Monday, February 17, 2014

Cendol Leman Dawi

Kalau x silap Ayu, kisah cendol Leman Dawi ni pernah masuk Majalah 3. Went there without planning pun. Plan asal sebab kami balik kampung ayah untuk kenduri sedara. Balik hari je. Wedding sangat meriah. Dah lama x tengok orang kawin dekat kampung. Semangat gotong royong sangat. Semua buat sendiri. Paling meriah was the bride and groom berarak guna kereta kuda. Aaaa like a fairy tale sangat! Love love love! 



X paham kenapa aku x putih, sebab mak ngan Faris putih. Mak kluakan aku, mungkin putih pada mulanya tapi aku lasak berjemur kot dulu? Yang lagi pelik, 5rz ngan aku x cerah mana, Faris putih? Ape2 pun alhamdulillah. Saje nak kasi caption pepanjang.

Lepas makan, singgah kampung untuk solat then otw ke rumah mak chu plak dekat Nilai. But before that, singgah makan cendol dekat Leman Dawi ni. Besar gerai dia. Gerai dia tepi2 jalan je. 

Nah number phone semua ada tu ha

Ape yang bestnya dengan cendol Leman Dawi ni? Kalau kita nak tambah cendol lagi, it's free! Tambah la brape kali pun, kita hanya bayar sekali saje! Best kan? Bukan takat tambah cendol je free, tambah ais, tambah gula, semua free. 

Ini Leman Dawi

Dalam bekas biru tu ada ketulan ais. Botol merah, gula and there's air cendol. Free je. Bayar for 1st mangkuk only.

Sedap x cendol dia? 
Honestly, Ayu pernah rasa yang lagi sedap. Biasa2 je cendol dia. Tapi untuk hilangkan rasa dahaga dengan cuaca yang panas kat luar tu, boleh la.  

Ini contoh cendol dia tanpa letak gula melaka lagi

Berapa satu mangkuk?
RM 2 sahaja.

Selain cendol, ada ape lagi dekat sini?
Masa Ayu pergi tu, ada cendol jela.


Masa kita orang datang hari tu, Leman Dawi tu ada and he assist us as well. Leman Dawi ni peramah. Siap tanya dari mana then kalau kita cakap dari mana2 pun, mula la dia bagitau jarak from A to gerai dia la, bagitau jumlah penduduk dekat kawasan kita la, berapa banyak lelaki and berapa banyak perempuan dekat kawasan kita la etc. Surprisingly semua fakta tu betul as to date fakta tu diambil lah. Dia hafal semua! I guess la sebab dia ada tunjuk bukti fakta2 tu dekat my SIL. 


Menunjukkan fakta2 kepada my SIL

For those yang x pernah rasa lagi cendol Leman Dawi ni, sila la ke kampung den kek Nogori Sembilan tu yo? 


{From Ayu with ♥}

2 comments:

umie shahidah said...

sllluurrpp.... panas2 cmni.. sedap uit

Nor Ayuni Rosli said...

Umie: Itula. Ayu pun tetiba teringin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...