Friday, July 10, 2015

Jaundice oh Jaundice

Both my babies ada jaundice cuma bezanya, Faris punya jaundice lebih tinggi berbanding Faiz. Time pregnant kan Faris, memang Ayu x tau menahu makanan apa yang boleh elakkan jaundice. Kalau tau pun di saat2 akhir melahirkan. Faris dulu, everyday kena ke KK ambik darah untuk check jaundice. Kesian tgk Faris melalak-lalak kena cucuk ambik darah. Siap pagi petang, 5rz mandikan Faris dengan ubat sensei. Every morning, jemur plak. Faris kena jaundice for 2 weeks then, he's recovered.

Faiz plak, Ayu try to prevent since Faiz dalam perut lagi. Tapi itu pun on my last weeks of my pregnancy. Dok cari susu kambing bukan main payah. Last2 Ayu amalkan makan buah anggur hitam je. Cari yang seedless. Uiiii sedapnya.... 

When Faiz was born, mula tu x de lah jaundice. After like 5th day tu, nurse datang rumah check then ada very mild jaundice. Nurse suruh pergi klinik check darah. Tapi kami delay2 pergi klinik sebab malas. Jaundice ni bukan ada ubat. Malas nak bangun pagi2 kasi newborn untuk ambik darah. So kalau ada jaundice, bukak kau kasi ubat pun kan? Melainkan jaundice yang terlalu tinggi tu lain cerita la. Dah la aku tengah pantang nak klua2 memang x la. (Ceh klua jalan2 boleh plak kan? Kekeke) Untuk anak ke dua kali ni, kita orang monitor jaundice tu sendiri je dekat rumah. I keep on bf him and continue makan anggur hitam. No jemur or mandi ubat sensei like time Faris dulu. Faiz pun jaundice x lama. Seminggu je. 

Oh dalam pantang pun Ayu still amalkan minum susu kambing. Insya-Allah for anak seterusnya nanti, nak try susu kambing and anggur hitam as early as I can. That one lambat lagilah. Bagilah Faiz besar dulu. Hehehe.

Ok hari Jumaat terakhir dalam bulan Ramadhan. Sekejap je kan? 

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Allene typicalmommy said...

hai.. ayu... surpose link u memang sentiasa ada kat dashboard. nnt i update link blog. =D

Ayuni Hj Rosli said...

Allene: Ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...