Friday, February 7, 2014

It Was Rotavirus


Kesian budak ni. Kecik2 dah kena drip

Jumaat time Subuh, Faris dok merenggek-renggek. Agaknya dia still terasa sakit kena cucuk ambik darah kot? Kena drip some more. Dari Subuh dia merenggek sampaila dah pagi pukul 8 macam tu. Kepala Ayu dah ting tong dah time tu. Ayu x cukup tdo malam sebelumnya tu. Tdo kul 4 pagi bangun sebelum sebuh. Huwaaaa :( 

Dr came around 9 am and checked Faris. Dr kate berkemungkinan ada virus dalam usus Faris. Dr nak check stool Faris untuk test. After that baru dapat sah kan kena jangkitan ape. Dr ni adalah Dr lelaki cina, Dr Lim. Dr juga explain yang dia ada hari tu je (Jumaat) Hari lain, Dr lain yang akan take over since Chinese New Year. Fine with us. Dr Lim tambah macam2 la dalam drip Faris. 

Bila Faris dah bangun, I called nurse suruh balutkan tangan dia sebab nak mandikan dia. Itu pun dia still mengamuk sakan. Marah sangat sebab pergerakkan dia terbatas pasal drip dekat tangan dia. Then dia tengok cartoon sambil tertido. 

Tengokla betapa lebamnya mata Faris asyik nangis je


Petang Jumaat tu, dia still muntah and cirit. Kali ni, sample stool dia tu Ayu kasi sikit dekat nurse untuk buat sample test. Pasal muntah plak, Dr Lim ada cakap, kalau Faris still muntah, he need to tukar susu. So Faris diberi susu PediaSure. Lansung dia x nak minum. X biasa dengan rasa susu tu kot? Sudahnya, dia tertidur sendiri without susu. 

Malam plak nurse kate, ada bilik single bed yang available. So, we changed to that room. Tapi kami dapat bilik kawalan (macam isolation room) So at that time Ayu dah rasa semacam. Teruk sangat ke penyakit Faris ni? Ayu pergi tanya nurse pasal blood test Faris. Turns out Faris kekurangan air dalam darah. Memangla sebab he keeps on vomiting and cirit non stop. Then I tanya pasal result stool dia plak. Bla bla and yes, Rotavirus detected. So memang confirm Faris kena Rotavirus. 

Seriously, Ayu x tau menahu pun ape itu Rotavirus. Malam tu alhamdulillah Faris tdo macam biasa. He still on drip. So Ayu ambik peluang google-ing about the Rotavirus. Melalui ape yang Ayu baca, Rotavirus ni  ada dalam usus. The only way virus ni akan klua adalah melalui berak pesakit. And kalau korang nak tau, this virus boleh hidup dalam berak pesakit selama 1 minggu. That means, kalau Faris berak (cirit) then pampers tu aku x buang dalam tong sampah luar rumah, chances virus tu merebak adalah sangat besar. Imagine kalau pampers tu Ayu biar je dalam tong sampah dalam bilik? Virus tu still aktif since the virus can survive for a week long. 

Dan lagi, kenapa Faris keep on muntah2 and klua susu balik? Virus ni x boleh bekerjasama dengan certain susu. For this case, Faris minum Anmum. Thats why, ape yang Faris minum/makan akan klua balik. There are some of the susu yang boleh diambil sebagai alternative lain like Isomil and PediaSure. The rest, Im not sure. Susu Anmum (or formula milk yang dah pesakit biasa minum boleh continue once muntah and cirit dah totally gone) 


Esok pagi tu (Sabtu, second day of CNY) Dr Vennan yang check Faris. I told him that Faris x nak lansung susu PediaSure tu. Dr Vennan cakap, kalau x nak lansung, then stop susu. Huhu. So kita orang pun stop susu Faris. Bila dia mintak susu, Ayu still buat susu PediaSure but he still refuse to drink. Begitula seterusnya selama 4 malam 4 hari kami di hospital. 

Take note that Faris x demam lansung sepanjang dia di hospital. And sejak kami stop susu Anmum tu, dia dah x cirit and dah x muntah, alhamdulillah. Actually, on the the 3rd day tu, sepatutnya Faris dah boleh discharged but Dr Vennan insist Faris take another drip but kali ni malam je ambik drip. Siang x payah. 

However on the 3rd day tu we got home leave. Dapatla balik rumah kejap. Yeay

Hari ke 4, Dr Vennan check Faris lagi and I also keep him update about Faris by telling him that Faris dah x cirit and muntah. So, Dr Vennan said dia dah boleh discharged. I asked him about susu and he said, boleh keep on kasi Anmum but slowly. Kalau biasa dia minum 6oz, kasi dia 2 or 3 oz dulu. 

Time nak bukak drip ni, Faris rasa sakit sikit. Agaknya dia terasa tiub tu klua kot? Hehe


Balik rumah on Monday (hari Wilayah) Faris still ok until hari Selasa tu badan dia tiba2 panas. Pagi tu at 4.30 am, temperature naik ke 39 celsius. Terus kasi ubat demam. Fyi, the hospital provided us with the ubat demam just in case. Ubat bontot pun ada but I dont know why 5rz x kasi aku masukkan ubat bontot tu. Suhu dah 39 celcuis kot. Siang on Tuesday tu, Ayu memang still cuti tapi sebab panas Faris x kebah2, Ayu terpaksa ambik EL on Wednesday jugak. Lepas tu Faris ni ada plak perangai baru yang mana dia x suka minum air masak. Dulu bukan main suka dengan air masak. Macam mane demam nak kebah kalau minum air kurang kan? Sampai nak minum air pun kami paksa. Then Khamis (smalam) alhamdulillah dah beransur pulih dah. I checked his temperature, dah kembali ok. Further more, dia dah start minum susu PediaSure dah. Ayu buat sikit2 and cair2. Insya-Allah slowly, nak stop kan PediaSure tu and continue Anmum balik. Maintenance tinggi sangat kalau pakai PediaSure. Tapi tengok la macam mana Faris nanti. PediaSure ni just for a while semetara stok from hospital still ada.

We have another appointment with Dr Lim (original Dr yang uruskan case Faris ni) hari ni (Friday). I prefer Dr Vennan sebab dia suka buat lawak. Unlike Dr Lim yang sokmo serius. Harap2 nothing serius la. 

ps:// Sorry kalau info Ayu pasal Rotavirus salah ye. Ayu pun baca dari blog orang.

{From Ayu with ♥}

3 comments:

Nana-ko said...

Ayu..actually skg ni kebanyakkan hospital especially private akn suggest n advice parents to take add vaccine mcm rotavirus n pneumococcal for nb la..tp xtau la klu time faris dl doc ada bgtau x..sbb bnda ni as protection kn..especially for babies yg duk nursery..alhamdulillah faris dh sembuh..

Nana-ko said...

Ayu..actually skg ni kebanyakkan hospital especially private akn suggest n advice parents to take add vaccine mcm rotavirus n pneumococcal for nb la..tp xtau la klu time faris dl doc ada bgtau x..sbb bnda ni as protection kn..especially for babies yg duk nursery..alhamdulillah faris dh sembuh..

Nor Ayuni Rosli said...

Nana : I know

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...