Friday, July 12, 2013

My Recipe: Udang Masak Kunyit




Alahai sorry time2 puasa post entry makanan. Udang masak kunyit ni Ayu ingatkan macam udang goreng je. Actually sama je cuma this one version dia berkuah. Ayu belajar ni dari mother in law. Tengok mak mertua masak kat dapur then I know how to make this. Jadi sebijik sama ngan mak mertua punya. Rahsianya, minyak yang banyak. Not healthy but sodap!

Bahan2.
  1. Udang
  2. Serbuk kunyit
  3. Garam 
  4. Bawang besar
  5. Cili.
  6. Cili padi (optional kalau nak pedas)
  7. Air masak (optional)
  8. Minyak masak. Since this one Ayu letak banyak minyak, better guna olive oil. Tapi kadang Ayu guna minyak masak gak la. 
Cara2.
  1. Gaul kunyit, garam dengan udang.
  2. Panaskan minyak (macam Ayu cakap tadi, minyak letak banyak sebab minyak tu akan jadi kuah. Sape yang euwww2, x payah buat and makan. Aku ok je, laki aku pun lagi suka)
  3. Goreng udang.
  4. Then masukkan cili besar and garam.
  5. Nak tambah air sikit pun boleh je. Tapi Ayu x letak pun.
  6. Nak letak cili padi pun boleh kasi rasa pedas sikit.
  7. Last skali letak bawang besar yang dipotong bulat2.
  8. Siap.

Selamat mencuba.

{From Ayu with ♥}

5 comments:

cha said...

Yummy sedapnya i sukaa tapi kalau yg biasa kn tak berkuah. I ni dhla makan nak kene berkuah huhu

Cik Puan Rara said...

sedap gak ni kalau buat berbuka kan.

Chekgu Azrine said...

Blh cuba nanti

cikpia said...

makan ngan kicap. PERGHHHHH!!!!

~Ayu BnSyg~ said...

Cha : You sama macam I Cha. Makan mesti berkuah. Kalau x, macam x lengkap.

Rara : Sedap!

Azrine : Good luck!

Cikpia : =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...