

~Ayu BnSyg~ said...

Ina : Yup makanan diet and pantang too since banyak halia serai bagai.

Azie : Ayu pun kadang jadi, kadang x.

Amal : Untungla husband yang buatkan. Laki pandai masak, satu bonus tu.

Rara : Good luck (I think terlambat wish ni)

Lara : Hehe. Puasa nanti macam mane la kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...