Wednesday, July 21, 2010

Arggg... Period Pain is Killing Me!

Ayu paling x suka the first two days of my period. Sakit amat! Every month mcm tu. Dulu time mula2 kena mmg lagi la sakitnye. Time tu budak2 lg. X byk pengalaman. Dulu lg la. Mula2 kena, Ayu smpi terfikir, mcm mane la org pompuan lain yg tgh period still boleh klua happy2, jln2 tgk wayang bagai. Rupanya br la Ayu tau yg period pain ni x la lama sgt. Eh x tau la klu korg ada yg kena lama. Ayu klu x kena on the first day itself, akn kena on the second day of my period. After that dh ok. Kira boleh senyum selebar-lebarnya :D
Source from Google

Byk pengalaman2 yg best and x best psl period ni. Ayu igt lg, dulu time skolah bila ada talk psl period, semua malu2 gitu. Pastu bila org talk tu tanya "sape kt sini dh kena period, angkat tangan" Huh mahunya Ayu mengaku. Malu la konon. Tp bila dh besar, br la tau. Period ni patutnya kte bangga la. Yela it's means that a transformation from a girl to a woman. (Oh sebelum jd woman tu kenala jd teenager dulu k?)

Masa mula2 kena dulu, mesti la mak org pertama yg tau. Yela nk mintak pad kn. Abis nk beli x pandai lg time tu. Yela ngan jenama ape la bagai. Manala kte tau kn? Mak Ayu pun ape lg. Tanya la mcm2.

"Ayu tau kn ni ape?'
"Cikgu2 kt skolah ada cite x psl benda2 ni?"
"Tau mcm mane nk pki pad?"
"Tau bila nk ganti pad and mcm mane nk basuh pad?"
"Tau nk buang pad?"
Bla bla bla

*Blushing*

Seingat Ayu, soalan yg paling bodoh (paling bodoh ok bkn paling kelakar!) yg Ayu tanya kt kwn Ayu ialah :

"Azima, klu kte period, nnti klu kte nk buang air kn, kte boleh buang air jela terus eh. X payah g tandas?"

Waaaaaa bodohnya aku time tu!!! Si Azima ni pun jwb la.

"Eh! Awak kena g toilet la. Buang air mcm biasa"

Yela time tu Ayu pk dh pki 'pampers' kn? So ape guna ada 'pampers'? In fact, darah period kte lg byk pun kn? So what's the big deal? (Eh korg2 jgn igt Ayu wat plak k? Tu sbb Ayu tanya kwn dulu. Adeh kenapalah boleh tanya soalan mcm tu. Dh kate pun first time kena. Mana la tau)

Pengalaman Ayu yg lain plak time nk pki pad dua lapis. Ni semua Ayu blaja dr kwn2 la ni. Yela dulu kn klu pki bj skolah warna putih. Punya la takut klu bocor, mesti la malu. So kwn Ayu suggest la pki pad dua lapis. Ayu igt pki pad dua lapis letak la 2 pad skali gus. Skali salah daaaa. Kwn Ayu ajar letak la pad tu satu bahagian belakang and satu bahagian depan. So x la bocor. Oooo patut la. Salah teknik rupanya. Time pki 2 pas sekali gus (ats bwh eh bkn teknik yg kwn Ayu tu) rasa cam "oh tebalnya bwh ini. Sggh x selesa"

Tp, yg bestnye ttg period2 Ayu. Everytime klu Ayu kena period time skolah or time Ayu kt mane2 la. Period Ayu mesti flow dia slow klu Ayu x bwk spare pad dlm bag skolah or handbag. Pnah gak dulu time skolah terbocor tp x nmpk kt bj skolah lg la. Tp time tu Ayu x de pun nk g beli pad kt koperasi, mintak cikgu ke. Duk diam wat x tau jela. Sbb dh byk kali Ayu try. Period Ayu cam tau2 je yg Ayu x de pad. So flow dia pun slow la. Blk umah br pki pad. X tau la org lain mcm mane. Yg x bestnye plak psl period ni ialah period pain yg Ayu cite kt atas td la.

