Friday, April 15, 2011

Wedding Preparations (Legal Document) | Part 4

Sub Title : Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin (Perempuan)

Ini untuk perempuan yg bakal bernikah dlm area Selangor tau. 

Once settle borang permohonan kebenaran berkahwin (lelaki) [Post], boleh la proceed ke borang permohonan kebenaran berkahwin (perempuan) Cara lebih kurang sama. 

  • Dptkan borang permohonan kebenaran berkahwin perempuan (borang ni nama dia borang 2C) Boleh dptkan dekat pejabat agama negeri masing2 atau boleh download je dr web.
  • Dlm borang tersebut ada no 1 - 8. Isi semua kecuali no 6 (no 6 utk perempuan yg berkawin sekali lagi)
  • Kemudian di bawah borang tu ada 4 tempat tanda tangan. Tggl kan kosong. Tempat tanda tangan tu korg kena sign depan juru nikah.
  • Klu korg punya alamat dlm IC sama dengan alamat tmpt korg tggl skrg, x perlu ada borang pemastautin. Sekiranya berlainan, dptkan borang pemastautin dr penolong pendaftar kariah masing2.
  • Certain case, perempuan kena dptkan juga surat akuan bujang. But in my case, Ayu x perlu. Pk logic pun perempuan mana boleh tawen lebih dlm 1 masa. Lain la laki. Sbb tu depa kena ada surat akuan bujang.
Dh settle isi borang 2C ni, pg masjid kariah korg utk berjumpa dengan juru nikah atau penolong pendaftar. 


Di pintu depan pejabat juru nikah. Kiri tu my daddy =)

Apa yg perlu ada sebelum pergi berjumpa dengan juru nikah?
  • Bawak borang lelaki yg dh complete ke masjid kariah korg.
  • Bawak skali 2 saksi, wali dan diri sendiri (bakal pengantin perempuan. Bakal pengantin lelaki x yah pun x pe)
  • Bawak sijil kursus kawin perempuan (Ori and 1 photocopy)
  • Bwk 1 salinan IC 2 saksi, wali dan bakal pengantin perempuan.
  • Bwk surat asal ujian saringan HIV (perempuan)
  • Bawak borang 2C yg dh lengkap diisi.
Depan juru nikah tu nnti, dia akan tanya siapa 2 saksi kte and siapa pula yg akan wali kan pernikahan kte. Depan juru nikah tu jgk, ke empat-empat ruang tanda tangan tu akn diisi. Means kena sign depan juru nikah. 


 Saksi pertama tanda tangan

 Saksi kedua tanda tangan and time my dad nk sign x sempat nk snap

 Kte kasi teaser eh imam ni. *hiks*hiks*
Once dh settle, ni part yg paling Ayu takut sebenarnya. Ayu igt imam tu nk interview Ayu ke ape. (Ayu x prepare pape pun) Alhamdulillah x de pape. Tanya psl kawin je like bila nk kawin n kul brape bla bla bla. But nnti time nikah x tau la ape soalan yg bakal ditanya dekat 5rz kn? 

Next steps?
  • Imam akan isi bahagian 'ulasan penolong pendaftar nikah' dlm borang 2C tu. 
  • Kesemua borang2 yg Ayu sebutkan di atas, imam akn passing dekat kte balik and borang2 tersebut harusla diserahkan ke pejabat agama semula (tempat korg ambik borang 2C td) Bayar RM 10 dekat pejabat agama.
  • Tggu dlm sehari utk ketua pendaftar plak isi borang kte. (Some case boleh siap on the dot. My case kena tggu sehari. Nasib umah dekat je ngan pejabat agama, alhamdulillah)
  • Dh dpt blk borang yg kte kasi, serahkan semula borang tu ke imam/juru nikah kte td.
  • Confirm kn blk tarikh, masa dan tmpt nikah kte.
  • Settle
Pening ckit kn? Just enjoy je sbb after this korg dh x lalui nk wat benda2 ni semua. Just enjoy the moment saje ye. Oh ye. Imam suruh sediakan 3 sampul berasingan utk upah juru nikah dan 2 saksi. Minimum upah adalah :

  • RM 120 (Juru nikah. Actually RM 100 je. RM 20 tu utk pemprosesan borang)
  • RM 20 each for 2 saksi.
Utk Selangor plak, hantaran dah dikira mas kawin. Sistem dia mcm Kelantan gak la. Imam ckp sama ada nk skali kn hantaran dgn mas kawin or nk asingkan pun boleh. Bezanya cara nk lafaz nikah tu nnti. Contoh hantaran korang 70k (wah gitu. Rezeki masing2 la kan?) and kte ambik min mas kawin utk Selangor which is RM 300. Klu korg skali kn mas kawin dgn duit hantaran lafaz akn jd 'dengan mas kawinnya sebanyak 70 300 ringgit tunai.' Klu nk asingkan, just sebut 'dengan mas kawinnya, 300 ringgit tunai.'

