Wednesday, February 23, 2011

Wedding Preparations (Honeymoon) | Part 2

Alhamdulillah kami dh booked ticket honeymoon masa CNY holiday hr tu. Skrg ni pun AA ada wat promo gak kn? Klu ikt kn, Ayu nk tggu Matta Fair je sbb nk book online guna AA x pnah. So kami try and error jela. X tau la sama ada ape yg kami booked tu murah ke mahal. Tp pape pun payment dh receive. Nk x nk redha jela.

Since tickets dh secured, entry terdahulu [here] ada Ayu sebut nk tmn 5rz wat passport kn? Alhamdulillah passport pun dh settle. Ada some cawangan yg bukak hr Ahad. So korg boleh la g hr Ahad bg sesiapa yg susah dpt cuti. Click here to see branches yg bukak on weekend. 

Klu korg pg kt web Jabatan Imegresen Malaysia, korg boleh download form utk wat passport. Tp actually that form yg korg download tu x valid. Means korg kena g cawangan imegresen n mintak borang asal yg br. Free je. X yah risau. 

Semua cawangan bukak kul 0800 smpi 1300 pada hujung mggu. Kul 0800 kami klua umah and smpi2 kt pejabat imegresen, tgk org ramai dh beratur pnjg. Beratur kt luar tau. Yg kt dlm x ambik kira lg tu.


Ayu dh study sehabis baik dh all the docs yg kena bwk utk wat passport ni. But I guess x cukup bagus kot sbb Ayu x tau plak for first timer nk wat passport, korg kena bwk skali sijil surat beranak (original + photocopy) So blk la umah dok cr surat beranak. Then patah blk g pejabat imegresen. 



Clear kn?

Turns out, diaorg x nk tgk pun surat beranak tu. Hampeh! Penat je lari blk umah nk ambik surat beranak tu. Tp x pelah. Klu korg first timer, bwk jela utk ciri2 keselamatan. *hiks*hiks*

Kami x tggu lama sgt pun sbb mmg diaorg akn siapkan passport in 1 hour. Klu korg tgk kt web pun ada dia ckp in 1 hour boleh siap. Tp nk kate exact 1 hour boleh siap tu x la. 1 jam ++ gak. Ok that's all for today. 

{From Ayu with ♥}

6 comments:

farahfatihah said...

skg passport 1 jam dah siap....

LisaLisut said...

huihh kalau i dh merempan dah penat2 ambik tetiba xnk.grrrr.thanks for the info darling :)

aTy _faRed~ said...

sonok nye...!! i ni dah 5 bulan kawen pon tak sempat lagi nak gi hanimun.. setiap kali book ticket.. mesti kene cancel... selain sebab hal mase ..mesti hal keje... biler ade cuti panjang.. banyak hal lain nak kene attend... susah..!! n geram kekadang.. tapi.. terpakse redho.. sampai sekarang pon masih tercarik2 mase nak gi hanimun.. tanpe gangguan..!! aritu mase cuti CNY panjang... tak dapat sebab FIL buat kenduri pulak... ni dah book ticket tuk bulan 3.. tapi cuti tak approve sebab ade big event kene attend...sakit hati sungguh... huhu... anyway... juz enjoy ur hanimun key... seronok kalau dapat pergi mase baru2 kawin...:)

~Ayu BnSyg~ said...

farah : Yup. In 1 hour insya-Allah siap *_*

Lisa : What to do darl. Dia kate kena ada but last2 dia x check pun. Tp bwk jela tau. Manalah tau

Aty : Ala yang sian nye. Hmm tula. Mmg best la kn klu g honeymoon right after kawin. Hopefully x dtg bln jela nnti. *hiks*hiks* Other wise kena sabo jela. *kuang3x*

iedchan said...

aik..tak hengat pun kene ade surat beranak..heheh...bagos2...i pun dah book flight,...yeah tak saba hneymun

~Ayu BnSyg~ said...

iedchan : X sabar jgk! (Gatai!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...