Tuesday, June 10, 2014

Trip to Kudat, Sabah

Assalamualaikum. Lama menyepi. 8 June hari tu, genap 3 bulan MH370 hilang. Ok tu je mukadimah.

Anyway, trip ke Sabah ni adalah atas urusan bekerja. Almost 3 years Ayu kerja dekat company ni, inilah pertama kali Ayu outstation. Sebabnya before this memang Ayu akan volunteer nak cover KL je and x nak cover mana2. Kali ni jela terbuka hati nak ber outstation. Salah satu tujuan Ayu nak klua was actually sebab dah serabut nak handle KL. Pulak tu Faris memang dah lama bercerai susu dengan Ayu and time Ayu outstation tu genap umur Faris 2 tahun 1 bulan. Itulah pertama kali Ayu x tdo dengan Faris and kali ke dua berjauhan dengan 5rz. 

Percayalah, dalam luggage tu sikit je barang Ayu. First time rasa, Ayu pack light. Bawak beg besar sebab just in case =)

So I choose Sabah. Actually ada je tempat yang lagi menarik dekat Sabah for me to cover but I choose Kudat sebab senang nak handle kerja. Fyi, Ayu yang tau jumlah students every sem, so I can predict next sem center mana yang senang nak handle. Korang x faham x pe. Ranau paling cantik sebab dah dekat dengan Kundasang and sure boleh tengok Mount Kinabalu and dairy farm. Kudat ada ape oiii? Tapi x pe. Ayu minta untuk ke Kudat and since I'm in the committee, so the committee members will have the privilege to choose the center first. After that baru open for other staff. Itu pun semua with the approval of Dato President. Lupa nak mention sebab utama Ayu nak ke Sabah adalah sebab I never been there. Before this Ayu pernah mentioned that Ayu x pernah jejak 2 negeri je dalam Malaysia. Satu Perlis and satu lagi Sabah. Alhamdulillah lepas je jejak Sabah, dapat plak jejak ke Perlis. [post] So complete dah misi menjejakkan kaki ke seluruh Malaysia, alhamdulillah. 

So Ayu ke Kudat melalui Air Asia. Fyi, x de direct flight ke Kudat kecuali guna MAS and itu pun mahal. So flew to K. Kinabalu (KK) from LCCT. Time tu still LCCT. Belum merasa KLIA2. Sampai ke KK kena drive 3 to 4 hours ke Kudat. Touched down KK 12.30 pm tapi check in hotel pukul 6.30 pm. Lama kan? Walaupun drive from KK ke Kudat supposedly 3-4 hours je, tapi biasalah first time ke Kudat, ambik masa la sikit. Plus, Ayu singgah ke tempat nak buat exam untuk tinjau ape yang patut.

Alhamdulillah selamat jejak Sabah. =)

I'm driving the new myvi first. Ni sewa kereta. Half way, kak Yanti plak drive sambil aku tdo kepenatan.

We stayed at Kudat Golf & Marina Resort. Sini wifi hanya ada dekat lobby. Nasib baik our room (i went there with one of the lecturer, Kak Yanti) next to the lobby. So sometimes, we got the connection hanya dengan baring atas katil je. Sometimes je ok. Kadang x dapat jugak. Breakfast sini not so much of the variety. Nasi goreng dia sedap but mee goreng or mee hoon goreng sangatlah mengecewakan. Ayu tercari-cari jugaklah what is the specialties dekat Sabah ni? I mean like we have mee kolok in Sarawak but Sabah ada ape? Rupanya Sabah ni kaya dengan seafoods. Yum yum yummy!


The place we stayed

Cantik kan?
Our room
This was taken at 6.15 in the morning. Terang dah. Pokok halang kalau x boleh nampak sunrise from our window


So basically trip ke Sabah ni, I'm not going to post it day by day like I used to. I will only focusing on where the interesting places that we went to sebab kalau nak cerita day by day, boring since I went there for work. Hari2 klua pagi balik petang jaga exam. Itu jela. Bila ada masa free (petang sampai malam) barulah kaki akan panjang melangkah kah kah. 

Second main agenda yang kami nak pergi adalah the Tip of Borneo sebab dah x jauh from Kudat. About 45 to an hour drive je. Tapi kami tercari-cari masa yang sesuai nak ke sana sebab takutlah nak balik malam2 sebab kami bukan tau jalan. Pulak tu, both of us girls. Mcm x de protection. 

Khamis after sampai tu dah penat, esok tu plak Jumaat. X boleh jugak since exam habis lambat then we decided pergi Tip of Borneo on Saturday. 

Ok nanti sambung.

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Chekgu Azrine said...

Sabah mmg best..hehe.dulu masa dok sabah xdan nk pusing2 sabah..huhu

Ayuni Hj Rosli said...

Azrine: Itulah. Kalau ada rezeki, nak pergi lagi. Nak tgk Mount Kinabalu or Mamutik Island etc etc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...