Thursday, March 10, 2011

Wedding Preparations (Door Gift) | Part 1

Sub Title : Ribbons 

Actually bekas door gift dh lama smpi. Dh check and yg mana ada defects tu dh g tukar ngan yg baru. Alhamdulillah settle 1 part. Then skrg part ribbons plak. I know some b2b ckp klu nk ribbon murah pg cr dekat Balakong. What was the name of the shop? Fah Lean Trading eh? Whatever. I went there and masya-Allah mmg susah nk cr kedainya.

Before went there, Ayu dh kira utk 1 door gift brape cm ribbon yg diperlukan and dh kira brape gulung ribbon nk beli and also dh tau la nk colour ape utk ribbon. Mula2 seronok la bila dh jmpa kedai yg konon2 ribbon murah di sana.  Turns out bila tgk sama je harga ngan kt KL. Dh la jauh. Minyak, tol, penat. Adeh. Tula sibuk sgt nk g kn? 

But depends la. Ada gak benda yg murah kt sana. Mcm yg Ayu sempat compare was the bantal hantaran. Klu x silap kt Nilai hr tu Ayu tgk 1 bantal RM 5.50 but kt Balakong RM 3.50. Barang lain Ayu x tgk. But for ribbon personally sape yg dok KL, cr jela kt Masjid Jamek tu. Sbb Ayu dpt harga ribbon sama je ngan yg ada kt KL. X de kurang walaupun sesen! Just that if you spend more than RM 200, you dpt less 10%. Tp cuba campur ngan duit minyak, tol ngan penat lelah tanya org kt mane kedai ni eh dan segala mcm bagai la.

Disebabkan kami dh smpi kt Balakong, so 5rz suruh order je ribbon kt sana. Tetiba colour ribbon yg Ayu nk tu plak x de. X de lnsg ye bkn x de stock. From that moment Ayu rasa that colour mmg susah ckit nk cr nowadays. So I decided nk cr kt KL plak. Tp 5rz kate sia2 jela dia drive jauh2 tp pulang ngan tgn kosong. Ha psl ribbon je pun boleh nk gaduh tahu? So lepas pung pang pung pang, Ayu terpaksa redha ikt ckp 5rz. 5rz suruh ambik colour ribbon yg seakan warna dia ngan warna asal ribbon yg Ayu nk tu (dlm hati Ayu mati2an x nk!)

"Miss, I nk ribbon ni bla2 gulung eh"
"Oh ini colour eh? Nnti eh I check dulu stock ada ke x?"

Dlm hati ni Ayu dok doa2 la supaya x de stock (dh Ayu x mo colour tuh!)

"Ayo miss. Colour ni x de stock la. Tp klu you betul nk, you tggu lg 2 mggu la"
"After 2 weeks, I can get the exact same colour ke?"
"Oh that one I cannot promise la miss"

Bla bla bla at last 5rz sediri decide x payah ambik kt Balakong tu. Yeay! Nasib baik kn? *hiks*hiks* So, kami ke Masjid Jamek (definitely not in the same day) Cari2 colour ribbon yg Ayu nk and alhamdulillah jmpa! Cuma x jmpa saiz yg Ayu nk plak. So we just settle down ngan ribbon saiz yg ada je sbb x tentu kedai lain ada colour ribbon yg Ayu cr. Lain saiz pun x pelah. Terus mintak SA tu bungkus brape gulung ntah tp x cukup la plak. Adeh! Tp nasib baik this one boleh order and dia mmg guaranteed yg kami akn dpt colour ribbon yg sama mcm kami nk tu. Alhamdulillah. Skrg tgh tggu order smpi je but separuh dr ribbon tu kami sempat sapu habis dh. Skrg process nye nk potong2 ribbon tu siap2 ikt ukuran yg diperlukan =)

My ribbons is out there!

Oh ye Ayu beli ribbons kt kedai Sin Yin, Semua House, Masjid Jamek. Situ paling byk choice and murah compare ngan Sayang You kt tgkt atas tu. Oh ada 1 lg kedai kt sebelah ATM machine tu tp lupa ape nama kedai tu. And of course kt sebelah Semua House (Plaza City One) ada kedai Bunga Riben. Kt situ mahal ok. Personally I prefer Sin Yin la senang cite. Dr nk bertunang smpi la nk kawin ni pun Ayu ambik dr Sin Yin je. Bekas door gift pun Ayu borong dr Sin Yin gak. 

ps://Please klu korg rasa colour ribbon korg tu mcm susah nk cr, once dh jmpa, ambik je. And harga ribbon kt Balakong ngan Sin Yin sama je dr segi saiz semua sama je. X payah susah payah ke sana semata mata nk beli ribbon! Klu nk g borong benda2 lain boleh la kot.

{From Ayu with ♥}

7 comments:

ElyaElmo said...

mmg sama je harga kat fah lean and kat semua house tu..uhu..ritu elya cari paperbag pun kat fah lean..bile tgk kat semua house..lgi murah!!denggg...
nway..kedai kat sebelah atm tu nama die Yen riben...ehe

Syima Syaz said...

tu lah susahkan...utk b2b yang budget cam kita ni, harga riben 10sen pun kita kira..nak buat camne kan... tapi kira entry ni adalah sgt2 berguna...thanks dear...

dOdOt_ShyG said...

nk tmpg komen skali.. sila la sggah ke blog ai.
bru berjinak2 dlm dunia blog.. heee.. tQ.. maaf ye tmpg komen kat sini.. plz support me.. thanks..

Cik Puan Mimi said...

salam.
waaa.akhirnyaa.ada jugak orang buat entry pasal cari-cari riben ni.
saya nk tny la..brape ek range harga riben ni..hehehe

~Ayu BnSyg~ said...

Elya : Thanks Elya for the info. Ok nama kedai sebelah ATM tu ialah Yen Riben!

Syima : 10 sen sgt beharga skrg ni! Welcome yang =)

dodot : Chumel nye nama! Yang URL blog x dpt di trace la. Kasi link nnti kte exchange link k?

Mimi : Insya-Allah nnti Ayu wat satu lg entry psl range ribbon ni eh? Tp x byk info pun la. Ayu ni malas *_*

rini.borhan said...

owh lambat nk komen..sigh** act reben ni mmg ade mcm2 rege..tp rege = kualiti..sbb kt ade bli reben lain2 rege jenis same dri kdai lain2..kualiti die lain..yg murag ni ssh sket nk dibentuk..tp ni pndngan kt personal la..tuk wed ni..lagi murah lagi best kan.. :)

~Ayu BnSyg~ said...

rini :Yup. Kadang I pun rasa gak harga = kualiti. Tp sbb my own experience ngan ribbons ni sama je. Maybe kte dpt ribbons yg lain2. But I do agreed sgt2 ngan your opinion. Utk wed, lg murah lg best! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...