Tips : Bwkla 2 saksi yg senang korg nk deal. Sbb depa nk kena arrange masa utk pergi jmpa juru nikah sama2 dgn kte.

ps: Please note, ini prosedur utk seorang anak dara yg pertama kali bernikah, yang di walikan oleh bapanya sendiri, yang alamat IC nya sama seperti alamat menetap skrg dan yg akan menikah di Selangor. Sbb ada case, lain2 plak doc yg diperlukan. 

pss://Please vote for me here. Jasa kalian amatla dihargai. =)


{From Ayu with ♥}

18 comments:

liyana said...

adeh.. complicated gak yer..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

hehe...nmpk complicated, kejup je setel tu..insya'allah... =)

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

hai kite samelah..dah rase step2 ni minggu lepas .Alhamdulillah dah selesai..

cheQmOomOo said...

wuuu mcm fenin :p

Wawa Yusoff said...

PENING...PENING... :P

cik Nu : keSahKaSEhkami said...

adoiiii...borang lelaki da settle..borang saya blum lg..x smpt nk g amek lg....nmpk cm complicated aja ne/........

~Ayu BnSyg~ said...

liyana : Nmpk je complicated tp x de ape la =)

Maera : Ha'ah nmpk je complicated. Hehe

Sue : Alhamdulillah

cheQmOomO : Awak nama chumel ni. Hallu!. Hehehe. X de ape la yang

Wawa : Hmm pening klu wat last min kot

cik Nu : Cepat2 settle kn eh nnti? Good luck

Fariza said...

tq info ini.
amat berguna.
suka3. kena buat awal2 kan.

~Ayu BnSyg~ said...

Fariza : Awal tu max dia dlm 3 month before nikah day tau. Other wise x boleh.

Hunny Kitty said...

lalink...ada tak tok kadi tu cakap upah jurunikah and saksi siapa yg kene bayar sebenarnya? pihak lelaki or perempuan?

~Ayu BnSyg~ said...

Juru nikah x ckp tp correct me if I'm wrong. Rasa pihak perempuan yg bayar.

Anis_Apis said...

Ayu...

TQ sgt sbb buat a very informative post pasal nikah ni...sangat membantu...walaupun my wedding lmbt lg...tp nak juga tau prosedur kan...tq2...

drop by la tu my blog nnt :)
http://contengcontengkahwin.blogspot.com

~Ayu BnSyg~ said...

Anis : Welcome. Jom2 exchange link?

~Ayu BnSyg~ said...

Anis : Done linked your blog. Thanks =)

Vinia85 said...

Aduh... Kene cuti dlm 2_4 hari lah settel benda ni... Mak ai.. Patut lah ramai yg lambt kawin malas nak berurusan pulak.... Dah lah pejabat agama jauh kalau kene ulang alik mcm ni... Payah jugak eh...

Vinia85 said...

Aduh... Kene cuti dlm 2_4 hari lah settel benda ni... Mak ai.. Patut lah ramai yg lambt kawin malas nak berurusan pulak.... Dah lah pejabat agama jauh kalau kene ulang alik mcm ni... Payah jugak eh...

Vinia85 said...

Aduh... Kene cuti dlm 2_4 hari lah settel benda ni... Mak ai.. Patut lah ramai yg lambt kawin malas nak berurusan pulak.... Dah lah pejabat agama jauh kalau kene ulang alik mcm ni... Payah jugak eh...

~Ayu BnSyg~ said...

Vivia85 : Byknye comment yang. Hehe. Ala anggap jela benda ni murah. Prepare pape yg patut siap2. Insya-Allah boleh siap dalam 1-2 hari klu document semua lengkap. Good luck!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...