Wednesday, February 19, 2014

Pap Smear Test

This was last year's story. 9 Dec 2013 Ayu siap draft this. X publish je. Haha :D

Pap Smear adalah test untuk check sama ada seseorang perempuan tu ada cervical cancer atau pun tidak. Ape itu cervical cancer? Google please. Yang Ayu tau cancer la. Senang cerita, x de orang nak sakit kan? So siapa patut buat this test? Yang Ayu tau la ye, semua wanita yang pernah melakukan hubungan sexual (x kisah la dah kawin or belum kawin). As for a Muslim of course la after berkahwin kan? Yang melakukan hubungan sexual dengan berlainan orang, lagila patut do this test.

Actually Ayu pernah dengar dulu, pap smear ni seelok-eloknya dibuat 6 months after marriage. Of course I didn't did the test after 6 months of my marriage since Ayu pregnant kan Faris in less than 6 months after kawin. So, yes Ayu terselamat from pap smear. For a while at least. :)

After delivered kan Faris, Prof Zainul ada pesan 

"Before awak masuk kerja balik, make an appointment to do the pap smear" 

Tapi Ayu x buat pun sebab takut nak buat test tu. Haha :D Untuk siapa yang x tau la kan, meh Ayu tepek kan gambar alat nak buat pap smear tu.

From google

From google

Alat macam muncung itik tu akan dimasukkan dalam vagina kita. Then mulut itik tu akan dibuka. Then Dr akan masukkan some sort of brush dalam muncung itik tu untuk ambik sample sel kita. Then done. Eh kalau Ayu salah info ni, sorry eh? Ayu bukan Dr. Kekeke :p

At last Ayu buat juga this test. Actually Ayu memang dah plan akan buat this test this year (2014) tapi x pela awal kan aje (I did this test in 2013). Kebetulan hari tu ada keberanian nak buat, so proceed jela. Surprisingly, the pap smear x sakit lansung for me. Hmmm I wish time diaorang seluk (Vaginal Exam) aku dulu pun x sakit macam pap smear. Huhu. Ujian ni berlaku in less than 5 min. Or was is less than 3 min? Not sure. Walaupun Ayu rasa x sakit buat pap smear tu, tapi Ayu nak test tu cepat2 habis. Rasa x selesa jela but x sakit. 

Get the picture? Tengok pun ngeri.

Oh ye. Ada orang ingat, kalau bersalin czer x payah buat pap smear ni. No no no ye. Bersalin normal ke czer ke, still kena buat. Kalau dah pernah menjalinkan hubungan sexual, kena buat. X boleh buat time period. Buat time suci bersih. Hehe. 

The result came in 1 week after. Alhamdulillah Ayu x de masalah pape and according to Dr, kalau x de pape, pap smear ni kena buat once in a year. So, see you next year jelah ye? *jeng,jeng,jeng* Insya-Allah, amin.

{From Ayu with ♥}

4 comments:

Chekgu Azrine said...

Pnh buat sekali jek..ingat nk buat jugak..nk g kinik kerajaan je la later

Nor Ayuni Rosli said...

Azrine: Ayu pun baru buat skali.

MAMA KHAYR MK said...

ayu buat kat mane? and berapa kena caj? ingat nk buat jugakla..asyik tangguh je..isk

Ayuni Hj Rosli said...

Khayr: Ayu buat dekat klinik biasa je. Ayu under panel so no need to pay anything. Tapi dekat klinik yang Ayu buat tu, kalau x guna panel, RM 50. I think klinik lain pun around that price je kot?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...