Monday, April 25, 2011

Wedding Preparation (Invitation Cards) | Part 3

Alhamdulillah kad tawen dh siap and ada yg dh selamat diedarkan. Actually mula2 dulu Ayu igt nk wat sendiri je kad tawen ni. Tp mendapat pelbagai halangan. Ramai kate 'larat ke?' Last minit Ayu pk, better hntr kedai je. Tp Ayu design sendiri. Mula2 design Ayu lain. 


 First design and size
But then last min tukar size and design. Semua wat sendiri. Wording abg and my SIL tolong wat kan. Map Ayu design sendiri using Photoshop. Mula2 dulu plan nk wat 2 colour. Colour purple utk my side while silver for his side tp bila pk costing mahal plak. Ok so ambik 1 colour saje, purple sbb nmpk lg naik. Yg deal dgn kedai printing ni semua abg Ayu ngn SIL. Ayu just update ape yg patut. 

Susah sebenarnye wat printing ni. Ke kedai ni je yg susah? Kedai tu terpaksa colourkan kad Ayu smpi 4 kali utk dptkan warna purple yg Ayu nk tu. Mana lah den nk tau. Igtkan bila dh 4 kali di colourkan dlm 1 kertas yg sama, ok la kan tp turns out kotor and comot. Yela sbb every time dia print then ink x kering, pastu di tindih plak dgn kertas lain yg sedang di print. Tp pk logik, x kan depa nk print sehelai then keringkan then print lg kan? Klu Ayu pun x kuasa den! I think they should bought a new machine perhaps? Machine yg cepat kering ke? 

This is the first colour tp serius comot! Sudahnye, Ayu ngan SIL kena check satu2 kad. Yg mana yg comot ckit2 tu kte accept je. Dh tu x kan nk suruh re print all? Kesian plak wat rugi kedai tu.


Ayu order kad x byk pun. All together 700 (both sides) Means 350 utk Ayu and another half utk 5rz's side. Ni sbb ayah dh plan awal2 yg kwn2 ayah, ayah nk kasi e-card saje. Save segala kos. Yipeee~~ Nasib baik ayah sporting nk wat cam gitu. Ayah sendiri yg kasi cadangan mcm tu. Yela setengah dr kte, klu ajak melalui email, sms, social networks ni depa kate x ikhlas kan? Tp pk la. Teknologi sepatutnya memudahkan kte. So make full use of it. Trust me, Ayu sendiri berkira-kira sama ada 350 tu cukup x utk jemputan belah Ayu tp Ayu redha je sbb x nk klua byk2 duit utk kad. Better save for others. Anyway, bila Ayu ngan SIL dh settle check2 and reject kad yg terlalu comot, kami kira brape byk kad yg kena re print. Then discuss ngan kedai printing utk re print and dia suggest utk tukar colour. Ayu pun ok je sbb Ayu dh malas nk pening2. Seriously, Ayu x tau pun warna ape yg kedai tu nk wat. Diaorg just kate warna silver. Ayu ok je.

Kad yg di re print blk byk yg belah 5rz punya sbb mostly kad 5rz yg byk kotor and comot. Kad belah Ayu ok lg. So kedai tu re print 300 utk 5rz and Ayu punya 50. Org kedai tu ckp, percaya kt dia and this time around, dia akan pastikn kad tu x comot and akan cantik. Ikhlas dr hati, Ayu percaya kt kedai tu. Kad pertama tu mmg cantik klu x de kotoran. And keja dia mmg smart sebenarnya. So bila org kedai tu (adik owner tu) suruh percaya kt dia, Ayu mmg percaya! Bila kad yg di re print dh siap, hasilnya mmg sgt cantik! Warna yg dipilih more tu pink but I heart it very2 much! The colour are better than the first cards. Problem nye kad belah Ayu ada 50 je yg warna pink lawa tu and 5rz punya ada 300. Hmm envy plak. Hahaha :D

Sorry la sbb colour pink silver tu x brape nmpk dr sini. Huhu
Masa SIL nk ambik kad ni, owner dia br blk (x tau la dr outstation ke ape kan) then dia ckp la

"Ha, I dgr you complaint kad x cantik. I byk rugi buat kad you"

Serius depa byk rugi wat kad Ayu ni je. Mula2 dulu dia wat salah colour. Purple dia x mcm purple yg Ayu nk. Dh print 700 dh, pastu buang mcm tu je. Then purple dh ok tp comot plak. The re print blk, br la ok. Diaorg ada gak suruh byr sikit psl re print tu tp SIL x byr pun (x tau la klu dlm diam SIL byr) Tp overall, Ayu puas hati ngan kad Ayu. Service ok la walaupun mula2 tu comot la, salah colour la, lmbt siap la. Tp kan. Ada hikmah tau! Ayu kn order 350 cards each. In the end, Ayu dpt more than that. Sbb yg reject tu kami simpan. Yg reject tu kami kasi kt sedara mara terdekat. Reject tu cuma kotor2 ckit je. 

And Ayu paling suka bila Ayu tanya kt fb, sape yg nk kad, most of my male friends suruh sms, email and tag je alamat majlis. Senang and mmg sgt2 save cost. Bkn la nk berkira dekat sape2 yg minta kad tp wait until you get prepare for your wedding then you know the pains on how to save your budget. Yg mana Ayu boleh kasi by hand, Ayu kasi by hand. Yg jauh2 tu Ayu pos jela. X kan la nk ke Johor plak hntr kad. Setakat Shah Alam and KL ni ok la. Parents Ayu plak dh blk kmpg hr tu sbb nk edarkan kad dekat sedara mara and org2 kmpg. Terharu sgt mak ayah susah payah utk Ayu. Ayah 5rz pun dh blk Penang mggu br ni utk hntr kad ke sana. Ada juga kwn Ayu yg slalu lepak ngan kwn2 Ayu yg lain suruh passing kad dekat dia je so that she can passed my cards to others. Ha x ke rezeki ada kwn mcm tu? Alhamdulillah dipermudahkan walaupun hanya ttg kad.

Oh ye lupa plak nk ckp, kedai printing ni jgk la my SIL ngan my brother wat kad tawen diaorg. Kad tawen diorg cantik. Sbb tu Ayu ok je wat kt kedai yg sama. =)

ps:// By the way, setem utk kad Ayu RM 0.80 walaupun Ayu x de hot stamping kt depan kad tu. Sbb kakak kt pos office tu kate size kad Ayu x standard. Duh! Klu tau, Ayu wat je hot stamping. Cost same je. X pelah benda dh jadi kan? 

{From Ayu with ♥}

6 comments:

K.I.N.A said...

wah..saiz pun die amek kire..baik buat hot stamping kan..baru igt taknak baut hot stamping..;(

Byzura Mj (By) said...

takpela.. kena redha.. yang kecik jangan diremehkan.. smile..

cik Nu : keSahKaSEhkami said...

siss....700 pcs utk both side coz knduri skali ja kan..that means brp org ur guest??

~Ayu BnSyg~ said...

Kina : Klu x nk wat hot stamping boleh tp kena make sure dulu la saiz kad kamu tu standard ke x. Mcm2 kan?

Byzura : Sgt setuju ngan awak. Ada hikmah =)

cik Nu : Yup kenduri skali je. Guest kami x equal sbb quest 5rz setengah de guest Ayu. All together 1.5k. Ayu sendiri risau foods cukup ke x nnti? Redha je ni ha

Syima Syaz said...

eeii cam best je dah buat card..kita start survey next month kot..huhu
tapi belum decide nak buat kat mane

~Ayu BnSyg~ said...

Syima : Good luck yang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...