Ada plak pengalaman yg lain. Ni kwn Ayu la plak. Yg ni Ayu rasa pengalaman kelakar. First time dia pki pad terbalik. I mean yg belah x de gam dia lekatkn kt seluar dalam. Bila Ayu tanya kenapa mcm tu? Dia kate yela mana tau yg belah ada gam tu yg boleh stop kn period kte. (Hahaha gelak guling2..... Opsss sorry kwn ku)

ps://Ada x ubat2 yg boleh redakn period pain ni? Klu ada, x de effect ke klu kte ambik?

{From Ayu with ♥}

8 comments:

mysarah said...

kita ada masalah sama la dear. bila period, sakitnya yg amat masa 1st n 2nd day. sebijik la macam situasi ayu tu. kadang2 stress sangat duk pk nape la sakit sangat. ada orang tak sakit langsung pown kan. hishhh..

i bila n tak tahan sangat i mesti makan panadol kaler pink tu. tapi bila kat ofis jer la. bila kat umah i try sedaya upaya taknak makan sebab org kata ada side effect. tapi nak wat cmne, memang sakit sangat2. huhu

tapi takpe, orang kata sakit period ni ubatnya kawen. so tak lama lagi, hilanglah sakit kita tu. insyaAllah.. ;)

~Ayu BnSyg~ said...

mysarah : Dear. Dulu Ayu pun pnah mkn panadol pink tu tp tula dgr org ckp ada side effect. So now x brani nk mkn blk. Kawin? Bila dh kawin nnti, period x akn sakit ke?

Lala said...

ayu, setahu lala period kita ni sebenarnya hanya 1/3 gelas kecil ja..nmpk byk tapi sebnarnya tak byk pun.

dan, setahu lala juga, memang kebykan gadis yg sll period pain atau period tak teratur ni, kdg2 tak skt dh biler dh kawen. kononnya hormon kita dah bercampur dengan hormon lelaki. dan perempuan yang tak period pain atau teratur ja periodnya, kdg2 biler kawen, jadi tak teratur lak...

tapi untuk period tu elok dan teratur, amalkan pemakanan sihat. jgn mkn mkanan yang tajam atau bakal mngundang kesakitan..

sekadar berkongsi.

p/s; dah linked and followed u!hehe

~Ayu BnSyg~ said...

Lala : Ye ke? Oooo mcm tu eh? X tau la plak. Dear, url blog ape dear? Meh Ayu follow. Thanks ye dh linked and follow blog Ayu :)

ShalinzZ85 said...

hai dear..this is shalin..u can link me ok..shalin kalo period pain guna krim mustajab je..hilang rasa sakit sket

farahfatihah said...

hi dear..alhamdulillah xda sakit yg teruk mcm tu..setakat ni juz lenguh2 pinggang je la....

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ said...

hi ayu.

doct beritahu, mkn panadol menstrual yg warna pink dulu, jika x berkesan, jumpa doct n dia akan bg pain killer cmtulah. dulu sy mkn pain killer, pastu doct kata berhenti n amik panadol pink tu. dua2 mmg ada side effect.

mkn semua2 tu akan menghakis dinding perut. yg lain2 x pasti. maaf. jika sy, sy akan mkn 1 bln 1 biji untuk first day period. memandangkan mmg ada side effect kan. itu cara sy. Alhamdulillah. mkn panadol pink tu ok.

by the way, abg sy belajar bidang perubatan, jd dia pun nasihat dr sms ke sms kpd sy. ayu pergi berjumpa doct dulu ok. sbb kalo pandai2 sendiri, badan yg merana.

di samping period yg sakit tu kan, ianya boleh disamakan dengan perubatan islam. perubatan islam tu bgus. tp tkt stgh org x boleh terima kenapa kita sakit time period. itu sbb kita kena ada ilmu perubatan islam sedikit. jd kena kuat. perbanyakkan zikir ok sbg pendinding. w/pun kita x nmpk benda tu.

Lala said...

dear, u still sakit eh.. teruk lak u punyer period pain eh.. dun worry, mintak-mintak nnt hilang sakitnya bila kawen na.
buat masa ni, cari lah minyak panas, sapu yang kat bwh perut tu. cari minyak panas yang kaw2 panas. biar rasa panas tu hilangkan sakit..

ni lala punye blog dear,
http://hanyakisahkita.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...